European Media Partner
Drømmer du om egen feriebolig? ØKONOMI

Deleøkonomien er rykket ind i ferieboliger

Opsparinger til nulrenter i bankerne og friværdi i ejerboliger får danskerne til at se sig om efter andre alternativer. Køb af ferieboliger er et af dem - men på en helt ny måde.

Den digitaliserede, globaliserede verden og en ustoppelig bølge af nye teknologiske innovationer har ændret verden på mange måder. Hård konkurrence mellem virksomheder, billig produktion, automatisering og vedvarende lønpres har skabt en tilsyneladende kronisk lav inflation. 

Og når inflationen er lav, er renterne også. Opsparinger i banken samler støv men næsten ingen rente, og kombineret med den inflation vi trods alt stadig har, så bliver sparepengene faktisk gradvist mindre værd. Obligationsrenterne er også i bund, mens aktiemarkedet ser ud til at have toppet i denne omgang.  Derfor kigger danskerne sig om efter andre måder at forrente opsparingen på.

- Der er tydeligvis opstået et marked for alternativer. Nogen kigger mere på ejendomsudlejning, andre på sommerhuskøb. Vi prøver også at finde at interessante alternativer til kunderne, og i den forbindelse har vi bl.a. taget fat i bæredygtighed i vores samarbejde med Sparinvest og Bankinvest. Der er mange spændende virksomheder at investere i og en stigende interesse fra danskerne i investeringsprodukter, hvor de både kan være med til at gøre en forskel og samtidig kunne få et afkast, siger Henrik Lykke, direktør for Private Banking i Vestjysk Bank.

Alternativ: Køb fem ferieboliger for en million

Men der er mange andre muligheder for at investere ikke blot sparepengene men også aktivere en friværdi, som står passivt forankret i mursten. En af dem handler om ferieboliger, men ikke i traditionel forstand. 

MyHomes tilbyder danskerne en ny form for køb af ferieboliger, som går ud på, at man sammen med 28 andre køber fem ferieboliger i ind- og udland - hver for en andel på omkring en million kr. Hver ejer - typisk familier - betaler derudover 2-3 tusind kr. hver måned alt efter puljens størrelse for fællesudgifterne til boligerne og slipper for alt besværet med vedligehold og løbende drift. Til gengæld får hver ejer mulighed for at bruge boligerne i op til 20 uger om året - til eget brug eller udlån til familie, venner og bekendte.  

- Der er flere klare fordele ved vores koncept i modsætning til et traditionelt sommerhuskøb, hvor huset ofte ender med at stå tomt i de fleste uger, og man selv står med alt besværet. I MyHomes bliver det billigere at eje, når der er flere om at dele. Du får fem huse på attraktive beliggenheder i stedet for ét, hvilket også gør din risiko for prisfald mindre. Og når du først er blevet ejer, kan du nøjes med at holde ferie uden, at der følger forpligtelser med, siger Finn Christensen, der er stifter og CEO i MyHomes. 


Ferieboliger i Frankrig og Spanien

Og så er der ikke mindst de eksotiske feriemuligheder. De fem feriehuse findes på fem ud af seks nøje udvalgte lokationer. Barcelona, Côte d'Azur, Hornbæk, Marbella, Piemonte og Megéve, hvor man på sidstnævnte destination om vinteren er midt i et ofte overset skiområde, som imidlertid er på franskmændenes egen Top 3 - og desuden kan bryste sig af ikke mindre end fire Michelin restauranter. 

Der kan være rift om ugerne i højsæsonen og for at imødegå det, er bookingen af boligerne baseret på et særligt pointsystem, hvor hver ejer årligt har 20 points. Der er fire forskellige klasser i systemet, hvor en booking i topsæsonen koster 4 points og lavsæson koster 1 point. Har man fx mulighed for at tage af sted i lavsæsonen, har man reelt rådighed over 20 uger årligt. Ud fra de foreløbige erfaringer er der ikke noget, der tyder på, at det giver problemer, at 29 familier skal dele 5 gange 52 uger. Der er vidt forskellige ønsker og behov, og en del ønsker slet ikke tage af sted i højsæsonen, men foretrækker de mere stille perioder.

- Vi har en spredt kundegruppe, som spænder fra folk midt i 40’erne til slutningen af 60’erne med en vis overvægt i 50’erne. Langt de fleste har store børn, der er flyttet hjemmefra, og det giver mere fritid og overvejelser over, hvordan man stadig kan samle familien på spændende ferier.

Man kan ikke opnå realkreditlån til købet af en ejerandel, men har man en ejerbolig med friværdi i forvejen, er det en mulighed - og det benytter en del sig af. Et andet interessant økonomisk forhold er muligheden for en skattefri gevinst, hvis værdien er steget, når man sælger sin andel - hvilket man kan gøre til hver en tid. 

- Jeg vil dog understrege, at købet ikke være drevet af jagten på fortjeneste, men et ønske om at nyde godt af sparepengene uden at bruge dem. Livsnydelse er afkastet af vores ferieboliger, siger Finn Christensen.


Fakta

En ejerandel i MyHomes koster omkring en million kroner og giver ejerskab af fem boliger på attraktive destinationer i Frankrig, Spanien og Danmark. I et særligt pointsystem tildeles hver ejer 20 points årligt. Topsæson koster 4 points for en uge, højsæson 3 points, alm. sæson 2 points og lavsæson 1 point. 

MyHomes.dk


Del

Journalist

Flemming Østergaard

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider