European Media Partner

Billund: Massevis af turister i Børnenes Hovedstad kræver visionær byudvikling

ANNONCE – SPONSORERET INDHOLD

Hvordan skaber man en by, hvor der er plads til tusinde og atter tusinde turister samtidig med, at leg, læring og kreativitet er i højsædet?

Billund Kommune hører til blandt Danmarks mindste i både indbyggertal og areal, men til trods for det formår kommunen at tiltrække flere millioner turister hvert eneste år. Med en lufthavn er det nemt for danske og internationale turister at valfarte til LEGOLAND, LEGO House og Lalandia i den midtjyske kommune. Det stiller store krav til byplanlægningen, og derfor har kommunen udarbejdet en byvision, der skal etablere Billund som Børnenes Hovedstad, hvor leg, læring og kreativitet er i fokus.

– Billund Byvision sætter nye standarder for helhedsorienteret byudvikling for både børn og voksne. Med LEGO-koncernen dybt forankret i Billund, er det naturligt for os, at børn, leg, læring og kreativitet er i centrum og derfor fokuserer vi på netop de ting, når vi siger, at vi vil være Børnenes Hovedstad. Billund tiltrækker allerede mange turister, og vi skal samtidig værne om byens eksisterende borgere, natur og kulturliv, og det stiller store krav til vores fremtidige byplanlægning, fortæller Ib Kristensen, borgermester i Billund Kommune.

Byudvikling er komplekst fordi der er mange interesser, behov og ønsker der skal varetages. Borger, virksomheder, kulturinstitutioner, naturområder og meget andet har afgørende betydning for, hvordan en byvison udformes. Derfor er noget af det væsentligste for en succesfuld byvison, at den enkelte kommune eller by er klar over, hvad det er for en by, der bygges videre på:

– En af de største udfordringer, når man laver byudvikling, er at få skabt en samlet forståelse for, hvad det er for en by man har i udgangspunktet. Hvordan ser den platform ud, som vi skal bygge videre på? Hvad er det for en identitet vi har lige nu, fortæller Mads Møller der er CEO i Archiland, der rådgiver om byvision, udvikling og planlægning i både Danmark og Kina.

Når platformen er klart defineret kan man udvikle den politiske vision, som sætter ord på, hvor man gerne vil hen med byudviklingen.

– Vi arbejder typisk i tre niveauer: platform, ambition og handlingsplan. Har man styr på sin platform er der langt større sandsynlighed for, at den politiske ambition man definerer i sin byvision vil blive succesfuld. Det helhedsorienterede blik er væsentligt for selve handlingsplanen der beskriver, hvordan man realiserer sin vision, siger Mads Møller.

Billund Kommune har i samarbejde med blandt andreforeningen Realdania, skabt den byvision, der skal give retningen for de kommende års investeringer og overordnede udvikling som Børnenes Hovedstad.

– Billund er særlig, men også eksemplarisk fordi der eksisterer nogle helt særlige styrkepositioner, som danner grundlaget for byudviklingen. Byen er ikke så stor, men den har stærke virksomheder og brands, der gør stedet kraftfuldt og unikt i Danmark, fortæller programchef i Realdania Astrid Bruus Thomsen.

Realdania arbejder for at skabe livskvalitet igennem det byggede miljø, og for en succesfuld byudvikling handler det ifølge Astrid Bruus Thomsen om, at:

– De byer, der lykkedes med deres byudvikling har været skarpe på, hvad der er særligt for dem. Det handler om at finde de aktører, potentialer og særlige kendetegn, som gør sig gældende for en by også slå sig an på det. Den strategiske byplanlægning handler om, at blive tydelig omkring, hvad det er for potentialer der kan bygges på, hvilke aktører kan være bærere af udviklingen, og så lave en udviklingsplan og et plangrundlag, som er imødekommende, langsigtet og fleksibel.

Billund Bysion blev i 2016 hædret med specialprisen for Visionary Concepts ved Danish Design Award. 

Fakta

Seks attraktioner i Billund

• Playline: En rute på knap fire kilometer, der leder rundt til Billunds turistattraktioner

• LEGO House: Oplevelseshus med 25 millioner LEGO klodser

• LEGOLAND: Forlystelsespark for børnefamilier

• Lalandia: Skandinaviens største badeland

• WOW-park: i 2020 åbner lege- og forlystelsespark i skoven

Del

Journalist

Iben Bjørgulf Antonsen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider