European Media Partner

Det smukkeste spildevand

Hos Skanderborg Forsyning har de trænet bakterierne i rensningsanlægget op til at blive endnu mere effektive for at forhindre overløb og sikre mere kapacitet i forbindelse med Skanderborg Festivalen.

Bakterierne bliver mindre stressede, når de arbejder jævnt hele tiden, og det øger deres kapacitet.

En gang om året valfarter folk til Smukfest under bøgetræerne i Skanderborg. Ikke langt derfra stiger mængden af spildevand på rensningsanlægget samtidigt til det tredobbelte. Det giver store udfordringer, som Skanderborg Forsyning løser med intelligent teknologi.

Det er de færreste rensningsanlæg, der kan håndtere en pludselig tredobling af belastningen ganske kort tid om året. Det handler om, at bakterierne ikke kan følge med og derfor ikke kan omsætte spildevandet hurtigt nok. Derfor performer anlægget ikke optimalt, og resultatet er, at spildevand ledes urenset ud i naturen. Det gælder ved festival, turistsæson og skybrud, men ikke i Skanderborg.

Normalt bestemmer kunderne belastningen på rensningsanlægget. Det sker ganske enkelt ved, at vi skyller ud i toilettet eller udleder spildevand fra virksomheden. Men i Skanderborg Forsyning tager de nu styring på belastningen for at gøre det intelligent.

– Vi har eksperimenteret med at tilbageholde spildevand fra et slagteri i ledningssystemet, så vi kan øge belastningen jævnt op mod festivalen. Bakterierne bliver mindre stressede, når de arbejder jævnt hele tiden, og det øger deres kapacitet, fortæller fagleder Jens Munk-Poulsen fra Skanderborg Forsyning, og uddyber:

– Vi har udnyttet tilgængelige data, så vi kan styre vores rensningsanlæg intelligent, beskytte mod overløb og overholde udledningskravene.

Det lyder ligetil, men faktisk har Skanderborg Forsyning sprængt de etablerede standarder for, hvor meget spildevand bakterier kan omsætte. Lige nu kan bakterierne omsætte dobbelt så meget som normalt, og hverken loftet eller horisonten er inden for synsvidde. Derved kan eksperimenterne få stor betydning for fremtiden, når rensningsanlægget skal udvides på grund af øget belastning.

Hvis eksperimenterne går som forventet, kan Skanderborg Forsyning spare op til 25 mio. kr. ved at anvende data intelligent og inkludere partnere i stedet for at udvide anlægget. Men Skanderborg Forsyning satser også stort på ny teknologi, der skal aflaste bakterierne ved at opdele bakteriologiske og kemiske processer og garantere rensning af alt overløb. Der er tale om et nyt filtreringssystem, som Skanderborg Forsyning vil implementere som de første i Danmark.

Skanderborg Forsyning er blot et af flere innovative danske rensningsanlæg, der udnytter intelligent teknologi.

I Billund Vand har de i mange år produceret biogas af kildesorteret organisk husholdningsaffald for at sikre en bedre genanvendelse af ressourcerne. Og med Billund BioRefinery satser de på at genanvende fosfor fra spildevandsslam. På Marselisborg Renseanlæg i Aarhus møder man et af verdens mest grønne renseanlæg, der på få år er gået fra at være energisluger til energiproducent, så det nu producerer over 50 procent mere energi end det forbruger. 

Fakta

I 2025 skal Danmark være verdensførende i at levere intelligente, bæredygtige og effektive vandløsninger. Vandvision 2025 skal fordoble eksporten af vandteknologi og skabe 4.000 nye arbejdspladser inden for branchen. Danmark skal øge innovationen og udbygge sin position som vækstcenter for smarte vandløsninger.

Kilde: www.vandvision.dk

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider