Weekly News

Luk ørene og hør bedre

Et enkelt skud affyret med gevær eller jagtriffel kan være nok til at skade dine ører. For evigt. Det gælder derfor om at lytte til sine ører, når man går på jagt.

Beskyttelse af hørelsen bør være ligeså naturligt som at tage sit jagttøj på og sin riffel over nakken.

Mange opfatter ikke korte, kraftige lyde som f.eks. skud som skadelige. Men i virkeligheden kan de være lige så skadelige, som en flere timers rockkoncert på første række. Men hvad er det egentlig der sker, når vi udsættes for støj?

Det forklarer Majbritt Garbul Tobberup, landsformand i Høreforeningen:

– Lyd kommer af bevægelse i luften – små svingninger også kaldet lydbølger. Når lydbølgerne når vores indre øre, som er fyldt med væske og mere end 30.000 små hårceller, bevæger hårene sig som små siv i vinden. og det er netop disse bevægelser, der får os til at høre, forklarer Majbrit og fortsætter:

– Jo højere eller jo kraftigere lyd, jo mere bøjer disse hårceller. Udsættes vi for høj musik, fyrværkeri eller et affyret skud, kan det ske, at hårene knækker, og da de ikke kan genskabes, vil man derfor opleve at have fået en høreskade. Vi kan derfor kun på det kraftigste anbefale, at man bruger en eller anden form for ørepropper eller høreværn, når man begiver sig ud på jagt eller skydebane, ligesom det er en rigtig god idé også at være opmærksom på jagtkammeraternes hørelse.

En høreskade kan være både nedsættelse af hørelsen eller tinnitus, hvor man kan høre alt fra en svag brusen til en konstant hyletone i øret. Hvor Arbejdstilsynet kræver, at der anvendes høreværn ved 85 dB, er der ingen lovmæssige krav, når det gælder støj i forbindelse med aktiviteter i fritiden. Og det på trods af, at lydniveauet for affyret skud ligger mellem 100 og 170 dB!

Peter Smærup, konsulent hos Danmarks Jægerforbund, har i sin tid som professionel jæger affyret mange skud i embeds medfør, og ifølge ham selv er ikke alle skud afgivet, hvor der har været anvendt høreværn. Det har dermed desværre resulteret i en høreskade.

– Dengang var det ikke kutyme at bruge høreværn, men heldigvis er der i dag kommet meget mere fokus på det. I vores organisation anbefaler vi da også, at man altid praktiserer høj sikkerhed under jagt. Du skal som jæger, udover at tænke på sikkerheden under jagt for at undgå vådeskud ved at planlægge jagtudøvelsen sikkert, også tænke på beskyttelse af hørelsen. Det bør være ligeså naturligt, som at tage sit jagttøj på og sin riffel over nakken, når man begiver sig ud ad døren.

Danmarks Jægerforbund udleverer derfor gratis skum-ørepropper, som man kender dem fra festivaller og koncerter ved alle deres arrangementer. De kan være et glimrende alternativ – og under alle omstændigheder bedre end slet intet.

Det er dog Peter Smærups indtryk, at langt de fleste anvender en eller anden form for høreværn – især under træning på skydebaner, hvor man jo som udgangspunkt skyder meget. Det er ganske enkelt almindelig procedure. Dog er der stadig plads til forbedring:

– Skal man bare lige ud og gå med hunden og se, om der skulle være en enkelt fasan eller en gråand, så er det ikke altid man lige får noget på ørerne. Det kan også være, man generelt helt undgår det, fordi man derved ikke hører noget, som ved anvendelse af passive høreværn som skum-ørepropper eller hørekopper – eller måske hører for meget.

Det er bl.a. tilfældet med nogle høreværn, der har til formål at forstærke lyden op til flere gange, så man er bedre i stand til at høre dyr, der nærmer sig. Her vil det, at gå gennem græs lyde som om man tramper rundt i en karton cornflakes! Derfor ligger der ifølge Peter også et enormt udviklingspotentiale i høreværn, der kan sortere lydene bedre – samtidig med, at priserne kommer ned i niveau. Til glæde for både jægere og deres hørelse. 

Fakta

13. maj 2014, lige inden bukkejagten gik ind, blev det tilladt for jægere og skytter at sætte lyddæmpere på deres rifler. Udover at dæmpe lyden, giver dette også mindre rekyl. Så udover at kunne mindske antallet af høreskader, vil det derfor også kunne sikre mere præcise skud og færre anskudte dyr.

Del

Journalist

Rikke Kokholm

Andre artikler