Weekly News

Værktøjet deles på byggepladsen

Værktøj og grej skal i højere grad deles. Det giver et bedre overblik over, hvornår værktøj bruges; miljøet skånes og produktiviteten stiger på byggepladsen.

Det er en langt bedre løsning, end at alle håndværkere har ti stykker ens værktøj bagerst i varebilen.

En samlet værktøjsmasse styret fra central hånd, hvor de enkelte projektledere ”lejer” grej på deres byggesager, har betydet en kæmpe adfærdsændring hos Juul & Nielsen. For hvor projektledere før i tiden stædigt holdt fast i eget grej, kæmper de nu for at aflevere det tilbage, så det ikke belaster projektets økonomi. Det er den simple opskrift på, hvordan Juul & Nielsen har sparet op imod 30 procent på deres fælles maskin- og værktøjsindkøb.

Juul & Nielsen brugte udlejningsværktøjet og materielstyringssystemet NetHire til at give håndværkerne det rigtige grej i hånden.

– Vi udviklede NetHire i forbindelse med, at vi i virksomheden selv gennemgik en digitaliseringsproces og fandt ud af, at rigtigt meget værktøj ikke bliver brugt særlig ofte, fortæller Steffen Meyer, der er adm. direktør hos Garant Udlejning.

I dag er NetHire den mest brugte portal blandt håndværkere, der skal leje værktøj og maskiner. NetHire sikrer, at værktøjet indgår i en deleøkonomi og faktisk bliver brugt, hvilket er et godt alternativ for håndværksmestrene, som ellers skal indkøbe dyrt grej, de kun får brug for få gange.

– Løsningen er god for miljøet, fordi ressourcer bliver anvendt bedre. Ja, tingene bliver selvfølgelig hurtigere slidt op, men så bliver der hele tiden investeret i nyere grej, der oftest er det bedste miljøvenlige teknologi på markedet. Det er en langt bedre løsning, end at alle håndværkere har ti stykker ens værktøj bagerst i varebilen, siger Steffen Meyer.

Undersøgelser viser, at en håndværker ofte forlader byggepladsen i op til to timer om dagen for at hente materialer eller værktøj.

– Den kultur skal NetHire gøre op med. I stedet for at køre til grossisten, eller hjem på lageret – og tilbage igen – er det mere produktivt, at den enkelte håndværker bestiller et stykke værktøj via app’en, og så bliver værktøjet leveret til byggepladsen og afhentet igen efter brug, forklarer Steffen Meyer.

Når værktøjet er bestilt via app’en, sætter NetHire transporten i system mellem byggepladserne, så CO2-udledningen mindskes. I de store byer kan værktøjet leveres på under en time.

Udover NetHire er der andre måder at skabe deleøkonomi på byggepladsen. Hos Loxam finder man også et stort udvalg af maskiner, jord- og anlægsmateriel, lifte, liftvogne, moduler og skurvogne. Præcis som andre aktører leverer Loxam til bygge- og anlægssektoren, industrien, den offentlige sektor, servicesektoren og til private. Loxam har udviklet Minilease, hvor virksomhederne kan leje materiel og værktøj i et, to eller tre år. 

Fakta

Byggebeskæftigelsen var på 169.200 personer i fjerde kvartal 2017 mod 166.200 i tredje kvartal, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Der er dermed tale om en stigning på 1,8 procent.

Kilde: www.dst.dk

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler