European Media Partner
Lars Fensbo, administrerende direktør, i HIN A/S INDUSTRI

Elektronikindustriens one-stop-shop ligger lige midt i landet

HIN A/S leverer rådgivning, service og support - og elektronisk udstyr fra eget lager til store og små virksomheder i dansk industri og særligt til elektronikindustrien.

HIN i Horsens er Nordens ældste distributør af udstyr til elektronikindustrien. Selskabet blev grundlagt helt tilbage i 1897 og er i dag en af de vigtigste leverandører af elektronisk udstyr til dansk industri.

HINs webshop er tilknyttet eget lager, som råder over 30.000 high end produkter fra verdens førende leverandører, som giver mulighed for levering dag-til-dag, inden for den nyeste teknik. Udvalget er så stort, at det reelt er en one-stop-shop, hvor kunderne altid kan finde det nødvendige udstyr til elektronik fremstilling.

One-stop-shop med viden og service på produkterne

Men HIN er meget mere end en webshop og adskiller sig markant fra udenlandske webshop konkurrenter, der opretter danske afdelinger. Firmaets motto er: Kvalitet i viden og produkt. 

- Åbner du taget ned til en elektronikproducerende virksomhed i Danmark, kan vi levere alt det de har brug for… og dette sammen med rådgivning og proceskendskab inden for alt, vi arbejder med. Vi er den eneste leverandør til elektronikindustrien, som både har rådgivning, kørende konsulenter og lokalt lager, men mange er ikke klar over, hvor dybt og bredt funderede vi er, siger Lars Fensbo, adm. direktør i HIN. 

Kunderne i produktionsindustrien og elektronikindustrien spænder fra store virksomheder som Danfoss, Grundfos, Widex og Vestas til mange små og mellemstore virksomheder (SMV) i hele Skandinavien.

Produktpaletten spænder bredt. HIN leverer al relevant montage udstyr til elektronikproduktion, med undtagelse af komponenter og print. I nyopførte bygninger er HIN med allerede fra starten og lægger det rigtige ESD-gulv, der forebygger statisk elektricitet. HIN leverer hele arbejdspladsindretninger, inklusive belysning, hylder, svingarme til hjælpemidler, loddeudstyr, værktøj, skruemaskiner, kontrol- og testudstyr, udstyr til adgangskontrol i virksomheden, mindre maskiner såvel som hele produktionslinjer fra håndtering til røntgenudstyr. 

Stigende interesse for robotter

HIN mærker tydeligt den stigende interesse for automation. 

- Efterspørgslen har ændret sig og der er interessante nye løsninger. F.eks. kan man nu overlade den loddeproces, man tidligere har udført i hånden, til en intelligent lodderobot. Det giver både en mere ensartet og stabil kvalitet og imødegår også manglen på loddeeksperter – da der er ikke mange tilbage. Desuden kan disse robotter med de nyeste opdateringer håndtere flere opgaver og er pludselig blevet multi-purpose enheder, siger Christian Antoft, Chef for elektronikområdet.

- Selv om disse investeringer hurtigt er tjent ind, holder nogle virksomheder sig tilbage – for det kræver meget at investere, ikke kun den økonomiske investering. En del virksomheder oplevede krisen i 2008-10 hårdt, og de holder fortsat igen med investeringerne. Men vi ser i hele Skandinavien, at de af vores kunder der investerer, oplever den største fremgang. Det har en anden positiv effekt, for rigtig meget af en automationsproces handler om logistik, og netop automationsprocesser kan effektivisere hele fødekæden i en virksomheds supply chain, siger Lars Fensbo.

Alt kan dog ikke automatiseres - endnu. Som eksempel nævner Christian Antoft, at der er kommet nye mikropincetter, der får de gamle til at ligne træstammer. Og der er brug for de nye pincetter i den manuelle proces til håndtering af komponenter, der i dag er så små, at de næsten ikke kan ses med det blotte øje. Det behov er især til stede i mindre virksomheder, hvor seriestørrelser kan være så små, at robotteknologiens fleksibilitet endnu ikke gør den rentabel. 

Advarer mod outsourcing 

Mange virksomheder vælger en alternativ løsning til selv at investere i automation. De orienterer sig mod lavtlønsområder, men risikerer dermed at tabe store dele af den vidensopbygning og nærhed mellem forskning, udvikling og produktion, som vi altid har haft i DK. 

- Elektronikindustrien har stadig store muligheder i Danmark, og vi er der for at hjælpe dem. Hvis en virksomhed tør investere lidt mere, øger den sine muligheder i forhold til udenlandske konkurrenter. Lægger man hele produktionen ud til andre lande, mister man meget nemt den akkumulerede viden og det grundlag, som udvikling bygger på. Når en virksomhed udflager, ser vi ofte, at det kan blive meget svært at tage produktionen hjem igen - simpelthen fordi deres medarbejdere, og med dem kompetencerne, er forsvundet. Det er en skam, for vi har et rigtig godt udgangspunkt i Danmark for at have vores egen udviklende elektronikindustri, vurderer Lars Fensbo.  


Del

Journalist

Flemming Østergaard

Andre artikler