European Media Partner

Automatisering var vejen til overlevelse

Rosborg Krydderurter A/S kunne vælge mellem at automatisere eller dø. I dag har robotterne gjort deres indtog og effektiviteten er steget med 50 procent.

Tre urteplukkere får tilsammen lidt under en mio. kr. i løn om året. Én enkelt robot kan erstatte dem, og tjene investeringen hjem på under tre år. Derfra er det ren overskudsforretning – og dermed også vejen til overlevelse for gartneriet Rosborg Krydderurter A/S ved Odense.

Administrerende direktør Johnny Albertsen omfavner den automatisering, som gartneriet har gennemgået de seneste år. Ikke fordi han er robotfan eller får en særlig nydelse ud af at skære i virksomhedens 130 mand store medarbejderstab.

Han er glad for teknikken fordi det er danske gartneriers eneste vej til overlevelse i konkurrencen med udlandet.

– Med en stigende import af urter og med væsentligt lavere lønninger i udlandet, havde vi reelt intet valg. Bare i Tyskland ligger mindstelønningerne f.eks. på 70 kr. i timen. Uden robotter er det helt umuligt at konkurrere med, siger han.

Det var den erkendelse, der for to år siden fik gartneriet til at kontakte Teknologisk Institut. Her fik man udarbejdet et diagram over hele virksomhedens flow, og man fik beregnet, hvad der skulle til af robotter, maskiner og samlebånd for at man i 2019 ville have et tilfredsstillende output.

Den plan har betydet, at Rosborg Krydderurter gennem de sidste fire år har investeret 34 mio. kr. i nybyggeri. Heraf har de fem mio. været øremærket til en automatisering, der skulle lette arbejdet med bl.a. emballering og pakning af urteplanter.

Og planen er langt fra tilendebragt endnu. I øjeblikket arbejder teknikere fra ingeniørhuset Egatec f.eks. på at få de senest ankomne maskiner til at køre gnidningsfrit.

– Det tager noget tid at få det hele til at spille sammen, og det koster en hel del penge. Men det er som sagt en udfordring, vi må leve med, hvis vi vil have en fremtid i branchen, siger Johnny Albertsen.

Men teknisk fintuning af maskiner er ikke den eneste udfordring, man skal kalkulere med, tilføjer han. For selvom der er tale om automatisering, kræver maskinerne en menneskelig hånd i hverdagen.

– Robotterne kører ikke helt af sig selv. De skal startes op og lukkes ned, når produktionen kræver det, og det stiller krav om folk med teknisk indsigt. Af samme grund har vi tilknyttet to medarbejdere til hver robot. De har gået sammen med teknikkerne for at lære så meget som muligt. Samtidig har vi ansat en maskinmester, der har det overordnede driftsansvar, siger Johnny Albertsen.

Han nævner også, at det nogle gange har været en udfordring at få medarbejderne til at følge med udviklingen og forstå de nye arbejdsprocesser. Løsningen har været god kommunikation.

– Det har handlet om tydeligt at få kommunikeret, hvilken situation, vi står i. At vi er tvunget til at gøre det her, og at vi er sammen om at få det til at fungere. Det er den tilgang, vi har haft, og som har fungeret rigtig godt.

Gartneri-direktøren har da også al mulig grund til at glæde sig over, at gartneriet har fundet en formel, der virker. For den teknologiske rejse er som nævnt langt fra slut endnu. Faktisk forventer man først at have et fuldt automatiseret gartneri i løbet af seks år. Og i 2023 vil virksomheden formentlig producere mere end den gør i dag. Men med 40 procent færre medarbejdere.

– På de områder, hvor vi har investeret i ny teknik, har vi i dag øget produktiviteten med 30 procent og effektiviteten med 50 procent. Andre gør jo det samme, og vi er nødt til at følge med, så alene af den grund tror jeg ikke, udviklingen slutter foreløbigt, lyder det fra Johnny Albertsen. 

Fakta

Gartneriet Rosborg Krydderurter A/S omsætter for 100 mio. kr. i krydderurter og Økologihaven, og pakker hver uge 500.000 planter. Foruden samlebånd, plantnings- og pakkemaskiner vil gartneriet i fremtiden anvende avancerede computersystemer til kvalitetskontrol.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler