Weekly News

Danske børn er motorisk underudviklede

En tredjedel af alle børnehaveklasse-børn kan hverken hinke eller slå kolbøtter, og det bremser deres udvikling. En række nye produkter tilbyder hjælp.

Det handler også rigtig meget om, at vi som forældre simpelthen er for pylrede.

Flere eksperter peger på, at en tredjedel af alle børn har motoriske vanskeligheder, når de starter i skolen. Og det er alvorligt, siger ejer af motorikcenter.dk, Charlotte Runge. Hun peger på, at en underudviklet motorik kan betyde, at børnene får sværere ved at være med i legen, og dermed kan blive udelukket fra fællesskabet, hvilket kan have store konsekvenser for trivsel og læring.

Ifølge eksperterne, opstår problemet, fordi børn i høj grad kopierer voksne. Og når voksne sidder meget ned og i det hele taget er meget fysisk inaktive, bliver børn det også. Dermed udvikler de ikke deres motoriske evner, som de burde. Men der er også andre forklaringer, siger Fie Aspöck Jonsen, der producerer og sælger børnetøj hos GoBabyGo.

– Det handler også rigtig meget om, at vi som forældre simpelthen er for pylrede, og ikke lader børnene gøre noget, hvor der er risiko for, at de kan slå sig. Det betyder, at vi indskrænker deres muligheder for udfoldelse og dermed også for at udvikle deres motorik. Af samme grund har hun i samarbejde med børne-fysioterapeuter og motorikeksperter udviklet en serie af babytøj, der både gør mor, far og baby mere modige.

Serien består af såkaldt skridsikkert tøj, der er Oeko-Tex Standard 100-certificeret, og hvor f.eks. strømpebukserne er forsynet med gummidutter under fødderne, oven på tæerne og på knæene. Og det virker, siger Fie Aspöck Jonsen.

– Vi ser, at børnene bliver mere sikre på fødderne, og får mere mod på at udforske verden. Og når forældrene kan se, at deres lille guldklump kan klare udfordringerne, og vokser af det, bliver de også mindre pylrede.

Og GoBabyGo er ikke de eneste, der gerne vil hjælpe poderne til et bedre fodfæste. Crawls er et andet eksempel på et dansk firma, der laver økologisk og skridsikkert tøj til babyer. Her var motivationen også forældres bekymring over, at det tog lang tid, før deres børn kom i gang med at kravle og gå. Løsningen var også her at udstyre bukser og strømper med skridsikre mønstre, så børnene står bedre fast og kommer mere sikkert frem.

Det samme kan siges om produkterne fra Mala, der særligt er kendt for sine skridsikre strømper og strømpebukser, men også har et omfattende udbud af soltøj. Det skridsikre tøj, der skal give de små endnu mere mod på livet, er i lighed med produkterne fra Crawls udstyret med gummidutter på knæ og fødder.

Hos GoBabyGo har Fie Aspöck Jonsen dog valgt at gå skridtet videre og også forsynet sine strømpebukser med gummidutter på oversiden af foden. Dermed står barnet endnu bedre fast, når det kravler, lyder begrundelsen.

– Det er lidt ligesom med en bil – jo bedre vejgreb den har, jo større bliver sikkerheden, smiler Fie Aspöck Jonsen. 

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler