Weekly News

Kunderne forlanger bæredygtighed

Fisk er populært – men kunderne ønsker kvalitet og ordentlige fangstforhold, beretter traditionsrig aarhusiansk fiskeforretning.

Vi går op i at minimere mængden af tilsætningsstoffer.

På havnen i Aarhus kan man stadig få frisk fisk af høj kvalitet. Her ligger bl.a. en af den jyske hovedstads mest traditionsrige butikker, Havnens Fiskehus, der i dag både fungerer som grossist, som leverandør til restauranter og som detailforretning. Ifølge Anders Andreasen, der ejer virksomheden sammen med sin bror, bliver fisk og andre fødevarer fra havet stadigt mere populære, men der er samtidig sket en gradvis forandring af kundernes ønsker. Butikkens kunder her i 2018 er kræsne.

– Vi har fokus på bæredygtighed. Det er selvfølgelig, fordi vi selv synes, at fiskeri ikke må skade naturen, men også fordi vores kunder forlanger det. Det er både restauranterne, som vi leverer til, og de kunder, vi har her i butikken, der kræver bæredygtige varer, fortæller Anders Andreasen en travl lørdag formiddag.

– Ønsket om bæredygtighed går helt ned til den enkelte medarbejder i Havnens Fiskehus. Men ikke kun bæredygtighed. Vi vil heller ikke sælge dårlig kvalitet, og vi går op i at minimere mængden af tilsætningsstoffer alle de steder, hvor det overhovedet kan lade sig gøre, forklarer han.

Et godt eksempel er rejer. Her fører Havnens Fiskehus koldvandsrejer fanget ved Canada og Grønland. Disse rejer sendes direkte uden mellemled til Marokko, hvor man gennem mange år har opbygget en ekspertise i at håndpille rejer. De renses i frisk bjergvand og lægges i lage uden konserveringsmidler.

– Disse rejer er helt uden de fosfatlignende stoffer, man ofte ser tilsat lagen. Hvis du oplever at få bløde rejer i munden – som smager af den lage, de ligger i – er det, fordi fosfatet får lagen til at trænge ind i rejerne. På den måde kan man også få 700 g rejer til at veje 900 g. Det synes vi ikke, er i orden, siger Anders Andreasen og føjer til:

– Derfor ledte vi med lys og lygte efter bedre rejer. Og dem har vi fundet. De er nænsomt håndpillede. Skallen er ikke spulet af. Rejerne ligger i lage, men fordi der ikke er nogen tilsætningsstoffer i, bevarer de den tætte struktur. De minder så meget om en friskfanget reje, som det er muligt. De har lige det bid, som en reje skal have.

– Det er ellers lidt af jungle at finde det gode produkt. Du kan få alle mulige kvaliteter. Så vi er glade for, at vi nu kan tilbyde virkelig gode rejer til vores kunder.

Generelt undersøger Havnens Fiskehus altid mulige produkter til bunds, før de kommer ind i sortimentet.

– Vi har en fast stamme af kunder, der har den samme opfattelse af fisk, som vi har. De vil godt betale for at få det bedste. Nogle køber billig fisk i et supermarked. Det har jeg ikke spor imod. Det skal folk selv bestemme. Det er bare ikke det marked, vi agerer i, forklarer Anders Andreasen.

– Derfor lægger vi vægt på at have MSC-certificerede fiskevarer. De skal leve op til særlige krav for maskestørrelse, mængden af bifangst og andre forhold. Og vi køber en masse fisk, som er krogfanget, dvs. på liner, så fiskeriet ikke skader havbunden. Vi vil kun have det bedste, både når det handler om bæredygtighed og om varens kvalitet, slår Anders Andreasen fast. 

Fakta

Traditionsrig forretning

Aarhus er ikke en by, hvor der landes meget fisk. Alligevel har Havnens Fiskehus udviklet sig til en af landets største fiskeforretninger. Virksomheden blev grundlagt i 1932. Fra 2004 er den blevet drevet af de nuværende ejere.

Del

Journalist

Aksel Brinck Jensen

Andre artikler