European Media Partner

Dansk Byggeri har fokus på udvikling

Den teknologiske udvikling er for os entydigt positiv, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

De nye muligheder gør, at alle relevante kompetencer kommer med fra starten.

Udsigten fra mødelokalet på femte sal i Dansk Byggeris hovedkvarter ved Nørreport Station i København er imponerende. Til højre Rosenborg Slot og Livgardens eksercerplads. Til venstre Botanisk Have med det imponerende store palmehus, der stod færdig i 1874. Og indimellem en brusende flod af fodgængere og biler på vej til og fra. En passende placering for en organisation, der gerne vil være synlig og vise branchens kvaliteter. En vital branche i vækst og med et højt aktivitetsniveau. Og det er tydeligvis også en vital mand med et højt aktivitetsniveau, der står i spidsen for Dansk Byggeri.

Hvis man spørger Lars Storr-Hansen, hvem han er, svarer han beskedent, at det må andre i bund og grund bedømme. Men han vil alligevel godt forsøge at give et bud.

– Det vigtigste jeg har indført i Dansk Byggeri er nok den anerkendende ledelsesform, siger Lars Storr-Hansen. Det betyder, at man ikke bare smider alt væk og starter fra bunden, men tværtimod anerkender tidligere tiders succeser og bygger videre på dem. Det handler også om, at der ikke må være for langt fra bunden til toppen i organisationen.

– I Dansk Byggeri har vi en flad struktur. Alle kan komme til mig med idéer, siger Lars Storr-Hansen. Han har forsøgt at samle et hold omkring sig, der med hans egne ord er klogere end han selv.

– Jeg skal ikke kunne alle detaljerne. Jeg skal kunne stille spørgsmålene. Jeg skal være brobygger mellem de forskellige kompetencer.

Den teknologiske udvikling er afgørende for at sikre byggebranchen en optimal fremtid. Det er et af kerneområderne for Dansk Byggeri.

– Den teknologisk udvikling er for os entydigt positiv. Teknologien gør mange ting meget lettere, siger han.

Lars Storr-Hansen ser primært muligheder i udviklingen og han er ikke nervøs for, at teknologien tager arbejdspladser i branchen, der allerede i dag har svært ved at finde arbejdskraft.

– De nye muligheder gør, at entreprenørerne rykker længere op i værdikæden omkring et byggeri. Alle relevante kompetencer kommer med fra starten, siger Lars Storr-Hansen. Og det er en stor fordel, fordi det gør, at man langt tidligere i processen kan eliminere fejl og dermed sikre kvalitet og sikkerhed og samtidigt minimere forsinkelser.

Udviklingen gør det også meget lettere for byggebranchen at se på det totaløkonomiske perspektiv. Bæredygtighed er blevet et fokusområde og digitaliseringen har gjort det muligt fra starten af et byggeri at tage højde for ressourceforbrug fra produktion og byggeri til drift og vedligeholdelse. Byggebranchen står for mellem 30 og 40 procent af den samlede affaldsproduktion. Branchen anser sig selv, som en vigtig del af samfundet og derfor mener Lars Storr-Hansen også, at man har et samfundsansvar. Og det er et ansvar man gerne påtager sig, men Lars Storr-Hansen kan til tider godt savne, at branchen bliver anerkendt for sin betydning.

– Byggebranchen er en af de brancher, der sommertider overses. Vi binder Danmark sammen.

Det er samtidig organisationens opgave at være med til at skabe de politiske rammer for branchen. Lige nu handler det om at sørge for, at der også i fremtiden er tilstrækkeligt med arbejdskraft til at opfylde branchens behov.

– Vi skal være med til at sikre, at Danmark ikke lukker sig om sig selv. Det er vigtigt, at vi kan få kvalificeret arbejdskraft ind fra primært de andre europæiske lande.

Men det handler også om at sikre, at der inden for landets grænser skabes de optimale uddannelsesrammer. Derfor arbejder Dansk Byggeri bl.a. sammen med regioner, kommuner og erhvervsskoler om projekter som f.eks. Byggeboxen, hvor 4.-7. klasser har mulighed for at komme på besøg på byggepladser.

Det var en branche i frit fald, som Lars Storr-Hansen stod overfor, da han overtog som adm. direktør i 2008.

– 25 procent af markedet forsvandt pludseligt fra omkring tredje-­fjerde kvartal 2008. Det betød, at min hovedopgave pludseligt blev at tilpasse organisationen til den nye virkelighed. Hele organisationen måtte gennemgås. Finanskrisen betød en reduktion af medarbejdere i Dansk Byggeri med 25 procent, men det har skabt en stærkere organisation, der har styr på driften og sine kerneområder. 

Fakta

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation for 5.600 virksomheder inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Medlemsvirksomhederne beskæftiger knap 70.000 medarbejdere.

Kilde: Dansk Byggeri

Del

Journalist

Mark Sinclair Fleeton

Andre artikler