European Media Partner

Akupunktur mod AMD

Mens sundhedssystemet betragter de aldersrelaterede øjenlidelser som varige, melder stadig flere behandlere om positive resultater med akupunktur.

10.000-12.000 nye patienter får hvert år at vide af deres øjenlæge, at der ikke er noget at gøre.

Gradvis forringelse af centralsynet vanskeliggør ikke bare hverdagens gøremål for mange ældre; Det ikke at kunne læse, se fjernsyn, eller genkende ansigter, hæmmer også i betydelig grad den livskvalitet, som et veloverstået arbejdsliv og udsigten til en tryg pensionisttilværelse fyldt med social og kulturel adspredelse ellers kunne være anledning til.

– 10.000-12.000 nye patienter med tør AMD får hvert år at vide af deres øjenlæge, at der ikke er noget at gøre – de mister synet. Vores erfaring med akupunktur viser noget andet.

Det fortæller John Ottesen, som er uddannet non-medicinsk behandler med mere end 30 års erfaring inden for akupunktur til afhjælpning af bl.a. øjensygdommen AMD ved sundhedscentret AlsSund & Rask.

– AMD er en sygdom, som hurtigt kan ødelægge synet. Er man så uheldig, at den tørre AMD udvikler sig til den våde, fremskredne form, hvor nethinden løfter sig og bagsiden af øjet bliver kuperet, kan øjenlægen i nogle tilfælde få denne virkning til at lægge sig ved hjælp af injektioner. Men det opfatter jeg stadig som symptombehandling, hvor akupunkturens udgangspunkt er den årsagsrelaterede, forklarer han.

Behandlingsforløbet hos AlsSund & Rask består af intensiv akupunktur med to behandlinger om dagen fra mandag til fredag over to uger. Her arbejder John Ottesen med punkter i panden, på hænder og fødder, i to forskellige kombinationer med en times pause imellem.

Effekten af behandlingen hos langt størstedelen af patienterne er han så overbevist om, at han i sin praksis ikke afregner, før patienten oplever en forbedring ved uvildige synsprøver foretaget hos en optiker før og efter.

En række af praktiserende akupunktører over hele landet har behandlingsforløb rettet mod AMD som en del af deres praksis. Hos Kroppens Terapeut i Odense anslår Master Akupunktør Karen Saxtoft, at omkring ti procent af hendes patienter får behandling for AMD. Udover intensiv akupunktur anbefaler hun dem at tage et af de særligt AMD-egnede kosttilskud med den rette mængde ekstra vitaminer og mineraler, som findes på markedet.

Corinne Boel fra Boel Akupunktur i København anslår, at 25 procent af deres patienter er AMD-patienter. Hun fortæller, at de tidligere har brugt kinesiske urter som supplement til den intensive AMD-behandling, men at det af lovgivningsårsager ikke har været muligt i de sidste ti år. Som alternativ anbefaler Boel Akupunktur derfor også de nævnte kosttilskud.

John Ottesen supplerer selv sit intensivforløb med Medlouxx fototerapi – en slags laserakupunktur, der udføres med infrarødt lys, som siden 2012 er blevet en udbredt metode i Tyskland. Desuden tilbyder han fremadrettet kostomlægning, tilpasset den enkelte patient. 

Fakta

Aldersrelateret makuladegeneration (tidl. “øjenforkalkning”) er den hyppigste årsag til læseblindhed hos ældre i den vestlige verden (55+). Sygdommen opdeles i henholdsvis tør- og våd AMD, hvoraf sidstnævnte betegner det mest fremskredne stadie, som udgør 15 procent af tilfældene.

Kilde: netdoktor.dk

Del

Journalist

Julie Gufler

Andre artikler