Weekly News

På langrend gennem de svenske landskaber


Danskerne sætter kurs mod Norge og Sverige for at stå på ski. De fleste dyrker alpint, men her får du den svenske langrendsløber Charlotte Kallas bud på, hvorfor Sverige skal opleves på langrendsski.

Der er nu noget helt særligt ved at nyde de første glimt af forårssolen i sneen, hvor der er helt tyst.

Det er ikke kun sneen, der glitrer omkring den svenske skidronning Charlotte Kalla, det gør alle medaljerne også. Siden 2006 har Charlotte Kalla konkurreret på et internationalt niveau. Det er blandt andet blevet til guld i kvindernes 10 kilometer individuelt langrend ved vinter-OL i Vancouver 2010. Og til FIS Nordic World Ski Championships 2015 i 10 kilometer blev det til endnu en guldmedalje; bare for at nævne nogle få af toppræstationerne.

Langrend på højeste niveau er ikke noget, man kommer sovende til. Det er frihed under ansvar og kræver en jernhård disciplin.

– Det er lidt forskelligt, hvordan jeg træner, men om sommeren løbetræner jeg en del. Det bliver til omkring 14 træningspas om ugen, fortæller Charlotte Kalla, der ikke stiller til store mesterskaber i denne sæson, men kigger frem mod VM i 2017. Det er næste store mål og foregår i finske Lahti.

For Charlotte Kalla begyndte kærligheden til langrend, da hun var syv år gammel og farfar inviterede med ud at stå på ski.

– Jeg kommer ikke fra en familie, hvor der traditionelt er blevet dyrket meget idræt. Mine forældre har aldrig været de store skientusiaster selv, men de har støttet mig hele vejen igennem min karriere. Min farfar introducerede mig for skisporten, og så var jeg solgt, forklarer Charlotte Kalla og uddyber:

– Jeg holder meget af disciplinen, naturoplevelserne og så er det jo bare helt ubeskriveligt at stå øverst på skamlen til konkurrencer.

Netop naturoplevelserne og den første sne har en helt særlig plads i Charlotte Kallas hjerte.

– Danskerne kan tage til Sverige hele året rundt for at stå på ski. Men der er nu noget helt særligt ved at nyde de første glimt af forårssolen i sneen, hvor der er helt tyst. Det er her, naturen viser sig fra en af sine smukkeste sider, mens sneen knaser sprødt under skiene, og landskaberne bliver lyst op. Det vil jeg gerne invitere alle danskere til at opleve i Sverige, forklarer Charlotte Kalla.

Det skal selvfølgelig være på langrendsski, at man har den oplevelse. Til spørgsmålet, om Charlotte Kalla nogensinde bytter langrendsskiene ud med de alpine, svarer hun:

– Ja, det sker, men da højst et par gange om året, hvor jeg er på ferie, siger Charlotte Kalla med et smil.

Her kommer et par anbefalinger fra Charlotte Kalla, der selv kommer fra den nordlige del af Sverige. Charlotte Kalla, der bor i Sundsvall i den lille provins Medelpad, besøger gerne fjeldene i Jämtland i marts og april måned for at træne i terrænet. Men det er ingen hemmelighed, at fjeldene og terrænerne i Lapland i Norrbottens län har en helt særlig plads i Charlotte Kallas hjerte. Det er her mod nord, man finder Kebnekaise, der med sine 2.097 meter er Sveriges højeste bjerg og skisportsstedet Riksgränsen, der bliver kaldt Europas sidste vildmark. Skisportsstedet er Sveriges nordligste og byder på rige muligheder for langrend med løjper, der er åbne fra februar til midsommer. Her kommer flere anbefalinger:

Jämtland – langrend mod nord

Jo længere man kører mod nord i Sverige, jo stejlere bliver fjeldene, og her er nogle fantastiske langrendsløjper. Nord for Härjedalen finder du Jämtland og Sveriges største skiperle Åre. Åreskutan knejser i 1.420 meters højde over byen, der også byder på gode restauranter og livligt afterskiliv. Der er langt mellem mennesker og huse i dette område, der er større end Danmark, men kun beboet af 136.000 mennesker. Når man har skiene på, er der både afmærkede ruter, men også mulighed for off-piste i den sprøde sne. Området har masser at byde på både for børn og voksne – begyndere og øvede.

Endnu længere mod nord ligger Lapland og Sveriges nordligste skisportssteder Riksgränsen og Björkliden. Det er steder for skiløbere, der ikke blot vil nøjes med et enkelt solstrejf i foråret, for her skinner midnatssolen døgnet rundt – en rejse mod nord kan nemlig sagtens være en rejse mod solen – bare man vælger den rigtige årstid – ellers bliver det langrend med pandelygte, hvilket ifølge Charlotte Kalla også kan være en interessant oplevelse.

Västerbotten – den lille hemmelighed

Her langt mod nord møder vi nordlyset, der danser på himlen, og midnatssolen, som aldrig går ned i sommerhalvåret. Västerbotten er en del af Lapland, hvis store vidder giver rig mulighed for at spænde langrendsskiene på og opleve storslået og spektakulære landskaber i de egne, som har fostret nogle af Sveriges største skiløbere gennem tiderne. Vil man ikke så langt mod nord, er der masser af muligheder for langrend i terrænet fra nord og ned til Dalarna i syd, hvor masser af langrendsløjper skærer sig på kryds og tværs gennem landskaberne. En af de mest kendte ruter i Sverige er Kungsleden, som er 450 kilometer lang og løber mellem Hemavan i syd og Abisko i nord.

En tur i forårssolen på langrendsski

Noget af det skønneste ifølge Charlotte Kalla er netop en tur ud i den første spæde forårssol på ski. Midtsverige ligger i en overkommelig afstand for danskere, og her er langrendsløb en stor del af folkesjælen. Det er blandt andet her det legendariske 90 kilometer lange Vasaløb finder sted – et løb som flere danskere har prøvet kræfter med. Løbet er et minde om kong Gustav Vasa og dennes flugt fra den danske konge i 1521. Det 90 kilometer lange langrendsspor er åbent for skiløbere hele vinteren og vedligeholdes ugentligt. Området her i Midtsverige i Dalarna byder på kilometervis af oplyste løjper, hvis man er ude efter mørkets frembrud. Det er også i dette område, at man finder Falun, der i 2015 for fjerde gang var VM by. Området egner sig godt til både begyndere og mere erfarne, og der er selvfølgelig også skiskoler, så man kan lære teknikken. En mulighed er at prøve kræfter med langrendsløjperne i Idre Fjäll. Et 15 kilometer langt naturspor snor sig gennem landskabet og inviterer en tur hele fjeldet rundt og opleve bjergskove, marskland og de små sæterhytter på bjergsiderne. Derudover er der 82 kilometer trænings- og motionsspor, hvoraf de 30 er belyst og dobbeltsporet. Og du skal ikke blive overrasket, hvis du løber på en af de professionelle langrendsløbere her i Midtsverige også.

Fakta

Charlotte Kalla, der er født den 22. juli 1987 i Tärendö i Pajala kommun, er en svensk langrendsløber, som blandt andet har vundet guld i 10 km fristil ved OL i Vancouver 2010 og VM-guld på 10 km fristil i Falun 2015. Charlotte Kalla er den første svensker, der vinder individuelt guld i både OL og VM.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler