European Media Partner
Preben Jørgensen Huse SMART CITIES

Danskerne vil have nye huse af høj kvalitet

Byggegrunde bliver revet væk, og danskerne er ivrige efter at bygge deres eget hus med individuelt præg

Rekordlave renter og udsigten til et moderne hus med minimal vedligeholdelse og lavt energiforbrug får mange danskere til at foretrække at bygge hus selv. Det er en udvikling, der er blevet stærkere gennem de senere år, og idet antallet af byggegrunde er begrænset, ses det også i prisudviklingen. Tal fra Boligsiden viser således, at en kvadratmeter byggegrund i januar 2017 var udbudt til 710 kr., mens den i januar 2018 var 1.412 kr. 

Højest er priserne ikke overraskende tæt på de største byer, for danskerne følger den trend, som også ses i andre lande, og som handler om, at folk generelt søger mod de større byer. Men de høje priser får også flere til at søge længere væk, for det betyder meget for nye kommende husejere, at de får mulighed for at bygge eget hus tilpasset deres ønske om design og funktionalitet. 

Det oplever Lars Jørgensen, leder af Preben Jørgensen (PJ) Huse, der i år har 50-års jubilæum i byggebranchen og påtager sig byggeprojekter i en radius omkring en times kørsel fra hovedlageret i Ølholm - hvilket i praksis vil sige, at Holstebro, Randers, Herning, Haderslev og Odense er inden for rækkevidde.

- Vi oplever en meget stor interesse for at bygge eget hus. Og mange har et stort ønske om at sætte deres individuelle præg, så de får lige præcis det hus, de ønsker. Vi har mange, der kommer med en blyantstegning. Så tager de udgangspunkt i det af vores forskellige individuelt designede PJ Huse, hvis grundidé passer bedst og skitserer derefter, hvordan de ønsker, det skal se ud. Og det er ønsker, som vi let kan efterkomme uden, at det koster ekstra. Faktisk er ønsket om individualitet så udpræget, at vi kun har omkring én kunde hvert andet år, som vælger direkte fra kataloget uden ændringsforslag, siger Lars Jørgensen.

Og det må siges at være få ud af mange, idet firmaet bygger omkring 100 huse årligt. 

- Folk lægger meget vægt på, at det der for de fleste er den største investering i deres liv, bliver en bolig, som de føler er tilpasset lige præcis deres familie og deres behov - og helst med en wauw-effekt, som de med stolthed kan vise frem. Tilblivelsen af hvert byggeprojekt er en proces, som er meget spændende for os at være med i - og det gælder ikke mindst tilfredsstillelsen ved at aflevere drømmehuset til folk.

Fuldmurede huse

PJ Huse leverer mange forskellige designede huse, som hver især er udgangspunktet for den enkelte nybyggers valg. Fx Nordic Light med særligt store vinduespartier. Nordic Cube, som egner sig særlig godt til unikke indretningsmuligheder. Og Perspektiv - vinkelhuset med det smagfulde ekstra design. 

Kendetegnende for alle husene er, at de alle er fuldmurede. Det koster ganske vist lidt mere at bygge et fuldmuret hus end et hus af gasbeton, men det er på alle måder en god investering, der betaler sig. Indervægge i mursten er med til at regulere temperaturen i huset ved at akkumulere varme og kulde. I vinterhalvåret luner væggene, og på en varm sommerdag virker de kølende. Det giver et komfortabelt indeklima, som det også er sundt at opholde sig i. 

Der er flere andre fordele ved et fuldmuret hus. Mørtel og tegl afgiver ikke sundhedsskadelige eller allergifremkaldende dampe. Tegl kan ikke brænde. Fuldmurede villaer er mere lyddæmpede end huse bygget f.eks. gasbeton, træ eller gipsvægge. En fuldmuret væg tåler dagligt slid og slag fra familien og er nemme at rengøre og genopfriske med maling. Tunge møbler kan med lethed fastgøres direkte i væggen. Og ikke mindst - gensalgsværdien i fuldmurede huse er større end i boliger med andre typer af indervægge.  

Hvor lang tid tager det at bygge et fuldmuret hus?

Et klassisk spørgsmål fra kunderne er ikke overraskende: Hvor lang tid tager det at bygge huset? Og svaret lyder: 6-7 mdr. - og heri er indregnet en tørretid på 1-2 mdr. Lars Jørgensen understreger betydningen, at byggeriet ikke forceres. Danmark er et fugtigt land, og hvis man ikke sørger for tilstrækkelig tørretid, risikerer man at måtte bøvle med fugtproblemer. 

Et andet hyppigt spørgsmål vedrører byggetidspunktet. Mange er bange for at bygge om vinteren, men det behøver de ikke være.

- Udtørring tager lidt længere tid om vinteren, men generelt kan der sagtens bygges om vinteren. Problemet er ikke nogle få minusgrader - det værste for et byggeri er regn. Og det svinger meget hen over året, så man kan på forhånd ikke sige præcist, hvornår det er bedst, siger lederen af PJ Huse, der leverer gennemsnitligt 9 huse om måneden. 

Læs mere om PJ Huse herDel

Journalist

Flemming Østergaard

Andre artikler