Weekly News

Massér dig til sundere ansatte

Firmamassage øger sundheden, nedbringer sygefraværet og giver gladere medarbejdere, der har mere overskud og trives bedre på arbejdspladsen.

Massage er ikke længere bare massage.

Da Heidi Østerby startede i massagebranchen for 18 år siden, var virksomhedernes fokus på sundhed ikke det samme, som det er i dag. Heidi Østerby driver Københavns største og ældste spa, Nimat Massage & Spa, som bl.a. tilbyder massageordninger til virksomheder, og hun har derfor kunnet følge udviklingen fra første parket.

– Da jeg startede for 18 år siden, handlede det om HR-chefer, der ville deres personale alt det bedste. Det vil de naturligvis stadig, men på en anden måde. Dengang kunne det være skjortevask, colamaskiner eller bowlingture. I dag handler det i højere grad om sundhed, og det kan ses overalt i virksomhederne, fra de sunde frokostordninger til sundhedsordningerne, fortæller Heidi Østerby.

Sideløbende med den generelle udvikling har massage som ydelse også udviklet sig. Hvor massage tidligere blev udbudt som ren forkælelse, er massagen i dag ofte en del af en sundhedsordning. Heidi Østerbys massører er alle fysiurgisk uddannede, og deres arbejde består i dag i vid udstrækning i at rådgive om forebyggelse af skader.

– Massage er ikke længere bare massage. Det er også rådgivning til den enkelte. Hvordan kan det være, du har ondt i din højre skulder? Er det, fordi du sidder forkert? Skal vi lige gå op og kigge på din arbejdsplads og se på din arbejdsstilling? Massagen kommer med ud af massagerummet i dag, siger Heidi Østerby.

Det øgede fokus på sundhed betyder, at mange virksomheder har fået øjnene op for værdien af firmamassageordninger. Massage kan bl.a. forebygge stress, hovedpine og smerter i nakke, ryg og lænd, og for virksomhederne omsættes det til færre sygedage.

– Alle undersøgelser viser, at sunde ansatte har lavere sygefravær og lavere tendens til at skifte job. Hvis folk trives på deres arbejdsplads, har de mere overskud og tager bedre imod udfordringer. Rygsmerter, hovedpine og stress findes på arbejdspladserne, og det er noget af det, massagen kan afhjælpe, siger Heidi Østerby.

Massagens sundhedsfremmende effekter er Heidi Østerby ikke alene om at påpege. Firmamassageordningen kan findes i alle større danske byer, og hos mange af massørvirksomhederne slår man netop på, at massage fremmer sundheden blandt medarbejderne.

– Fysiurgisk massage på arbejdspladsen foregår på virksomhedens adresse i arbejdstiden og giver de ansatte mulighed for at forebygge og rette op på skavanker, inden de bliver for alvorlige og går ud over arbejdsindsatsen, skriver eksempelvis AarhusFysMassage, der tilbyder firmamassageordninger til virksomheder i Aarhusområdet, på sin hjemmeside.

En lignende formulering finder man hos Bergstedt Massage i Odense, som med massør Pia Bergstedt i spidsen tilbyder massageordninger til fynske virksomheder.

– Massage bruges bl.a. til forebyggelse og behandling af arbejdsrelaterede skader i bevægelses­apparatet. Det kan være musearm og hovedpine samt nakke-, skulder- og lændeproblemer. Massage løsner normalt op for den slags spændinger og myoser. Dertil kommer den afstressende virkning, lyder det på den odenseanske massørs hjemmeside.

For Heidi Østerby er det ingen overraskelse, at virksomhederne har fået øjnene op for, at massage kan mere end bare at være dejligt.

– Massagens forebyggende effekter er guld værd for virksomhederne. Den øgede sundhed kan mærkes på bundlinjen, afslutter hun. 

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler