Weekly News

Verden er blevet den største scene


Lad turen gå til to nye lande om året, sådan lyder det personlige manuskript for filminstruktøren Tomas Villum Jensen, der nyder at rejse gennem livet.

Det var en skøn tid som skiinstruktør i Østrig.

Der er sat kryds ved de fleste kontinenter på kloden, mange lande er allerede besøgt, og der er imponerende mange sider i Tomas Villum Jensens personlige rejsekatalog. Hvert år laver filminstruktøren en top femliste over de lande, han gerne vil besøge.

Den store udlængsel og nysgerrigheden mod nye kontinenter blev grundlagt allerede i barndommen, når Tomas Villum Jensen sad klistret foran tv-skærmen og slugte det ene naturprogram efter det andet.

– Jeg har jo været så privilegeret, at jeg har kunnet rejse både privat, men også i forbindelse med mit arbejde med filmene, siger Tomas Villum Jensen og går eftertænksomt de europæiske lande igennem for at se, om der skulle være et nyt land at opdage i løbet af efteråret, hvor der lige kan klemmes en rejse ind, inden han sammen med familien sætter kursen mod Afrika i december.

Lige nu skriver instruktøren blandt andet på en ny spillefilm, og tankerne kredser allerede om, hvor mon i verden, man kunne optage nogle af scenerne.

– Jeg kan afsløre så meget, at der er en del sne med i historien, så vi kigger nok på locations lidt nordpå, siger Tomas Villum Jensen, der sammen med barndomsvennen Anders Thomas Jensen skrev manuskriptet til komedien "Solkongen" i Thailand.

Verden er netop blevet den store scene for Tomas Villum Jensen, der var på jagt efter et stykke regnskov til filmen "Ved Verdens Ende", og turen gik blandt andet til den lille caribiske ø Dominica, der er kendt fra sit uhyre filmiske piratfyldte farvand.

– Da vi gik i land, faldt vi over rekvisitter fra optagelserne til en af de mange „Pirates of the Caribbean”-film, der er blevet til her. Det bidrog til en helt særlig stemning på den tropeø at gå i det filmiske fodspor, fortæller Tomas Villum Jensen, der dog lagde Caribien bag sig og kiggede mod Australien i stedet.

– Vi fandt regnskoven i Australien, og vores film blev dermed startskuddet for et kulturudvekslingsprogram mellem de to lande, forklarer Tomas Villum Jensen, der ud over spillefilm også laver en stribe rejseprogrammer, der primært vises på DK4. Her kan man for eksempel senere på året opleve instruktøren, der sammen med sin gode ven Jonas Schmidt bestiger Kilimanjaro.

Et af de lande, som står højt på Tomas Villum Jensens ønskeseddel, er et gensyn med Australiens naboland New Zealand.

– Jeg vil så gerne have familien med denne gang og tage hele turen fra den sydligste spids af øerne helt op til den nordlige del af Nordøen, så vi kan opleve alle landskaberne, fortæller Tomas Villum Jensen og understreger, at tværs gennem USA i mobilhome er et andet stort ønske på årets liste sammen med Cuba.

– Jeg vil gerne nå at opleve Cuba, inden det bliver alt for spoleret, og de store turisthoteller for alvor rykker ind og erobrer hver en m2 af strandene. Jeg tror ikke, der går mere end 8-10 år, før Cuba kommer til at føles som Miami, siger Tomas Villum Jensen, der desuden fortæller, at en af de vildeste og mest udfordrende rejser var med hele familien i en lejet bil gennem Sydkorea. Rejsen bød på mange kontraster med en meget højt udviklet infrastruktur, der stod skingrende skarpt op mod de små fattige skure med presenninger, der huser nogle af indbyggerne. Rejsen var mentalt vild, fordi børnene var så små, men var kommet med på rejsen, da filmen "Sprængfarlig Bombe" var nomineret til en pris i Pusan.

