European Media Partner

3D-metalprint fortsætter vækstboom

3D-metalprint er den næststørste voksende industri i verden og kan udløse kolossale økonomiske fordele og effektiviseringsgevinster. Men det kræver, at virksomhederne forstår teknologien, som i særlige nicher kan ændre hele værdikæden.

Antallet af ansøgte patenter inden for 3D-metalprint er eksploderet i de seneste fem år. Alene i 2016 blev der i verden ansøgt om 3971 patenter. Det svarer til 12 procent af alle de patenter om 3D-metal-print, der nogensinde er ansøgt om. Det viser en undersøgelse som Teknologisk Institut offentliggjorde tidligere på året.

På den baggrund er der grund til at tro, at 3D-metalprint står foran et reelt boom i industrier, hvor fordelene er åbenlyse. Samme undersøgelse peger på, at det i dag kun er tre procent af de danske fremstillingsvirksomheder, som benytter sig af potentialet i af 3D-metalprint. Men undersøgelsen viser også, at 26 procent af 526 danske adspurgte fremstillingsvirksomheder i undersøgelsen vurderer, at 3D-metalprint er en potentiel mulighed for dem.

Seniorforsker ved DTU Mekanik, David Bue Pedersen, der i øvrigt er den første Ph.d. inden for 3D print i Danmark, bekræfter at markedsudviklingen stormer frem.

– 3D print er den næststørste voksende industri i verden og vi ser nu vækstrater på op til 35 procent. 3D-metalprint er bestemt ikke længere en hype, men en teknologi som for bestemte industrier kan betyde kolossale økonomiske fordele og effektiviseringsgevinster, siger David Bue Pedersen.

Han peger dog også på, at den store hype som 3D print generelt har været udsat for har været med til at opstille urealistiske forventningerne i erhvervslivet til hvad og hvordan teknologien kan udnyttes. Det har medført en vis tilbageholdenhed.

– Jeg har ugentlige samtaler med virksomheder, der vil høre hvordan de kan anvende 3D-metalprint i deres forretning. Ofte har de et lidt forsimplet billede af hvad der kræves. 3D-metalprint skal integreres i værdikæden, fordi det kræver både nyt design, nye produktionsprocesser, efterbehandling og ændrede arbejdsprocesser. Der kommer ikke bare, som mange tror, helt færdige komponenter ud af en 3D metal printer, siger David Bue Pedersen.

Han og forskerteamet på DTU Mekanik arbejder på at forbedre metal-printteknologierne. Og de har allerede gjort flere fremskrift.

– Overordnet arbejder vi nu på at fortsætte udviklingen med metal printteknologier, som har en åben infrastruktur. De teknologier der er tilgængelige på markedet, er i høj grad lukkede, proprietære systemer hvilket begrænser valget af materialer og hvorledes maskinerne opereres. Selvom det stadigvæk er i nicher hvor der fremstilles højt specialiserede komponenter, som har ressourcerne til at investere i 3D-metalprint, kan vi med vores nye teknologier i i fremtiden implementere 3D-metalprint på mange flere områder end tidligere, siger David Bue Pedersen. 

Fakta

Metal 3D print er en kompleks proceskæde hvori komponenter fremstilles ved at metalpulver svejses sammen til fast materiale. En kube på 1x1x1 centimeter består at mere end 200 meters svejsning. De printede emner skal varmebehandles og efterfølgende fræses på funktionsflader. Det er hele denne proceskæde der forskes i, hos 3D print gruppen på DTU.

Del

Journalist

Joachim Kattrup

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider