Weekly News

Kontaktlinser kan erstatte en læsebrille

Mere end 100 mio. mennesker bruger kontaktlinser, og de små linser kan være et godt alternativ til læsebriller. Sidste år voksede forbruget af kontaktlinser med 3,8 procent på det danske marked.

Moderne kontaktlinser bliver fremstillet af bløde, vandholdige materialer, som gør dem yderst biokompatible med dine øjne.

I løbet af livet reduceres vores øjnes evne til at fokusere på kort afstand (presbyopi), hvilket betyder, at bogstaverne i avisen og på mobilskærmen bliver slørede. Nogle mennesker vil også opleve udfordringen med at læse på computerskærmen gennem arbejdsdagen. Udviklingen er helt naturlig og skyldes, at linserne i vores øjne bliver stivere med alderen. Mange tyr til en læse- eller skærmbrille, men faktisk kan multifokale kontaktlinser træde i stedet til stor glæde for dem, der aldrig bliver fortrolige med brillerne.

Netop væksten af kontaktlinser på det danske marked skyldes, at flere er begyndt at bruge kontaktlinser, fordi de passer godt til en aktiv livsstil; flere bruger endagslinser, og så har mange fået øjnene op for speciallinser, som eksempelvis den multifokale.

Sidste år kom en multifokal linse på markedet, som sikrer, at øjnene bevarer fugten, så kontaktlinsen ikke irriterer. Fordelene ved en multifokal kontaktlinse er, at man med den samme linse kan se både på kort og på lang afstand.

– Vores nye vandgraduerede teknologi i den multifokale linse betyder, at dit øjenlåg glider komfortabelt over linsen hele dagen. Kontaktlinsernes åndbarhed giver desuden dine øjne et hvidt og sundt udseende, fortæller Jorge Boldrini, General Manager fra Alcon Nordic Cluster, der gennem de seneste 70 år har udviklet innovative produkter inden for øjenpleje.

Den multifokale linse indeholder en teknologi, der frigiver en ingrediens, som findes naturligt i tårer. Ingrediensen er med til at forhindre, at øjet bliver tørt og irriteret i løbet af dagen.

Nogle af symptomerne på, at øjet ikke længere kan se på korte afstande er, at synet bliver sløret på normal læseafstand, selv når du har almindelige briller eller kontaktlinser på. Armene bliver nærmest for korte, når du skal læse, og der kan komme problemer som hovedpine, øjenstress samt træthed, når du arbejder på korte afstande.

Udover presbyopi kan kontaktlinser korrigere nær- og langsynethed, bygningsfejl samt ændre øjenfarve med og uden synskorrektion.

– Moderne kontaktlinser bliver fremstillet af bløde, vandholdige materialer, som gør dem yderst biokompatible med dine øjne, forklarer Tine Hagbarth, Professional Affairs Specialist fra Alcon.

Kontaktlinser kommer i mange versioner, men de mest almindelige er en endagslinse, som sættes i om morgenen og smides væk efter brug eller en månedskontaktlinse, som man rengør om aftenen efter brug.

Udover Alcon, der er verdens­ledende inden for øjenpleje, findes der aktører som Clearlab, der også har sendt en fugtgivende kontaktlinse på markedet, og kontaktlinseproducenten Mark’ennovy har deres produktserier på markedet i 37 lande. Fælles for alle de store producenter er, at de udvikler komfortable kontaktlinser, som gør hverdagene lettere for de mange brugere. Producenterne har et tæt samarbejde med optikerne, så de er godt klædt på til at hjælpe brugerne med at finde den helt rigtige kontaktlinse. 

Fakta

13 procent af danskerne, som har brug for synskorrigering, bruger kontaktlinser, hvilket er højt i forhold til resten af Europa, hvor tallet er syv procent.

Kilde: Alcon

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler