Weekly News

Velkommen til verden

Hvem kender forskellen på et mirakel og et vidunder?

Et nyfødt barn er et vidunder. Ingen kan nok helt forstå, hvordan to personer sammen kan bygge et nyt menneske, og når vi ser på det nyfødte barn er glæden og taknemmeligheden ofte uden sidestykke. Er det et mirakel eller et vidunder? Svaret afhænger nok af hvem vi er, og hvad vi tror på. Biskop Kjeld Holm har kaldt en fødsel og et lille nyfødt barn et vidunder, fordi det er en begivenhed, vi kender og forventer, men som alligevel kommer så meget bag på os, at vi overvældes og glædes i en helt særlig og vidunderlig forstand. Nogen kan tænke, at det er et mirakel, andre vil tænke, at det er så stort, at man ikke rigtigt kan sætte ord på det. Uanset rører det ved noget grundlæggende ved det at være menneske, og vi har alle været der engang.

Vi er endda så heldige, at antallet af gravide og fødende stiger i Danmark, så endnu flere vil kunne opleve et lille nyt vidunder. Dette betyder, at i 2025 vil antallet af nyfødte blive det største siden 2. Verdenskrig, vi forventer at der vil blive født over 70.000 børn i 2025. Det vil i så fald være 25 procent flere fødsler sammenlignet med 2013, (som godt nok var et historisk lavt fødselsår). Baggrunden for at der kommer flere gravide er, at Danmark oplevede en stigning i antallet af fødsler i 1980’erne og 90’erne og at disse store årgange nu 30 år senere selv er voksne og klar til at få børn. Samtidig forventer vi, at denne stigning vil holde langt ud i fremtiden.

Det er godt for Danmark, at fødselstallet stiger, men vi skal – også i fremtiden – som samfund være klar til at byde de nyfødte ordentligt velkommen til verden. Indtil videre er det gået godt. Vi har fortsat et sundhedsvæsen, der kan byde på et af verdens bedste tilbud til gravide og fødende. Dygtige jordemødre og fødselslæger står klar til at vejlede, hjælpe og behandle på de danske fødegange og senere i livet tager engagerede lærere og pædagoger ansvaret, når vores børn skal i daginstitution og i skole.

Men vi er udfordret. En så voldsom stigning i antallet af nyfødte kræver selvfølgelig, at vi som samfund aktivt skal sikre ordentlige og rimelige vilkår og ressourcer til opgaven. På fødegangene er der brug for flere hænder til at tage imod de gravide og fødende samtidig med, at man i kommuner, daginstitutioner og skoler må forholde sig til flere børn.

Der er derfor et stort behov for, at vi på tværs af regioner, kommuner og Folketing får lavet en plan for, hvordan vi sikrer, at der fortsat er ressourcer til at bevare kvaliteten på fødselsområdet herunder at sikre, at der er kapacitet nok til at ultralydsscanne, udrede og behandle både syge og raske gravide og deres ufødte børn samt at ansætte det nødvendige antal varme hænder. Og det haster. Vi oplever en hidtil uset travlhed i hverdagen på landets fødegange, kapaciteten er ganske simpelt ved at blive for lille, i forhold til den indsats, der skal til for at bevare kvaliteten og sikre en god start på livet for de nyfødte og deres familier. Tallene taler deres tydelige sprog, det er glædeligt og godt for Danmark, at der fødes flere børn, men vi skal byde de gravide, deres partner og de nyfødte ordentlig velkommen. Det kan vi kun, hvis vi som samfund investerer i en god start på livet og sikrer, at de nye familier under graviditet, fødsel og i de første leveår får så gode betingelser som overhovedet muligt. Der skal investeres nu, men til gengæld betaler det sig – og så kan vi trygt nyde hvert eneste lille nyfødte vidunder.

De bedste hilsner fra de danske fødselslæger 

Del

Journalist

Hanne Brix Westergaard, Lars Henning Pedersen og Thomas Larsen, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

Andre artikler