Weekly News

På sporet af vilde oplevelser

For blot 20-30 år siden var det forbeholdt de få at tage til Afrika og opleve dyrelivet helt tæt på. I dag er safari blevet noget, de fleste ikke blot drømmer om, men faktisk har mulighed for at opleve.

Der er noget ved safari-liv, som gør, at man glemmer alle livets sorger og føler hele døgnet, som om man havde en halv flaske champagne i sig – ganske opfyldt af den mest inderlige taknemmelighed over, at man lever.

Ordene stammer fra den berømte Karen Blixen, der, som bekendt, levede mange år i Kenya på sin kaffefarm og var passioneret omkring dyrelivet på savannen. Og selvom ordene har nogle år på bagen, er de stadig lige så relevante for nutidens safarigæster. Safari, der kommer fra swahili, betyder rejse, og det er præcis, hvad man kommer ud på både fysisk og mentalt, når man tager turen mod det store kontinent med de mange lande og muligheder for oplevelser.

Afrika byder på mange muligheder for safari og den klassiske tur, hvor man oplever elefanter, der vandrer tæt forbi til løvernes brøl i det fjerne, kan snildt kombineres med et par dages badeferie ved nogle af Afrikas skønne strande.

Mulighederne er mange. I Kenya og Tanzania, som sammen med Sydafrika, er nogle af de mest populære safaridestinationer, kan man opleve, at jorden giver sig til lyden af millioner af dundrende hove, når gigantiske flokke af gnuer og zebraer vandrer hen over sletterne og krydser den store Mara-flod, hvor de gigantiske krokodiller ligger og venter på årets festmåltid. Vil man helt tæt på, så foregår moderne safari både i bil og til fods f.eks. sammen med de lokale Masai-stammer i deres ikoniske farvestrålende røde klæder, som skiller sig ud i naturen og sender et signal til løverne.

En form for safari, der er blevet meget populær, er netop indkvarteringen i luksustelte, hvor man bor ude i bushen til lyden af dyrelivet. De moderne safaritelte er luksuriøse og ofte indrettet med faste gulve, gode senge og eget bad og toilet. Fronten på teltdugen kan lynes helt op, så fra sengen kan man komme helt tæt på Afrika, og se hvordan livet på de enorme sletter udfolder sig. Herude er der ingen swimmingpool, intet fitness-lokale eller diskotek, men udsigten fra teltet kan tage pusten fra selv den mest hærdede safarirejsende, og man kan føle sig som en hel Karen Blixen. Kenya og Tanzania har et væld af nationalparker, så forbered dig på at blive bombarderet af indtryk for livet.

Safari i Kenya eller Tanzania kan sagtens kombineres med badeferie ude ved kysten, eller man kan tage en smuttur til Zanzibar, Seychellerne eller Mauritius. Faktisk er mange ikke klar over, at langs den lange unavngivne kyststrækning langs Afrikas syd-østkyst, er der et kæmpe rev på flere 1000 km, hvor man kan snorkle og dykke og opleve dyreliv i alle regnbuens farver.

Har man først prøvet safari én gang, så kribler det i de fleste for at komme afsted igen, og Afrika rummer mange forskellige oplevelser. Udover Kenya og Tanzania er Sydafrika en populær destination.

Landet mod syd har ry for at kunne samle en hel verden i et land, og det bugner med indtryk. I oktober måned blomstrer 70.000 Jacaranda-træer i Pretoria, som bliver et lilla blomsterhav; vinmarkerne i landet har slået sig fast på den internationale scene, og nationalparker som Kruger, der er større end Jylland, venter med vilde oplevelser. Ved Cape Town ligger det legendariske Taffelbjerg, der knejser over byen, og ved kysten er der mulighed for at spotte de store hvaler, som sejler forbi.

Botswana, Zimbabwe og ikke mindst Namibia er blandt de safarilande, som er ved at vinde indpas hos danske gæster. De første gange vil mange gerne opleve dyrelivet helt tæt på – ikke mindst The Big Five med løve, leopard, kafferbøffel, elefant og næsehornet. Men efter flere rejser, er det ikke usædvanligt, at gæsterne søger efter helt specifikke landskaber og særlige vildarter, og så kan de ”nye” safaridestinationer være et godt bud.

Namibia er et oplagt land at besøge, især for de, der gerne vil køre selv. Den gamle tyske koloni har en god infrastruktur. Landet, der er større end Frankrig, bebos kun af 1,2 mio. mennesker. Namibia er bl.a. kendt for buskmænd, verdens højeste sandklitter, den barske Kalahariørken med ørkenelefanter, -løver og andre hårdføre dyr, som lever det barske liv langs den berygtede Skeleton Coast.

Kalahariørkenen strækker sig også ind i Botswana, hvor den dækker omkring 70 procent af landet. Her møder man også verdens største indlandsdelta Okavango, der hvert år bringer vand og liv tilbage til de golde sletter. Forandringen er radikal, og man kan opleve, hvordan alt igen bliver grønt, og det rige dyreliv trives på de 6.000-15.000 km2 land, hvor vandet når ud. Botswana, der er et af Afrikas rigere lande, byder på eksklusive safarioplevelser. Landet er endnu sparsomt besøgt af gæster, men det er let at komme ind i landet med små fly, så her er noget for de ægte globetrottere og pionerer.

Netop pionererne gjorde Zimbabwe kendt. Det var her Livingstone stod ved Zambezi-floden, der forbindes med det mægtige Victoriavandfald, som er et af verdens moderne syv vidundere. Enorme tågeskyer hænger over faldene, hvor op mod 320 mio. liter vand styrter i dybet hvert minut.

Udover Namibia, Botswana og Zimbabwe er lande som Uganda og Zambia også kommet med på listen over safarilande. Flere rejsebureauer arrangerer ture, der går gennem flere lande, så man kan komme helt tæt på de forskellige kulturer og dyreliv. Som Karen Blixen begejstret skrev om mødet med Afrika:

– Jeg har i fire uger besøgt de lykkelige jagtmarker og kommer lige ud fra dybet af den store vilde naturs herlighed, fra urtidens liv i dag som for tusind år siden, fra mødet med de store rovdyr, som betager én, som man får på hjernen, så at man ikke synes, der er andet værd at leve for end løver.

Et godt råd, uanset hvor man vil hen på safari, er, at rådføre sig med et rejsebureau, som kender området, og som har sammensat en interessant pakke, der ikke blot byder på sikre valg, men oplevelser for livet.

Fakta

The Big Five er et udtryk kendt fra storvildtjagt i Afrika; The Big Five betegner ikke dyrenes størrelse, men omfatter de fem afrikanske dyr, det er sværest og farligst at nedlægge: løven, leoparden, det sorte næsehorn, den afrikanske elefant og kafferbøflen.

Udtrykket benyttes også i forbindelse med safari i betydningen at have set de fem forskellige dyr.

Kilde: www.denstoredanske.dk

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler