Weekly News

Da dansk madspild gik globalt

Med 63.000 trofaste støtter, over 7.000 artikler og en film på BBC med 22 mio. visninger på blot 14 dage, er den danske non-profit organisation Stop Spild Af Mad gået worldwide.

En helt almindelig husholdning kan spare op til 72.000 kr på ti år ved at nedbringe madspildet.

Det har været en del af vores ordforråd og en stadigt stigende del af vores bevidsthed siden 2008. I dag er det så fast en bestanddel af vores hverdag, at selv den mest standhaftige storkøbsfetichist har måtte bøje nakken og erkende, at der er noget om snakken. Og netop i disse dage tales der om det på et væld af andre sprog.

Ordet er madspild. Men hvad er det for en størrelse? Spørger man grundlæggeren af Stop Spild Af Mad, Selina Juul, er svaret enkelt:

– Madspild er, når mad der kan spises smides ud. Kort og godt.

Der er dog tale om mere end den bløde agurk, der har fået lov at gemme sig nederst i grøntsagsskuffen. Madspild dækker i lige så høj grad over de salathoveder, som landmanden pløjer ned på marken, fordi de er for små til at kunne sælge. Over spild i forbindelse med forarbejdning af fødevarer til færdigretter. For slet ikke at tale om den overproduktion, der finder sted i fødevareindustrien, for at sikre at der altid er friske varer på supermarkedets hylder.

Alene i Danmark løber denne spild af mad op i omtrent 700.000 tons. Hvert år. Der er dog lys forude. Ikke mindst takket være en organisation som Stop Spild Af Mad.

– Da jeg grundlagde bevægelsen i 2008, var der stort set intet fokus på vores enorme madspild. I nyere tid har danske forbrugere – ifølge et estimat fra Landbrug & Fødevarer, som er det bedste bud på udviklingen vi p.t. har, formået at mindske vores madspild med hele 25 procent! Samtidig har vi som de første sat emnet på menukortet og kommet med en række konstruktive løsningsforslag til, hvorledes vi alle kan være med til at gøre en forskel, forklarer Selina, der om kort tid skal tale på FN FAO’s verdenskongres om madspild SAVE FOOD i Düsseldorf, blandt globale toneangivende aktører og politikere.

Der har hersket en del debat i medierne om metoderne, der ligger til grund for de estimerede 25 procent, men uanset hvad, så hersker der ingen tvivl om, at der gennem øget fokus er sket et markant fald i mængden af madspild i Danmark.

Det har sendt bølger af begejstring ud over landets grænser til lande som USA, Bolivia, Ecuador, Mexico og Chile. Og naturligvis BBC i England, der i februar i år besøgte Danmark og Selina Juul, for at lave et radioprogram og en dokumentarfilm om vores kamp mod madspild, som i skrivende stund er set af 22.000.000.

Selina selv er ikke i tvivl om, hvad succesen for Stop Spild Af Mad skyldes:

– Vi kom på rette tid – ligesom finanskrisen begyndte at kradse. Folk skulle spare og var derfor meget motiverede. De forstod tankegangen og kunne se fordelene ved det. Både for sig selv – men også verden omkring dem.

Og i bund og grund er det jo meget simpelt. Hvor begreber som klimaforandring kan være meget uhåndgribelige, så er madspild en størrelse de fleste kan forholde sig til. Det er bare en nemmere måde at redde verden på.

Og det er faktisk slet ikke så svært. Ifølge Selina bliver mange overraskede over, hvor enkelt det er, at minimere sit madspild – og hvor stor forskel det gør. Både økonomisk og tidsmæssigt:

– Kigger man på vores indkøbsvaner, så bruger de fleste i gennemsnit 20 timer om året på at handle – til skraldespanden. Tænker man sig derimod om, både når man vælger varer på hylderne og når maden skal tilberedes hjemme, kan en helt almindelig husholdning spare op til 72.000 kr. på ti år.

Madspild er altså meget mere end spild af tid, og der er ingen undskyldning for ikke at gøre en indsats. 

Fakta

5 måder at minimere madspild

1. Lav ”reste-tapas” én gang om ugen af de goderester i køleskabet. Sørg for at anrette det lækkert og indbydende.

2. Tøm fryseren for UFO’er (Uidentificeret Frosset Objekt) en gang om måneden og sørg for at fryse mad ned i mindre portioner der er nemmere at gå til.

3. Lav aldrig større portioner end I kan spise – og servér gerne på mindre tallerkener.

4. Vælg kvalitet frem for kvantitet. Mere er ikke altid lig med bedre og undersøgelser viser, at hvis man køber dyrere fødevarer, er man også mindre tilbøjelig til at smide det ud.

5. Opbevar maden korrekt, så den holder sig frisk længere.

Del

Journalist

Rikke Kokholm

Andre artikler