European Media Partner
Jane Jegind E-SPORT

E-sport er en fritidsaktivitet ligesom badminton og fodbold

I Odense kommune har man de seneste år valgt at investere massivt på e-sport og få det integreret i foreningslivet og det lokale kulturliv.

Det handler om, at man som forældre er åben overfor det nye. 

Hvad tænker du på, når du tænker på Odense? Måske tænker du H.C. Andersen, marcipan eller superligafodboldklubben OB. Det kan også være du forbinder Odense med robotteknologi og innovation. Hvad du måske ikke vidste var, at Odense har markeret sig som en stærk profil inden for e-sport. Byen har afholdt stævner for den absolutte verdenstop, der tilbydes fag i e-sport i folkeskolen og i den lokale idrætsforening kan man gå til e-sport på linje med svømning og spejder.

 

E-sport i vækst

By- og kulturrådmand i Odense kommune Jane Jegind har været med til at igangsætte de kommunale investeringer i at fremme e-sporten i den fynske hovedstad. Det gjorde hun fordi, hun så, at e-sport var i hastig vækst, men der samtidig ikke var de fornødne rammer til at omfavne den: 

 -       Lige så vel som vi understøtter rammerne for fodbold, badminton, spejder osv. så ville vi også være med til at skabe rammerne og et styrket fællesskab omkring e-sport. Jeg er selv vild med e-sport, og det hører ikke kun til på ungdomsværelset, men er i en kæmpe udvikling vi gerne vil bakke op om.

 Jane Jegind ser samtidig også et stort potentiale i de kompetencer, som de unge tillærer sig af e-sport. Kompetencer, der kan bruges til at udvikle sig personligt, men også klare sig godt i uddannelses- og arbejdsmæssige sammenhænge.

 

Styrker kompetencer til arbejdsmarkedet

E-sport handler ikke kun om at skyde eller nedkæmpe hinanden. Det handler om at udvikle sig sammen som et hold, være i stand til at udvikle og fuldføre den rigtige strategi og hjælpe hinanden til at blive bedre i jagten på et fælles mål. Det kræver overblik, forståelse for andre mennesker, gode kommunikative evner samt villighed til hurtigt at sætte sig ind i nye situationer. Og ofte foregår det alt sammen på engelsk, idet mange gamere spiller med mange forskellige fra hele verden. 

 -      Arbejdsmarkedet vil gerne have medarbejdere, der er fleksible, omstillingsparate og agile, og det er kompetencer som spillerne får oparbejdet en stor erfaring med igennem e-sport.

 Odense har et bredt udvalg af forskellige ungdoms- og videregående uddannelser samt en stor klynge af robot-, it- og dronevirksomheder, hvor netop disse egenskaber er i høj kurs hos arbejdsgiveren.

 -       Det er klart, at vi med det store fokus på e-sport også ønsker at få markedsført Odense som et attraktivt sted for innovation, it og iværksætteri, så vi både tiltrækker og fastholder unge gamere og e-sport professionelle på en sådan måde, at de også bruger deres kompetencer i deres erhvervskarriere i vores stærke it-klynge, forklarer Jane Jegind.   

 

En del forenings- og kulturlivet

Et særligt fokus for Jane Jegind var at få e-sport integreret i det almindelige foreningsliv. De flerstrengede idrætsforeninger, der for eksempel tilbyder håndbold, fodbold og badminton, har allerede de etablerede rammer med vedtægter, bogholderi, lokaler, kompetencer og et stort netværk af frivillige, hvilket kan være svært for en ny fritidsaktivitet at stable på benene. I dag er det muligt at tilmelde sig e-sport i den lokale idrætsklub, og det er med til at positionere e-sport som en ”rigtig” fritidsaktivitet, forklarer Jane Jegind.

 Bibliotekerne har afholdt foredrag med sportspsykologer, der har fortalt om talentudvikling og haft åbne arrangementer med mindcraft-aftner. Ungdomsskolen er med til at oplyse de unge om, hvordan de kan blive bedre e-spillere ved at spise sundt, sove godt og holde sig i god fysisk form – og ikke leve af pizza og cola for nedrullede gardiner, som mange har en myte om, at e-sportsspillere gør. Og netop myterne omkring e-sport er der mange af.

 

Omgærdet af fordomme og myter

E-sport er for mange forældre en helt ny verden, og derfor er kendskabet i mange tilfælde også begrænset. Det betyder, at der opstår mange fordomme og myter om, hvad e-sport er. Derfor har det været vigtigt for Jane Jegind at oplyse om e-sporten, så forældre og børn kan tale sammen uden at nogen bliver misforstået.

 -       Det handler om, at man som forældre er åben overfor det nye. Det er for mange en helt ny verden, og der er ting, man skal tale med sine børn om. Nogle kan blive fanget i at bruge en masse penge mens de gamer, og det er selvfølgelig vigtigt, at e-sporten også bliver suppleret med noget fysisk aktivitet og samvær med andre uden for computeren.

 Særligt bliver Jane Jegind mødt af en forestilling om, at skydespillene er med til at gøre de unge mere voldlige. Men som hun forklarer er der en klar forskel mellem det, der sker i den virtuelle verden, og det der sker i virkeligheden, og de unge kan sagtens adskille de to ting. Samtidig understreger hun, at det overdrevne forbrug aldrig er godt, og der er fælder som det er vigtigt forældre og børn kan tale sammen om.

Fakta

-       Odense har afholdt nogle af verdens største stævner blandet andet ESL Pro League Finals 2018 og ODICON 2018

-       Under sloganet ”The Road to Odense” har en række robot-, it- og dronevirksomheder lavet en samlet rekrutteringsplatform (trto.co) med det formål at tiltrække unge til uddannelse og erhvervslivet.

Del

Journalist

Iben Bjørgulf Antonsen

Andre artikler