European Media Partner

Akupunktur kan hjælpe i behandlingen af type 2-diabetes

Justering af kost, motion og akupunktur kan have en effekt på at mindske de følgesmerter, der kan opstå ved type 2-diabetes.


Praktiserende akupunktører der er landsorganisationen for akupunktører, blev stiftet i 1991, hvor to eksisterende organisationer slog sig sammen ud fra et fælles ønske. Et ønske om at stå stærkere i argumentationen for at få akupunktur anerkendt som behandlingstilbud i det danske sundhedssystem. Det er heldigvis lykkedes.

I dag er der en stigende interesse for akupunktur, og siden 2010 har det været den næstmest anvendte alternative behandlingsform i Danmark. Tal fra dengang har vist, at min. 24 % af den danske befolkning har brugt akupunktur som behandling mod lidelser, gener, ubalancer og for at få øget velvære, og tallet er kun stigende.

Anne-Marie Vester er uddannet akupunktør og har siden 1996 drevet akupunktørskoler i Holstebro og København, samtidig med at hun driver selvstændig klinik. Anne-Marie Vester har god erfaring med at behandle patienter med type 2-diabetes. En behandling, der, kombineret med livsstilsændringer på særligt kost- og motions- området, kan medføre rigtig gode resultater, idet akupunkturen går ind og bliver et vigtigt supplement:

- Hvis man tager udgangspunkt i akupunktur alene, opnår man desværre kun en relativ beskeden effekt af behandlingen. Det er derfor helt essentielt, at man ændrer sin livstil i forhold til kost og motion og så supplerer det med akupunktur- behandling. På den måde kan man opnå virkelig gode resultater, som er til at tage og føle på, fortæller Anne-Marie Vester.

Det største problem i forhold til diabetes er ifølge Anne-Marie Vester, at det er videnskabeligt bevist, at insulin skaber inflammation. Det første, som insulin medfører, er, at det skader nervevævet i benene. Det næste, som insulinen angriber, er blodkarrene i øjnene, og derfor kan man som diabetiker opleve øjensymptomer, der i værste tilfælde kan føre til blindhed:

– Hvis man ikke passer sin sukkersyge ved at holde insulinniveauet nede, så får man, alt efter hvad man arveligt er disponeret for, problemer med benene i form af neuropati, mens andre først og fremmest får problemer med øjnene. Der er tre måder, at få insulinen ned på. Det mest åbenlyse er ved at reducere sit indtag af kulhydrater. Det andet er ved at motionere inden dagens første måltid, da det kan være med til at forebygge sukkersyge og er med til at balancere helbredet, hvis man har type 2-diabetes. Den sidste måde er ved at reducere stress. Når man befinder sig i stressede situationer, omdanner kroppen fedt til sukker, da den tror, man har behov for at levere en stor fysisk indsats for at komme ud af den stressede situation. Men hvis man bliver i situationen, producerer kroppen i stedet mere insulin for at komme af med sukkeret på den måde, lyder det fra Anne-Marie Vester.

INDIVIDUEL BEHANDLING ER ESSENTIEL

Det er meget forskelligt, hvilken slags akupunktur, der virker for den enkelte, for man kan ikke sidestille akupunktur med den vestlige medicinske tilgang, hvor man tager en Panodil, hvis man har ondt i hovedet. I stedet fungerer det sådan, at man foretager en pulsdiagnose, en tungediagnose og en ansigtsdiagnose. Den ægte akupunktur er altså, at man foretager de tre diagnoser, som man så sammenholder med de symptomer, som patienten oplever:

– Hvis der kommer 100 patienter med de samme symptomer, så kan man ikke bare lave det samme program til dem alle. Man bliver nødt til også at sætte patientens livshistorie i perspektiv for at kunne sammenholde dem med symptomerne. Som veluddannet akupunktør har man de kompetencer, det kræver for at kunne sætte patientens helbred og livshistorie i perspektiv. Det handler om at gå tilbage og finde frem til en årsag, man som behandler kan arbejde ud fra og ikke kun ud fra symptomerne. Her er det vigtigt, at man kan arbejde med pulsdiagnose, for der findes informationer, som man ikke kan hente andre steder fra, forklarer Anne-Marie Vester.

En af dem, der har oplevet resultater på egen krop, er Preben Gregersen:

– Jeg har gået til akupunktør behandling i ca. et halvt år. Sammen med akupunkturen og gennem ændringer i min kost og mine motionsvaner, har jeg oplevet færre smerter, end før jeg startede i behandling. Jeg vil helt klart anbefalede den form for behandling, til andre, der ligesom mig oplever smerter i forbindelse med min diabetes - det tager altså lige toppen af smerterne, lyder det fra Preben Gregersen.

Ved at benytte sig af Praktiseren- de Akupunktørers medlemmer sikrer man sig bl.a., at der kun

anvendes sterile engangsnåle, og at behandleren er veluddannet. for- sikret. Du kan finde en akupunktør på www.aku-net.dk


Del

Journalist

Redaktionen

Andre artikler