At rejse for Tomas Villum Jensen handler typisk om en kombination af oplevelser på egen hånd kombineret med den moderne komfort, et rejsebureau kan tilbyde.

– Da jeg var på Island, var det da fantastisk at ride ud i nogle af de øde landskaber og føle sig helt alene, men det var da også fedt at sidde og boble i Den blå lagune sammen med et hav af turister og mærke kulden bide i ørerne, siger Tomas Villum Jensen og fortsætter:

– Ofte har rejsebureauerne jo godt fat i, hvad der værd at se i et land. Man er da et skarn, hvis man for eksempel ikke ser den himmelske fredsplads i Beijing, bare fordi den er blevet lidt af en turistfælde.

Det handler om at opleve på egen hånd og ellers lade sig guide gennem landskaberne.

– Jeg vil da til enhver tid anbefale, at rejser man til San Fransisco, så er en tur over den ikoniske Golden Gate Bridge et must samt et kig på den legendariske fængsels-ø Alcatraz. Måske går man i fodsporet på en masse turister, men man går jo også i fodsporet på en lang række historiske begivenheder, som absolut er værd at opleve, siger Tomas Villum Jensen, der i december kombinerer en klassisk afrikansk safari fra Bravo Tours med oplevelser på egen hånd.

Tomas Villum Jensen rejser nemlig sammen med sin kone, sangerinden Maria Montell, og parrets børn til Kenya. Det er første gang for børnene, mens parret har besøgt både Kenya og Afrika flere gange privat og professionelt. Maria Montell har blandt andet været ambassadør for hjælpeprojektet: Tre liter rent vand. Tomas Villum Jensen har også medvirket i en stribe af støtteprojekter blandt andet et kaffeprojekt for Peter Larsen Kaffe, der skal sikre bæredygtighed, ordentlig løn og fremtidsvilkår for de lokale kaffebønder, der så sender kvalitetsbønner i de danske kaffekopper. Derudover er det efterhånden blevet til en del dokumentarrejseprogrammer, næste år er der fokus på en rejse til Peru, hvor turen går ad Inkaruten op til Machu Picchu. Her skal deltagerne hver især samle ind til Kidsaid.

Hjemme i privaten er familien ved at varme op til savannen. Blandt andet er børnene meget optaget af de afrikanske masker og figurer, som parret gennem mange afrikabesøg har samlet sammen.

– Jeg har blandt andet et spyd, som jeg har fået af en masai-høvding. Det er jo lidt vanvittigt at tænke på, at det her spyd har slået en løve ihjel, da en masai skulle bevise sin mandighed, fortæller Tomas Villum Jensen, der især glæder sig til at vise børnene de ikoniske The Big Five, der dækker over: løven, leoparden, bøflen, elefanten og næsehornet.

Familien skal ud at bo i luksustelte i bushen, så dyrene kan opleves helt tæt på.

– De her telte er jo topmoderne med de samme standarder, som man får på et godt hotel. Forskellen er bare, at man kan høre alle lydene. Jeg husker tydeligt fra et tidligere besøg, hvordan jeg hørte en flodhest nærmest skrabe op ad teltvæggen, da dyret var på vej op for at græsse om natten, forklarer Tomas Villum Jensen, og understreger at han glæder sig til at vise børnene kæmpe flokke af gnuer, zebraer, elefanter og bøfler.

– En af de oplevelser, som står meget stærk i min egen erindring, er netop 2.000-3.000 bøfler, der var i bevægelse hen over savannen. Det glemmer jeg aldrig, og det er den type oplevelser, som jeg gerne vil videregive til mine børn, fortæller Tomas Villum Jensen og fortsætter:

– Jeg håber sådan, at vi også får mulighed for at opleve savannen i luftballon, hvor man flyver hen over alle dyrene.

Turen til Kenya byder også på ophold ved kysten med alle de farvestrålende fisk på det næst længste koralrev i verden. Efter den mere autoriserede del af rejseprogrammet, som rejsebureauet står for, skal familien besøge en ven i Mombasa, hvor jul og nytår skal fejres.

