European Media Partner

Dansk IT går svær tid i møde

Det ser ikke godt ud for den danske IT-fremtid, hvor færre og færre ansatte vil være at finde på det danske marked.

Mere fokus på kreativitet giver resultater.

Den danske IT-branche ser ud til at gå ind i en besværlig tid. En undersøgelse fra Boston Consulting Group (BCG) og European Association for People Management (EAPM) kom med flere konklusioner, som ikke tegner godt for den danske IT-fremtid.

Undersøgelsen kom frem til, at der er stor risiko for, at dansk IT-­arbejde skal outsources til bl.a. Indien. Der er i forvejen mange danske IT-virksomheder, som har IT-ansatte i Ukraine og Pakistan, men den tendens ser ud til at fortsætte.

Kim Staack Nielsen, der er Chairman og CEO for DANSK HR, siger til IT-Jobbank.dk, at de bedste danske medarbejdere ofte søger IT-jobs i udlandet.

– Især de dygtige medarbejdere går efter at have et betydningsfuldt job, så dét, de laver, giver mening for dem selv og virksomheden, siger Kim Staack Nielsen.

Og netop dét med et arbejde, der er betydningsfuldt, er skadeligt for blomstrende IT-virksomheder i Danmark. Det er de færreste danskere, der har lyst til at arbejde for en virksomhed, som har potentiale, men som til at starte med ikke kan give den bedste løn og de rigtige pensionsopsparinger.

Danskernes manglende lyst til at starte i det små kan være skadende både for dem selv og virksomhederne. For dem selv, fordi de skal have erfaring et sted fra. Fordi det er af afgørende betydning, at de formår at arbejde steder, hvor de kan skabe noget og blive mere kreative. For virksomhederne, fordi det er nemmest for dem at starte op med danske ansatte.

Går de danske IT-medarbejdere ikke med intentionen om at blive klar til at arbejde på et lidt lavere lønniveau, kan prisen være at outsource. Og det vil stille de danske IT-arbejdere i et dårligere lys, når de fremover skal have den fornødne erfaring til netop at få det job, de drømmer om i et stort firma.

Ikke nok med, at det at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere er en konstant udfordring, så er der flere ting, der har negativ indflydelse på fremtiden i IT-verdenen. For selvom de danske ansatte er tilfredse med deres arbejde trods lavt jobudbud, skifter de alligevel job. Og ikke nok med det: Der bliver færre og færre IT-arbejdere på markedet.

For at skabe flere arbejdspladser er det vigtigt, at der lægges fokus på kreativitet inden for IT-verdenen. Kreativiteten øger kvaliteten inden for IT-branchen og giver medarbejderne mulighed for at udvikle på deres kompetencer. Det er den kreative intelligens, der skaber meget af IT-verdenens resultater. Kreativitet i IT-teknologi er en central drivkraft i måden, man skaber og udvikler nye systemer og samtidig lærer, hvordan man skaber bedre og mere progressive løsninger.

Der er imidlertid mange i udviklingsafdelingerne, som ikke mener, at et kreativt og innovativt miljø er noget, som skal prioriteres særlig højt. Det er ellers noget, som IT-ansatte anser som værende vigtigt. Det viser tal fra en undersøgelse foretaget af Computerworld og IT-jobbank ved navn Danmarks IT-kandidater.

Meget tyder på, at fremtiden bliver mere agil, hvilket i praksis betyder, at der stilles endnu højere krav til den enkelte i forhold til at tænke i nye og kreative baner. 

Fakta

Mange danske IT-virksomheder har ansatte i Ukraine og Indien. De fleste danske IT-medarbejdere søger jobs i udlandet. Startup-virksomheder har brug for danske IT-medarbejdere.

Del

Journalist

Daniel Nooteboom Zastrojevic

Andre artikler