European Media Partner

Elon Musk forandrer verden ét skridt ad gangen

Han er superentreprenøren, milliardæren og direktøren, som virker til at have overnaturlige kræfter. Elon Musk behøver ingen søvn, ingen mad: Han lader til at få energi og næring fra de idéer, som én dag ad gangen revolutionerer det samfund, vi lever i. Men hvor andre iværksættere drives af ønsket om at tjene penge og have fremgang, er Elon Musks drivkraft at gøre verden lidt bedre og meget mere bæredygtig.

Der findes ingen grænser for hvor mange tunneler, man kan bygge.

– Mit daglige job indebærer, at jeg driver en rumfartsvirksomhed kaldet SpaceX. Ved siden af det, er jeg direktør for Tesla Motors og hjælper teamet med at udvikle forretnings- og produktstrategier, siger Elon Musk, som var det et hvilket som helst job.

Elon Reeve Musk blev født i 1971 i Pretoria, Sydafrika med amerikansk pas. Da han var ti år gammel begyndte han at bruge en Commodore VIC-20 til at lære computerprogrammering – to år senere solgte han sin egen kode ”Blastar” til magasinet PC. Da blev frøet sået til den succeshistorie, der siden da ikke er stoppet.

Platformen for det imperium, som Tesla og SpaceX skulle blive, begyndte med Paypal-platformen, som Elon Musk udviklede sammen med seks kompagnoner. Betalingstjenesten havde en enorm gennemslagskraft og blev i 2002 købt af Ebay for 1,5 mia. dollars.

Rumfart for privatpersoner og solenergi gennem tagstenene er nogle af de ting, Elon Musk har skabt eller udviklet, men mest kendt er virksomheden Tesla, døbt efter fysikeren og opfinderen, Nikola Tesla. Bilerne med det karakteristiske T på fronten er banebrydende på mange planer, men frem for alt fordi de er eldrevne – og fordi de er kommet så langt i udviklingen af førerløse biler.

Med den første Tesla, den højt­ydende sportsvogn Tesla Roadster, i spidsen, begik Tesla sig ud på en bemærkelsesværdig rejse, fra statussymbol for mennesker med mange penge til at levere økonomisk overkommelige biler til børnefamilier: Tesla Model S og X samt Model 3. Dette sigtede Elon Musk allerede efter i 2006, da han skrev sin første Master Plan.

– Mange ved nok ikke, at vores langsigtede planer er at udvikle et bredt udbud af modeller, inklusiv overkommelige familiebiler, sagde Elon Musk i et blogindlæg i 2008. Drømmen blev til virkelighed med Tesla-modellen Tesla 3, en rummelig familiebil med en startpris på 35.000 dollars (212.604 kr., red.).

– Det er hvad Tesla handler om, og grunden til, at jeg finansierer virksomheden. Vi er nødt til at bevæge os væk fra den CO2-udslippende bilindustri, mod en økonomi med fokus på el-energi. Jeg tror, at det er den primære, men ikke den eneste bæredygtige løsning på CO2-problemet.

Det er tydeligt, at miljø og bæredygtighed er ting, som driver ham og udviklingen af de produkter, som han arbejder med. Det handler ikke bare om eldrevne og smarte biler – men også om effektiv og billig solenergiudvinding, som foretages af datterselskabet Solar City. Solcellevirksomheden begyndte som en virksomhed for sig selv, men blev integreret i Tesla for et år siden. Solenergi generelt og energilagring i særdeleshed, er noget, som Tesla brænder for, og derfor var det en selvfølge for Tesla og Elon Musk at satse på teknologien.

Det er tydeligt, at Elon Musk har mange talenter, og mange har stillet spørgsmålet om superentreprenøren overhovedet har tid til at sove. Elon Musk selv har fortalt under en ”Reddit Ask Me Anything”, at han i gennemsnit sover seks timer om natten, men at han til tider har sovet på gulvet på Teslas fabrik, for bedre at kunne inspicere bilerne, som ruller af samlebåndet.

Hvad laver Elon Musk så, når han har fri? Han starter en ny virksomhed, The Boring Company, men lad ikke navnet narre dig. For at løse problemet med trafikkøer, skal biltrafikken være tredimensionel, mener Elon Musk. Biltrafik i tre dimensioner betyder enten flyvende biler – eller et avanceret netværk af underjordiske tunneler. Selvkørende køretøjer vil færdes på en elektrisk skinne og på den måde fragte de rejsende fra A til B.

Fuldstændig ligesom metroen? Både ja og nej. Køretøjerne vil være betydeligt mindre, og derudover vil de køre direkte fra start til slut uden mellemstop. Vil dette mon blive virkelighed? En testtunnel er allerede i gang med at blive bygget i Hawthorne, Florida.

– Der findes ingen grænser for hvor mange tunneler, man kan bygge – vi kan grave meget dybere end vi kan bygge i højden. De dybeste miner er meget dybere end de højeste bygninger er høje, siger Elon Musk i en Ted Talk i maj 2017.

Hvad er det, som driver Elon Musk? Hvordan orker man at jonglere så mange bolde i luften på samme tid? Elon Musk svarer på spørgsmålene, som kun Elon Musk kan:

– Jeg forsøger ikke at redde verden. Jeg vil bare gerne kunne tænke på fremtiden uden at blive trist. 

Fakta

Elon Musk er canadisk-amerikansk entreprenør og forretningsmand født i Sydafrika i 1971. Han er medstifter, adm. direktør og produktdesigner hos Tesla, medstifter, adm. direktør og chefdesigner hos Space Exploration Technologies (SpaceX) og han er medstifter af PayPal, verdens førende online-betalingssystem.

Del

Journalist

Tekst: Hans-Peter Öhman. Oversættelse: Mette Bisgaard

Andre artikler