Weekly News

Ferie i Grønland – landet der forandrer dig

Grønland er et slaraffenland af eventyr året rundt med garanti for unikke oplevelser. Her er vores indsigt og guide til en sommerferie i landet mod nord.

”Den frostklare luft, den skæreste duft, bølgende nordlys, der tænder sig selv.
Kursen er lagt, skaglerne strakt. Henover isen når pisken slår smæld.”

De fleste husker sikkert Nissebanden i Grønland og de smukke scener med isbjerge og nordlys, når nisserne Lunte og Puk kørte af sted over isen og sang ”hundeslædesangen”.

Og der er nok en forklaring på, hvorfor de billeder er så fascinerende – ud over det helt åbenlyse, at vi hverken har isbjerge eller nordlys herhjemme i Danmark; Grønland er bare et helt specielt sted.

– Grønland forandrer dig på den ene eller anden måde. Ganske enkelt, siger relationship manager hos Visit Greenland, Idrissia E. Y. Thestrup, som selv faldt pladask for landet på sin første tur dertil.

– Det skulle bare have været en ferie på en uge, men den blev hurtigt forlænget, og jeg endte med at blive i ti år.

For Idrissia E. Y. Thestrup var det blandingen af naturen og kulturen i Grønland, der tryllebandt hende. Hun forklarer, at netop samspillet mellem naturen og dens enorme indflydelse på, hvordan man lever, er helt unik og gør stort indtryk på de fleste.

– Vi er vant til at have en illusion af konstant kontrol over alting, men i Grønland er naturen så fremtrædende og stærk, at den er umulig at kontrollere. Det er altså den, der bestemmer, og den måde at være så tæt på og afhængig af naturen giver et helt nyt perspektiv og ender med at forandre dig, siger hun. Ifølge Idrissia E. Y. Thestrup adskiller Grønland sig fra andre steder netop på grund af de ekstremer, som naturen og vejret skaber, men som også betyder, at befolkningen har en meget større forbindelse med naturen og lever i pagt med den på en helt unik måde. Og så er netop den grønlandske befolkning også med til at gøre landet et besøg værd.

– Grønlænderne er virkelig gode til at værne om deres traditioner og kulturelle arv, og det får man hurtigt indtryk af som besøgende, siger Idrissia E. Y. Thestrup.

Hun fortæller, at noget af det, der kan gøre et besøg på Grønland helt fuldendt, er kontakten med lokalbefolkningen. Det er netop gennem dem, man får den dybe indsigt i kulturen og den måde, man lever et moderne liv som alle andre steder, men samtidig på nogle helt andre vilkår.

Hvad enten det er sommer eller vinter, er der uendelige muligheder for at tage på eventyr i Grønland og der er noget for alle slags rejsende og alle niveauer af eventyrlyst. Om vinteren er nordlys og ture på indlandsisen med hundeslæde de helt store oplevelser, og om sommeren er det sejlture med hval-sightseeing og midnatssol. Ifølge Idrissia E. Y. Thestrup kan man sammenligne Grønland med det europæiske fastland, idet de enkelte regioner er meget forskellige fra hinanden og oplevelserne mangfoldige. Hun anbefaler derfor, at man besøger forskellige steder og gør rejsen til en blanding af både naturoplevelser og kulturel indsigt med besøg hos befolkningen og indblik i det lokale køkken.

Om sommeren er Sydgrønland landets have og er en frodig region med varme kilder, mulighed for hiking, klatring, ridning, fiskeri med hænderne i de mange floder og et væld af madoplevelser.

– Mange ved ikke, at der eksempelvis dyrkes jordbær i Grønland – og at man kan se grønne marker med får og isbjerge i baggrunden. Og på den måde overrasker landet de fleste, siger Idrissia E. Y. Thestrup. Hendes anbefaling til den perfekte sommerferie i Grønland er en tur med tre stop, hvor man får en kombination af forskellige regioner og oplevelser og det bedste af Grønlands arktiske highlights.

Start i hovedstaden Nuuk, hvor du kan opleve den lokale kultur, gastronomi og mange museer. Tag eksempelvis til kaffemik – det grønlandske svar på eftermiddagskaffe hos en lokal familie og få et insiderblik i deres livsstil og kultur.

Smag på den grønlandske gastronomi i form af sælkød, moskusokse, lam, rensdyr, hval og alskens fisk og skaldyr. Skub lidt til dine grænser og få en spændende snak med de lokale om deres forhold til råvarerne.

Spis eventuelt på restauranten Sarfalik, der tilbyder grønlandsk gourmet og har en rigtig fin tasting-menu. Fortsæt nordpå til Kangerlussuaq, som næsten befinder sig på den nordlige polarcirkel. Herfra kan du tage på tur til indlandsisen og sætte dine egne ben i det uendelige, hvide landskab. Du kan også opleve Russells Gletscher, en 60 m høj isvæg, der tårner sig op midt i landskabet.

Sidste stop er Ilulissat, som ligger i Diskobugten omgivet af fjorde og isbjerge og ikke uden grund er på UNESCOs verdensarvsliste. Her skal du på dit livs sejltur, hvor du kan se hvaler på tæt hold i deres naturlige element og se midnatssolen male isbjergene omkring dig.

I Ilulissat kan du også besøge fødestedet for den berømte polarforsker Knud Rasmussen og gå på vandreture langs fjordene. På restaurant Ulo kan du opleve grønlandsk gourmet, der er anerkendt som noget af landets bedste. Rundturen kan opleves på fem dage, men jo mere tid du har, jo bedre – der venter altid flere eventyr og oplevelser i Grønland.

Fakta

- Grønland er 2,16 mio. km2 stor, men har kun 56.480 indbyggere (2017).

- Al transport mellem byerne foregår med båd, fly, helikopter, snescooter eller hundeslæde – der findes intet vejnet.

- Fra 25. maj til 25. juli går solen aldrig ned. ”Midnatssol” er et af Grønlands helt unikke naturfænomener.

Kilde: www.visitgreenland.com

Del

Journalist

Sisse Katrine Andreasen

Andre artikler