Weekly News

Udlandsjagt under hastig forandring

Flere og flere danske jægere henlægger jagtrejsen til en europæisk destination, og tager desuden gerne afsted alene.
Som i alt andet er der også mode i jagt – og måske særligt i forhold til de destinationer, de danske jagtrejsende vælger at besøge.

Polen og Sydafrika er stadig kæmpestore destinationer, der årligt tiltrækker massevis af skarpladte danske jægere. Faktisk er Danmark det land efter USA, der årligt sender flest jægere til Sydafrika. Tager man indbyggertallet i betragtning, siger det en del om, at de fjerne afrikanske sletter stadig er store i danske jægeres bevidsthed, og formentlig vil være det mange år endnu.

Men spørger man Rune Fich Weischer, der er fagredaktør på magasinet Jagt, Vildt & Våben, har de traditionelle destinationer fået konkurrence fra en uventet kant.

– De seneste år har man både i Spanien og Frankrig fundet ud af, at der er ret gode penge i jagtturisme, så jagten dér er blevet åbnet op og faktisk også blevet en hel del billigere end den var tidligere, siger han.

Rune Fich Weischer peger på de to lande som oplagte muligheder, hvis man har lyst til bjergjagt, bjerggeder og ibex. Men det er også destinationer, der på en helt anden måde end f.eks. Sydafrika stiller krav til jægeren.

– Selvom man har en guide med, hviler der et ret stort ansvar på én selv, for at jagten skal lykkes. Dertil kommer, at bjergterrænet kræver en god fysisk form og ikke mindst, at ens skydefærdigheder er pudset af. Der er typisk tale om skud på op til 300-400 m, og man afgør selv, om skuddet er forsvarligt eller ej, siger han.

Sammenlignet med Kirgisistan, der ofte ligger klippegrund til danske jægeres bjergjagter, har Spanien dog store indbyggede fordele, smiler Rune Fich Weischer.

– Det handler jo om, at Kirgisistan med overnatning i huler og proteinbarer på menuen godt kan være en barsk oplevelse. I Spanien kommer du hver aften hjem til god mad og vin og en ordentlig seng at sove i. Trods drømme om eventyr og vildmark er det stadig noget, der tiltaler de fleste af os.

Gennem de seneste to-tre år har Frankrig på samme måde virket som en magnet på danske jægere. Igen er det primært bjergjagt, men også bukkejagt samt det faktum, at eksempelvis en gimse kan nedlægges langt billigere end andre steder, der trækker. Dertil kommer selvfølgelig, at man kan stige på ét af de mange fly om formiddagen, og være på jagt allerede om eftermiddagen.

Trods de nye trends vurderer Rune Fich Weischer dog, at de fleste danskere fortsat drager til Polen, selvom landets jagtkoncept ifølge redaktøren ikke har ændret sig de seneste 30 år.

På andenpladsen over populære destinationer peger han på Sydafrika og på tredjepladsen kommer så Spanien, Irland og England.

Destinationerne byder selvfølgelig på vidt forskellige jagtformer, og dermed tiltrækker de også meget forskellige typer, fortsætter redaktøren, og nævner, at der apropos jægertyper også er opbrud at spore.

– Mange unge jægere vil i stigende grad jage alene. Det er ”back to basics” – de vil gerne gøre tingene selv, og jager f.eks. herhjemme i Norden eller i Skotland. Der er også mange, der drager afsted til New Zealand, hvor de arbejder på en farm og samtidig går på jagt et halvt års tid. Det er uden guide og professionel jæger, ved deres side, hvilket selvfølgelig minimerer udbyttet, men samtidig giver dem en større helhedsoplevelse.

Vurderet ud fra de nævnte tendenser er Rune Fich Weischer ikke i tvivl om, at rejsemønstret vil ændre sig meget de kommende år – og det er godt det samme, siger han.

– Det er et ubetinget gode både for vildtet, jægerne og lokalbefolkningerne, at der kommer nye destinationer på kortet – og kan det samtidig suppleres med nye jagtformer, er det et fint krydderi til hele det bestående jagtunivers.

Fakta

Jagtturisme har mange steder i f.eks. Afrika været medvirkende til adskillige arters overlevelse. Mange af byttedyrene ses af de lokale som skadedyr, som derfor fanges i fælder eller forgiftes. Med jagtturisme bliver dyrene derimod en indtægtskilde, der giver lokalsamfundene en interesse i større bestande.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler