Weekly News

Vi skal i gang med Big Data

For mange danske virksomheder sover i timen, hvad angår Big Data, og det er der ikke råd til, mener Morten Stokholm, Area Sales Manager hos Secomea.

Rigtig mange danske virksomheder er slet ikke begyndt på at samle data op endnu.

Ifølge Morten Stokholm, Area Sales Manager hos Secomea, kan man næsten ikke overdrive betydningen af Big Data for fremtidens industri­udvikling og vigtigheden af, at danske virksomheder sætter ressourcer af til at arbejde seriøst med området.

– Vi skal i gang med Big Data. Vi skal i gang med tage nogle beslutninger om det. Jeg oplever jo, desværre, at man prøver lidt i det små. I flere projekter, jeg har arbejdet med, er det studerende, der er kommet ind og har arbejdet med det. Det er ikke godt nok. Virksomhederne skal gøre sig klart, at det her er vigtigt. De skal ansætte medarbejdere, der skal koncentrere sig om Big Data, og de skal arbejde målrettet med, hvordan de skal tjene penge på det, siger Morten Stokholm.

Salgsmanageren understreger, at der bestemt er eksempler på danske virksomheder, som er nået langt i forhold til udnyttelsen af Big Data. Men flere skal med, fastholder han, hvis de danske virksomheder bredt set skal undgå at blive overhalet af internationale konkurrenter.

– Rigtig mange danske virksomheder er slet ikke begyndt på at samle data op endnu. Det er i min verden, hvis ikke en katastrofe, så i hvert fald en stor udfordring fremadrettet, for det bliver det, vi skal differentiere os på i fremtiden. Det med at bøje jernet og bygge maskinen, det er der folk i både Kina, Litauen og andre steder, der kan gøre billigere end os, siger Morten Stokholm.

Den største fordel ved at opsamle Big Data i cloudløsninger er ifølge Morten Stokholm tilgængeligheden og de muligheder, den skaber. Et eksempel på det er muligheden for via monitorering og analyse af data at forudsige, hvornår en maskine trænger til vedligeholdelse.

– En af de ting, man kan bruge Big Data til, er at lave Predictive Maintenance. Altså til at forudse, hvornår noget holder op med at fungere. Fjernservice fungerer i dag primært på den måde, at man skal have hurtig hjælp, når man får et driftsstop. Der bør vi i større udstrækning gå over til at servicere maskinerne, før de går i stykker, siger Morten Stokholm.

En anden fordel er, at afstanden mellem maskinproducenterne og industrivirksomhederne til gavn for begge parter bliver meget kortere.

– Med en cloudløsning kan både fabrikken og producenterne af maskinerne tilgå data, uanset hvor de er lokaliseret. Det er en stor fordel for fabrikken, for hvis fabrikken skal blive dygtigere til at optimere, skal den have eksperterne på, og eksperterne er i dag ikke nødvendigvis dem, der arbejder på fabrikken. De ved, hvordan de skal producere. Eksperterne på maskinerne sidder i Danmark, Tyskland, Kina og USA. De sidder der, hvor maskinerne bliver produceret. Så fordelen ved cloud er, at fabrikken kan give leverandørerne adgang til data om deres specifikke maskiner, som leverandørerne kan bruge til yderligere optimering, siger Morten Stokholm.

Secomeas egen løsning består basalt set af tre elementer: SiteManager, GateManager og LinkManager. De tre dele, et modem, en server og en software, gør det muligt for alle virksomheder i verden, der har adgang til internettet, at benytte Secomeas teknologi. En teknologi, som er skabt med sikkerhed som førsteprioritet, understreger Morten Stokholm.

– Vi er en dansk virksomhed, og vi kommer fra IT-verdenen. Derfor har vi fra dag ét specialiseret os i at lave vores løsning på en nem og sikker måde. Som en af meget få virksomheder i branchen er vi sikkerhedscertificeret af et eksternt bureau. Sikkerhed er vigtigt for os, siger han.

På markedet for cloudbaserede dataopsamlingsløsninger konkurrerer Secomea bl.a. med virksomheder som Black Box Network Services og Schneider Electric, som begge er store spillere. Black Box Network Services har på verdensplan over 4.000 medarbejdere i 150 lande, mens Schneider Electrics har hele 160.000 ansatte i mere end 100 lande.

Secomea har hidtil anvendt servere hos Amazon og Microsoft Azure, men er i gang med at skabe sin egen ”sky”, Secomea Cloud.

– Vi er på vej med vores egen løsning, som giver vores kunder mulighed for at sende data direkte op i en Secomea Cloud. Her vil kunderne nemt og sikkert kunne styre, hvem der får adgang til hvilke data, siger Morten Stokholm. 

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler