European Media Partner

Akupunktur giver mange pusten tilbage

Mange astma- og KOL-patienter har gavn af akupunktur. KOL-patienter oplever mindre hoste og åndenød og øget gangdistance.

Fra at kunne gå én gang rundt om huset, kan de nu gå fem gange rundt om huset.

Både astma- og KOL-patienter kan have gavn af akupunktur. Akupunkturs effekt på astma har været kendt længe, mens det er nyt, at akupunktur også kan bedre generne for KOL-patienter. Det fortæller akupunktør John Boel, indehaver af Boel Akupunktur, der består af fire klinikker fordelt på hele landet.

– Astma har vi behandlet i mange år, næsten lige siden klinikken startede i 1983, og når det gælder KOL, har vi indtil videre behandlet omkring 1.000 mennesker, siger John Boel.

En række akupunktører i Danmark tilbyder behandling mod KOL. Udover Boel Akupunktur er det klinikker som Qi Akupunktur i København, Lægernes Akupunktur i Lyngby og Grenaa Akupunktur.

Den konventionelle KOL-behandling består af medicin mod lungebetændelse, rygestop og motion. Det kan ofte stoppe udviklingen, så det ikke bliver værre. Men det bedrer ikke tilstanden.

– Efter akupunktur får mange KOL-patienter mindre åndenød, mindre hoste og mere udholdenhed. De får heller ikke forskellige lungebetændelser som før. Det er vigtigt, for hver gang en patient med KOL får lungebetændelse, bliver der ødelagt mere lungevæv. Det vil sige, at når KOL-patienter er kommet over en lungebetændelse, vil de have det lidt dårligere end før, siger John Boel.

Akupunkturs positive effekt på KOL blev opdaget ved lidt af et tilfælde.

– Vi behandlede patienter, der både havde KOL og astma, der i slemme tilfælde kan udvikle sig til KOL. Og pludselig fik de bedringer, der ikke kun kunne tilskrives bedring af astmaen. Men der mangler stadig forskning på området. Da jeg studerede, lærte jeg, at der ikke var noget at gøre ved ødelagt lungevæv. I dag er man knap så skråsikker. Man ved, at børn kan opbygge ødelagt lungevæv, men der er store bivirkninger ved de måder, man forsøger at opbygge ødelagt lungevæv på, siger John Boel.

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Kronisk, fordi det ifølge lægevidenskabens lærebøger ikke kan bedres eller helbredes. Obstruktiv, fordi luftvejene er forsnævrede.

Derudover nedbrydes lungevævet.

Hvori den fysiske forbedring af lungefunktionen består hos KOL-patienter, der er blevet behandlet med akupunktur, ved man endnu ikke.

– Måske er der tale om ødelagt væv, der bliver genopbygget, eller knap så beskadiget væv, der bliver repareret. Under alle omstændigheder mener mange, at de bedringer, vi ser, er så markante, at de må tilskrives en eller anden grad af genopbygning af lungevævet, siger John Boel.

Otte ud af ti KOL-patienter hos Boel Akupunktur har oplevet en bedring i gangdistancen.

– Fra at kunne gå én gang rundt om huset, kan de nu gå fem gange rundt om huset. Nogle kan måske nu gå to km, hvilket kan være en kæmpe gevinst for deres mobilitet og trivsel i hverdagen. Men vi kan ikke gøre KOL-patienter til maratonløbere! De kan dog optage mere ilt og har mindre åndenød. De hoster mindre, og de har mindre slim, der skal hostes op, siger John Boel.

Der er to hovedårsager til astma, og akupunktur er effektiv mod dem begge.

– For det første kan astma opstå som en allergisk reaktion. Eksempelvis er pollen som udgangspunkt ufarlig for kroppen, men hvis immunforsvaret tror, at pollen udgør en fjende, går det til modangreb. Slimhinder bliver irriteret og hæver, og det bliver sværere at få luft nok ind og ud. Akupunktur kan dæmpe eller minimere immunforsvarets reaktion.

– For det andet kan astma opstå af en betændelsestilstand ved slimhinderne, så der sker en hævning, og det bliver vanskeligere at trække vejret. I de tilfælde er det betændelsestilstanden, der kan repareres med akupunktur, siger John Boel. 

Fakta

Astma er en kronisk betændelsestilstand, som skaber en form for krampe i luftvejenes ringformede muskler. KOL er en kronisk obstruktiv lungesygdom, hvor luftvejene er forsnævrede, og det kræver mere energi at få luften til at komme rundt i lungerne end normalt.

Kilde: Lungeforeningen

Del

Journalist

Peter Klar

Andre artikler