Når vi nu er ved højtiderne, så mener instruktøren, at danskerne burde længes mere ud i påsken.

– Jeg synes, mange danskere overser potentialet i påskeferien, som er et rigtig godt tidspunkt for hele familien at rejse på skiferie. På den årstid er sneen i for eksempel Norge helt vidunderlig, lifterne er åbne og temperaturen ligger lige omkring frysepunktet, siger Tomas Villum Jensen.

For Tomas og familien går påskeferien ofte en tur til Geilo og det historiske Dr. Holms Hotel, hvis rødder og stolte spa-traditioner, strækker sig helt tilbage til begyndelsen af 1900-tallet.

Så måske er det en ide at slagte påskelammet – den traditionelle påskefrokost – og bladre rejsebureauernes kataloger igennem. Norge er ikke det eneste vinterland, som har en særlig plads i Tomas Villum Jensens hjerte, der i sin pure ungdom var skiinstruktør i de østrigske alper.

– Det var en skøn tid som skiinstruktør i Østrig. Da jeg var barn, var jeg tit på skiferie i Østrig sammen med mine forældre. Dengang var det stadig lidt eksotisk at tage på skiferie, og jeg kan huske, at jeg altid reagerede, når jeg hørte en dansk stemme på pisterne. Det gør man jo ikke ligefrem i dag, hvor Østrig er en af danskernes foretrukne skidestinationer, siger Tomas Villum Jensen, der med et smil på læben lader tankerne glide tilbage til apfelstrudel, tyrolerbukser og morgenmad i en bergstube.

– Når vi nu er på de kanter i Europa, så vil jeg også lige nævne vidunderlige Frankrig, som er et af de lande, hvor jeg har rejst rigtigt meget især sammen med Maria, fordi hun har familie, som bor i nærheden af Nice.

Tomas Villum Jensen understreger, at der skam også er masser af skønne steder i Danmark at rejse til. Selv holder han meget af Himmerland Golf & Spa Resort, der ikke kun tilgodeser golfinteresserede, som instruktøren selv, men hele familien.

– Det er ikke mange år siden, at jeg havde Fanø på min ønskeliste. Jeg ville gerne opleve strandene, naturen og alle de gamle huse, fortæller Tomas Villum Jensen, der fik aflagt øen et besøg og allerede glæder sig til gensynet.

Lige nu går tankerne dog til en anden vestkyst, for Tomas Villum Jensen drømmer om at lave et rejseprogram om Californien, hvor man besøger de store kendte vindestinationer.

– Vi arbejder på højtryk for at finde sponsorer for eksempel fra vinverden, som kan være interesserede i sådan et projekt, fortæller Tomas Villum Jensen, der pludselig udbryder:

– Færøerne, der rejser vi op til efterårsferien hele familien. Hverken Maria eller jeg har været der, så det er et nyt land på checklisten. Jeg tror faktisk, vi propper vores tre børn ind i vores Ford Galaxy og så op til Hirtshals og sejler til Færøerne.

Så med drømmen om den lille ø-nation i Atlanten nu også på ønskelisten, slutter interviewet, og Tomas Villum Jensen bevæger sig mod en meget velkendt destination – weekend sammen med familien.

Fakta

Gennembruddet for Tomas Villum Jensen, der har spillet med I omkring 25 danske spillefilm, kom med hovedrollen i filmen Drengene fra Sankt Petri i 1991 og i Det forsømte forår. Siden har Tomas Villum Jensen kastet sin kærlighed på rollen som instruktør med blandt andre den Oscar-nominerede kortfilm Ernst & Lyset, spillefilmene Min søsters børn, Solkongen, Sprængfarlig bombe, Ved verdens ende og Player. Tomas Villum Jensen har produceret en stribe dokumentarrejseprogrammer.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler