European Media Partner
Astalis som vindere af BLAST Pro Series Istanbul E-SPORT

Computerspil rykker ud af drengeværelset

Med ti turneringssejre i 2018 er danske Astralis e-sportens svar på Real Madrid og FC Barcelona

Et vigtigt element bag Astralis’ imponerende resultater er den mentale træning    

Hvis nogen var i tvivl om, at e-sport er på vej frem, burde de have været tilstede i Sparekassen Fyn Arena i december sidste år, hvor det danske hold Astralis vandt ESL Pro League foran 5.000 jublende tilskuere. Sejren indbragte holdet 1,6 mio.kr. og bragte den samlede præmiesum for 2018 op på næsten 24 mio.kr.

Sejrsrækken er fortsat i 2019 med førstepladsen i Major turneringen i marts i Katowice, en turnering der betragtes som det uofficielle verdensmesterskab. Ved denne lejlighed kunne Astralis indkassere yderligere 3,3 mio.kr. i præmiepenge.

Astralis har etableret sig som verdens absolut førende hold inden for computerspillet Counterstrike: Global Offensive, blandt venner blot CS:GO. I turneringsformatet konkurrerer to hold med hver fem spillere mod hinanden.

Opgørene overværes ikke blot som i Odense af tusindvis af begejstrede tilskuere, men kan også følges live eller forskudt på TV eller internet. Interessen er så stor, at TV2 Zulu ryddede sendefladen, allerede da det stod klart, at Astralis havde kvalificeret sig til kvartfinalen ved turneringen i Katowice, så danske seere havde mulighed for at følge opgøret direkte. Finalen blev set af flere millioner personer verden over, ikke kun på TV, men især på de mange streamingtjenester som f.eks. twitch.tv, der er opstået som en del af e-sporten.


Astralis blev etableret i 2016 og blandt investorerne var IT-millionæren og iværksætteren Tommy Ahlers, der i dag er forskningsminister. Frontfigurerne er dog de fem spiller på holdet, der alle er danske og mellem 20 og 25 år gamle. Lønninger og bonusser er i millionklassen og helt på linje med professionel fodbold, ligesom der også købes og sælges spillere som i andre professionelle sportsgrene.

Ud over præmiepenge er sponsorindtægter vigtige og det etablerede erhvervsliv har fået øjnene op for e-sportens eksplosive udvikling. Blandt Astralis’ sponsorer er store navne som Jack & Jones og Audi.

Et vigtigt element bag Astralis’ imponerende resultater er den mentale træning, som den tidligere målmand og anfører på det danske håndboldlandshold, Kasper Hvidt, står for. Han var i 2008 kaptajn for de danske EM-guldvindere og koblingen mellem håndbold og e-sport er ikke så langt ude som nogen måske tror.

Kasper Hvidt var som håndboldspiller kendt for sit kølige overblik og sine hurtige reaktioner. Det er egenskaber, som også er afgørende i et computerspil som CS:GO. Den tidligere landsholdsmålmand har blandt andet gennemført et forløb med spillerne for at lære dem at holde nerverne i ro. Det involverede bl.a. skuespilleren Lars Mikkelsen, der gav sine erfaringer med at kontrollere sceneskræk videre til Astralis-drengene.


Også når det gælder fysisk form og kost ligger holdets kaptajn Lukas ”Gla1ve” Rossander og de andre spillere langt fra stereotypen om blege, bumsefyldte ungersvende, der henslæber deres triste liv i computerskærmens lys og kun indtager føde i form af cola, chips og pizza. Holdet har tilknyttet fysioterapeut, fitnesstræner og kostvejleder og er formodentlig i bedre fysisk form end gennemsnittet af deres årgang.

Men det vigtigste er naturligvis spillet og heller ikke her kommer Astralis sovende til succesen. Når de ikke deltager i en turnering, træner de fem spillere 5 – 6 timer dagligt under ledelse af Danny ”Zonic” Sørensen, der selv er tidligere topspiller. Træningen finder som regel sted om aftenen og ”træningslokalet” ligger i den virtuelle verden. Spillere og træner sidder ikke nødvendigvis i samme rum, men mødes på en server og taler om hvad, der kan forbedres, og afprøver nye taktikker.

Selv om spillet foregår på internetservere og spillerne i princippet kunne sidde på fem forskellige kontinenter, afholdes de store turneringer altid i store arenaer, hvor de to hold sidder overfor hinanden på scenen. For Astralis betyder deltagelse i de mange turneringer, at holdet har over 150 rejsedage om året. Det gør det naturligvis også svært at have et almindeligt liv med familie, venner og kærester, men tre af Astralis-drengene har dog kærester. De indrømmer dog, at det kræver mere planlægning.

Fakta

Astralis består af 5 spillere, som foruden deres civile navne også har et alias eller ”in-game” navn. Ud over kaptajn Lukas ”Gla1ve” Rossander på 23, er det Nicolai ”Device” Reedtz (23), Peter ”Dupreeh” Rasmussen (25), Andreas ”Xyp9x” Højsleth (23) og Emil ”Magisk” Reif (20). Træner er Danny ”Zonic” Sørensen.

Del

Journalist

Steen Andersen

Andre artikler