Weekly News

200.000 lider af afføringsinkontinens

På trods af gode behandlingsmuligheder, er det langt fra alle, der kommer i behandling. Årsagen er, at emnet er tabubelagt, siger Kontinensforeningen.

Skammen betyder, at alt for mange holder det for sig selv.

Alt for mange danskere får nedsat deres livskvalitet som følge af ubehandlet afføringsinkontinens. Det mener man i patientorganisation Kontinensforeningen, der arbejder for at nedbryde tabuet omkring urin- og afføringsinkontinens.

– Alene i Danmark er der over 200.000 voksne, der har svært ved at holde på deres afføring. Det har meget store konsekvenser for dem, siger sekretariatschef i Kontinensforeningen, Jannie Dobel og fortsætter.

– Lidelsen betyder, at de ofte fravælger besøg hos familie og venner, og at noget så simpelt som en indkøbstur kan blive til et sandt mareridt. De skal jo kende til alle byens toiletter, og de overvejer hele tiden det rette valg af skiftetøj og hjælpemidler. Derudover påvirker lidelsen også manges parforhold og sexliv, hvilket igen kan lede til angst og isolation.

Jannie Dobel fortæller, at inkontinens ofte benævnes ”Den stille folkesygdom”, og at det har sin grund. Mange opfatter nemlig lidelsen som ekstremt skamfuld og har rigtig svært ved at sætte ord på problemet. Og tabuiseringen er faktisk den allerstørste udfordring, siger hun.

– Hvis urininkontinens er tabubelagt, er det meget, meget værre med afføringsinkontinens. Mange tænker, at det kun er noget små børn og meget gamle mennesker døjer med. Skammen betyder, at alt for mange holder det for sig selv, og hverken fortæller deres familie eller læge om det. Men at holde det hemmeligt er en rigtig dårlig idé, siger Jannie Dobel, for mange af de ramte kan faktisk behandles.

– Den praktiserende læge vil søge efter årsagen til afføringsinkontinensen, så den rette behandling kan vælges. Sygdomme, medicin, brug af afføringsmidler, kost-, væske-, og toiletvaner samt motion kan f.eks. påvirke lidelsen, siger hun og nævner, at lægen også kan henvise til en analfysiologisk mave/tarm-afdeling, hvor det typisk er en kontinens­sygeplejerske, der står for den første udredning.

– På mave/tarm-afdelingerne er der også rigtig gode behandlingsmuligheder og desuden hjælpemidler til afføringsinkontinente.

Skulle man trods Kontinensforeningens opfordringer vægre sig ved at opsøge egen læge, har Jannie Dobel en række gode råd, som hun gerne deler.

– Et simpelt råd er ”den korrekte siddestilling”. Sid midt på toilettet, læn dig forover med et svaj i ryggen med hænderne placeret på lårene. Sæt en skammel under fødderne, hvis toilettet er for højt. Så tømmes tarmen helt og risikoen for efterfølgende uheld mindskes.

Hun peger også på, at regelmæssig motion sætter gang i maven og er godt ved forstoppelsesdiarré, men at overdreven løb også kan virke modsat og netop være årsagen til afføringsinkontinens.

– Både mænd og kvinder skal desuden være opmærksomme på, at det kan hjælpe at træne bækkenbundsmuskulaturen ved at lave knibeøvelser. Specialuddannede urogynfysioterapeuter kan eventuelt hjælpe med at vurdere og genoptræne bækkenbunden, da det kan være svært at træne musklen selv, siger hun.

Endelig nævner Jannie Dobel, at loppefrøskaller, der er en slags fibre som fortykker afføringen, har en gavnlig effekt på den diarreagtig konsistens. 

Fakta

Ca. 200.000 voksne danskere lider af afføringsinkontinens, men tallene er usikre. Internationale tal viser, at 2-24 procent af den voksne befolkning oplever, at de ikke kan holde på luft eller afføring. Tallene stiger med alderen, og det formodes at kvinder er i overtal.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler