European Media Partner

Det Blå Danmark sætter sejl

På det maritime område er målet med Scale-Up Denmark 150 nye jobs, 90 mio. i omsætning og 36 mio. i øget eksport over de næste fem år.

En af de virksomheder, som allerede har deltaget i programmet, er Hadsund-virksomheden PowerCon.

– Vi brugte Scale-Up-programmet for bl.a. at få værktøjer til at komme ind på det norske marked, fortæller Peter Castberg Knudsen, der er medstifter og -ejer af PowerCon.

Virksomheden er på få år gået fra tre ansatte til 25 og løser opgaver i vindindustrien og nu også på det maritime område, hvor de bl.a. leverer anlæg, som kan producere landstrøm til krydstogtsskibe. Når krydstogtskibene har adgang til landstrøm, kan de slukke motorerne, hvilket betyder mindre forurening og støj. Landstrøm er den mest lovende af de teknologier, der kan forbedre miljøet ved at reducere CO2-udslip og partikelforurening i lokalområdet omkring havnene.

– Da vi startede virksomheden i 2009, sad vi tre ingeniører i en garage, så vi har haft stor gavn af Scale-Up-forløbet, der gør os skarpere på vores virksomheds rolle og behov, så vi også i fremtiden kan løfte opgaverne, forklarer Peter Castberg Knudsen og uddyber:

– Gennem programmet har vi bl.a. haft fokus på, hvilke medarbejderprofiler vi har brug for til især at styrke arbejdet med salg og marketing – ikke mindst på det norske marked.

Det Maritime Elitetræningscenter er et af 12 udviklingscentre placeret rundt om i Danmark i det nationale Scale-Up Denmark projekt. Som navnet antyder, har Det Maritime Elitetræningscenter til formål at understøtte væksten og udviklingen i små og mellemstore højvækstvirksomheder, der har ambitioner om og potentiale til at være i eliten på sit felt. Virksomhederne repræsenterer et bredt spektrum inden for Det Blå Danmark.

– Vi udvælger en stribe virksomheder med potentiale inden for det maritime område ud fra tre kriterier. Virksomhederne skal have: vækstpotentiale, ambitionsniveau og et godt projekt for at komme i betragtning til programmet, der både har et kollektivt og individuelt forløb, fortæller Allan Hejslet, som programleder på den maritime del af Scale-Up.

Scale-Up-programmet skal være med til at sikre, at virksomhederne er klar til at vækste. Det kollektive forløb giver virksomhederne mulighed for at sparre med hinanden, og den enkelte virksomheds behov foldes ud, analyseres og hjælpes på vej i det individuelle forløb.

– Ofte er der masser af iværksætterkultur og initiativ hos højvækstvirksomheder, men de kan mangle værktøjer til at drive businessdelen og få organiseret virksomheden på den rette måde. Det kan vi hjælpe med, siger Allan Hejslet og uddyber:

– Vi har fundet en god balance, hvor vi inviterer mellem otte og ti virksomheder med i programmet. Det giver rig mulighed for at virksomhederne kan idéudvikle og sparre sammen samt få fuldt udbytte af det individuelle forløb, fortæller Alan Hejslet.

I Hadsund hos PowerCon er de ikke i tvivl om, at de har haft stort udbytte af forløbet. Virksomheden har nu leveret de første tre landstrøms-anlæg til norske havne samt et årsregnskab, hvor resultatet er mangedoblet. 

Fakta

• Det Maritime Elitetræningscenter er ét af de 12 udviklingscentre i Scale-Up Denmark

• Centret har et budget på 12,5 mio. kr. heraf 4,1 mio. kr. i privat medfinansiering

• 31 kandidater udvælges blandt 200 screenede i perioden 2016-2019

• Målet er at skabe 150 jobs, 90 mio. kr. i omsætning og øge eksporten med 36 mio. kr. på fem år

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler