European Media Partner

Danmark mangler ingeniører og specialister i bioteknologi og softwareudvikling

Højtuddannede folk i de teknologiske og naturvidenskabelige fag har de bedste betingelser på arbejdsmarkedet.

Danmark har en officiel ledighed på 3,7 pct., hvilket bl.a. af overvismand Michael Svarer betegnes som det, økonomerne kalder fuld beskæftigelse. Det er dog en sandhed med modifikationer, som bl.a. fagforbundet 3F jævnligt udfordrer. Således er der stadig mere end 100.000 fuldtidsledige; 10.-12.000 unge mangler hvert år en praktikplads og næsten 170.000 unge er ifølge AE hverken i job eller uddannelse. 

Diskussionen indikerer, at arbejdsmarkedet er mere nuanceret end som så. Der er stor forskel på, hvordan arbejdstagerne oplever situationen. Mange mennesker oplever således brancheglidning. En udvanding af ens egne kompetencer og fagområder som følge af ny teknologi og software. Brancheglidning er en stigende tendens i den digitale tidsalder, som tvinger folk i mange brancher uden for deres oprindelige kompetenceområde. Mange vælger freelance vejen, mere af nød end lyst, og underbyder hinanden i et fragmenteret arbejdsmarked. 

Disse brancher står stærkt i fremtiden

Men i nogle brancher, hvor selve kernen netop er de teknologiske og videnskabelige fremskridt, oplever arbejdstagerne en helt anden efterspørgsel. Det gælder især ingeniører, IT-ingeniører og kandidater inden for Life Science, som er et område, hvor Danmark er i verdensklasse. Det er områder som disse, det internationale rekrutteringsfirma Hays er eksperter i. 

- Vores speciale er at finde de bedste kandidater inden for specifikke brancher, og her er IT, ingeniørbranchen og Life Sciences blandt de brancher, hvor efterspørgslen er størst. Vi oplever, at der bliver færre kandidater at vælge imellem, når vi skal besætte de højt specialiserede stillinger, siger Morten Andersen, der er Business Director på det verdensomspændende britiske firmas danske kontor.

Udfordringen med at finde de rette er på ingen måde blot at finde folk med de relevante uddannelser og kompetencer, men er et puslespil med mange brikker. Der er ofte tale om kandidater, som er i gode stillinger, og hvis de skal fristes af et nyt job, skal det indeholde de rette udfordringer og udviklingsmuligheder. Det er ikke altid nogen let opgave at gøre sådanne folk flytbare. Men det handler ikke kun om at finde flytbare kandidater med de rette faglige kompetencer og ambitioner. 

- Vores opgave er at finde de kandidater, der passer bedst til virksomhedens værdier. Og omvendt. Vi har ikke løst vores opgave godt nok, hvis vi finder en kandidat, hvis vedkommende hurtigt smutter igen. 

Derfor handler det for rekrutteringskonsulenten om at komme ind til kernen i kandidatens personlighed, værdier og ønsker. Og det sker ikke ved at bruge algoritmebaserede apps, der afkoder LinkedIn-profiler eller LinkedIn i sig selv. 

- Rekruttering er et håndværk. Det kræver en særlig flair, social intelligens og erfaring i at omgås mennesker. Man skal kunne skabe et tillidsfuldt miljø, hvor jobkandidaten åbner op og slapper af og tør være sig selv i en ærlig samtale, hvor der tales åbent om alle de relevante forhold. Konsulentens opgave er så at være god til at spørge ind - og kandidatens opgave er at være sig selv, siger Morten Andersen, og tilføjer, at Hays konsulenter har en enorm videnbase og international erfaring at trække på, som giver en tæt føling med tidens strømninger i arbejdsmarkeder, uddannelser og virksomheders behov. 

Rekrutteringskonsulenten skal også afdække, om kandidaten er klar til den forandring, der ligger forude. Verden forandrer sig i en hastighed aldrig set tidligere, og stillingens indhold vil ændre sig.

- Et jobskifte er ikke bare et nyt job. Det er en rejse, hvor destinationen og arbejdsopgaverne undervejs vil ændre sig kontinuerligt, og det er en proces, som kandidaten skal være indstillet på. Det bliver kun en succes, hvis virksomhedens værdier matcher kandidatens. Værdierne har ændret sig. Derfor er det vigtigt, at man i en jobsamtale også fortæller virksomheden om sine egne værdier, så man ikke går skævt af hinanden, og har et fælles værdigrundlag, som man kan bygge videre på, siger Morten Andersen.  


Fakta

Beregninger af Ingeniørforeningen IDA fra 2018 estimerer, at der vil mangle 10.000 STEM kandidater i 2025 (STEM: Science, Tech, Engineering, Math). Fordelt på 6.500 civil- og diplomingeniører og 3.500 naturvidenskabelige kandidater. 

Danmark er et af Europas mest specialiserede lande inden for Life Science. Målt pr. indbygger er vi i antal beskæftigede i lægemiddelindustrien nr. 1. Nr. 2 i investeringer i lægemiddelforskning. Nr. 3 på industrifinansierede kliniske forsøg. Nr. 4 på eksport af lægemidler. 

Kilde: Verdensbanken, OECD STAN database, Eurostat, EFPIA key figures, Clinicaltrials.gov. 


Del

Journalist

Flemming Østergaard

Andre artikler