Weekly News

Overvægt er en pest – og børnene er i smittefare

Forældre bør kæmpe for at forhindre deres børn i at blive overvægtige resten af livet. Ifølge overlæge Jens-Christian Holm er der tale om en sygdom, hvis eneste kur er bevidstgørelse.

Befolkningen forstår ikke, hvor dramatisk en modstander, vi står over for.

Over halvdelen af danskerne er overvægtige. Helt præcist drejer det sig om 51 procent af befolkningen, som ifølge Sundhedsstyrelsens rapport fra marts 2018 ”Danskernes sundhed” har et BMI på over 25 (moderat til svær overvægt).

Siden 2010 har viseren på danskernes badevægt bevæget sig i den forkerte retning, og det har skabt panderynker i sundhedskredse, der frygter en eksplosion i overvægtsrelaterede sygdomme.

Rygmarvsreaktionen på det problem har de seneste mange år været mere motion og færre kalorier, men ifølge overlæge og forskningslektor Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus, er det kun med til at forstærke problemet. Overvægt er nemlig ikke et bare et livsstilsproblem.

– De sidste 20-30 år har vi haft folkeoplysningskampagner for bedre motion og kost, og man kan bare konstatere, at det hjælper ikke. Grunden til, at det ikke har hjulpet, mener jeg skyldes, at befolkningen ikke forstår, hvad overvægt er. Hvis man tror, det handler om motivation, om at man skal spise mindre og tage personligt ansvar, så tager man fejl.

– Hvis man ser på middelalderen, så hærgede den sorte død i 1352 for fuld skrue og 35 procent af den europæiske befolkning døde. Dengang var man ret sikker på, at det var Guds straf. I virkeligheden var det en bakteriesygdom, der hærgede, men det forstod folk ikke. Jeg synes, den situation er sammenlignelig med i dag, hvor vi tror, overvægt skyldes manglen på motion og ordentlig kost. Men det er kun halvdelen af problemet.

– Den anden halvdel, som nok udgør 80 procent, handler om kroppens hormonsystem, et genialt system, som aktivt forsvarer fedtmassen, og som er udviklet gennem de sidste 800 mio. år. Når man prøver at tabe sig, så kan man godt tabe sig en masse kg, men efterfølgende sørger kroppen selv for at øge fedtmassen igen.

Hvilken betydning har denne indgroede mekanisme i forhold til overvægt hos børn i deres tidligere leveår?

– Indtil for nylig var det almindeligt, at børnene fik en masse slik, kager og sodavand både i børnehaven, skolen og SFO’en, og derigennem har der været en tilbøjelighed til, at børnene også bliver overvægtige. Men det er ikke det bedste for barnet. Og det ved vi godt. Men vi tager bare ikke konsekvensen af det.

– Det har taget os alle disse millioner af år at udvikle en smagssans, der forsvarer den søde smag, fordi frugt og sukker er kalorierigt, og dermed godt at spise. Fødevareindustrien har på samme måde favoriseret produkter, som vores smagsløg elsker. Derfor er det også en ekstremt stor udfordring at ændre på menneskers smagspræferencer.

– Forældrene skal forstå, at mange af de her ting gør børnene syge. Når man først har etableret en høj fedtmasse hos et barn, vil kroppens hormonsystem forsvare den høje fedtmasse resten af livet. Dermed har man allerede sat barnet i en ulykkelig situation, som i princippet leder til en lang række sygdomme og kræftformer.

Hvilke sygdomme er det især, der kan blive et problem, når børn i en tidlig alder bliver overvægtige?

– Det mener jeg, er en forkert måde at se det på. Hvis du udelukkende fokuserer på blodtryk, sukkersyge og lignende ting, så informerer du ikke om, at der findes 18 andre alvorlige komplikationer, som risikerer at invalidere folks liv. Man kan sagtens sige, at dér, hvor fedtmassen sætter sig i kroppen, dér har du de skadelige funktioner.

– Det er meget vigtigt, at man som forælder gør sig bevidst, at svær overvægt er en alvorlig trussel mod alle vores børn. Og at vi hver dag skal tage stilling til alt, vi laver – morgenmad, frokost, aftensmad, iste, saft, kakao, slik, snacks og fastfood. Tager man ikke stilling til alle disse ting, så tager de stilling for én.

– Det, som er så ubarmhjertigt er, at de her ting griber ind overalt. Og vi lykkes kun, hvis vi bliver i stand til at tage stilling til alting. Det virker urealistisk, men det er virkeligheden, og gør vi ikke noget, vil vi fortsat se store dele af befolkningen i det, jeg kalder for overvægtsfængslet.

Men børnene har vel en chance, hvis forældrene giver dem en chance …

– Så enkelt er det desværre ikke. For det første er børnene ikke herre over, hvilke gener de får, og for det andet giver moren tarmbakterier videre til barnet, som måske allerede disponerer barnet for overvægt. Det er det, som gør problemet så ubarmhjertigt.

– De patienter, jeg møder til dagligt, sidder og græder, for uanset hvor meget de kæmper og slås, så har de virkelig svært ved at tabe sig. Mange lykkes, men det er en kolossal modstander. Min pointe er, at befolkningen forstår ikke, hvor dramatisk en modstander, vi står over for. Og det er derfor, vi efter alle disse år stadig kæmper med overvægt. 

Fakta

Jens-Christian Holm er forskningsansvarlig overlæge i pædiatri, klinisk ekstern og forskningslektor ved Københavns Universitet. Som forfatter til flere bøger, bl.a. ”Det bedste for barnet”, og deltagelse i flere TV-programmer på DR1 og DR2, er han en af tidens mest markante eksperter inden for overvægt blandt børn og voksne.

Del

Journalist

Torben Thornæs Andersen

Andre artikler