European Media Partner
Wesley Valdez, salgsdirektør hos Tavex Danmark. ØKONOMI

En gylden mulighed

En investering i guld betragtes af mange som en sikker investering og kan være et godt alternativ til det mere usikre aktiemarked.

Det er sjældent en dårlig ide at have et aktiv som kan agere modvægt til et eventuelt crash en dag.

Tavex Danmark er en del af Tavex Group, der er nordens største forhandler af fysiske ædelmetaller til private. Tavex Danmark handler med guld og sølv til private og virksomheder, som ønsker at investerer i ædelmetal- ler. Investeringer i guld og sølv er noget der er kommet stor interesse for inden for de sidste år. Da Tavex Danmark startede som virksomhed tilbage i 2010, var guldprisen på vej op som følge af finanskrisen i 2008-2013. Det er nemlig sådan hænger det ofte sammen - når aktiemarkedet falder stiger guldpriserne og omvendt. Årsagen til dette er, ifølge Wesley Valdez, der er salgsdirektør hos Tavex Danmark, at man kan se guld som en slags forsikring:

– Man kan se guld som en slags forsikring mod inflation og økonomiske kriser. De sidste 6 år, hvor jeg har været en del af Tavex Danmark, har vi løbende set en stigning i efterspørgslen af guld blandt de danske private investorerer. Netop fordi man oplever en stor usikkerhed på aktiemar- kedet, og når man så har næsten 0%-rente i banken, så vælger folk at kontakte os og placere nogle af deres midler - også pensionsmidler for den sags skyld - i guld, lyder der fra Wesley Valdez.

Uanset om aktiemarkedet befinder sig i en stabil eller ustabil periode, som vi ser det for tiden, er det ifølge Wesley Valdez altid en god idé at have en investering som mod- vægt, til de mere usikre aktier:

– Det er sjældent en dårlig ide at have et aktiv som kan agere mod- vægt til et eventuelt crash en dag. Det er altid en god idé at have en form for sikkerhedsline, hvis det nu skulle gå galt. Så kan man altid justere op eller ned, alt efter om man føler sikker eller usikkerheden i det respektable marked.


GULD SOM INVESTERING

Når man vælger at investerer i guld, er der, ligesom med alle andre investeringsformer, områ- der hvor man skal være særligt opmærksom. Det er f.eks. meget vigtigt, at man køber guld som en investering og ikke som noget man samler på. Det vil sige at barer og mønter giver mening, mens smyk- ker gør det knap så meget. Wesley

Valdez uddyber i det følgende hvorfor:

– Det er meget simpelt. Man kan købe guldmønter eller guldbare, men ikke smykker og lignende. Det skyldes, at smykker er omfattet af momsloven, mens investerings guld slet og ret er momsfrit i Danmark. Dog forudsætter det, at guldet har en lødighed på mindst 900, når

det kommer til mønter eller barer. Selvfølgelig skal man købe guld

til så lavt et spread som muligt, og så skal man kigge på ting som er likvide – nemme at kunne afsætte eller komme af med igen, hvis der opstår behov for at kunne omsætte guldet til likvide midler - f.eks. hvis man øjner en anden bedre investeringsmulighed.


GULDETS UDVIKLING

Guldpriserne har det sidste stykke tid været i mild fremgang. Hvilket stemmer godt overens med, hvor- dan guld har kunne overleve som værdigenstand historisk set, hvor det altid har haft en værdi som er blevet betragtet som store of value. Det betyder også, at der stort set ikke findes en kultur, hvor guld ikke

har en høj værdi for de lokale både i dag og historisk set. Netop den universelle værdi, er en af grundende til, at Wesley Valdez tror på guldets fortsatte værdi:

– Guld besidder en universel værdi. Det tror jeg generelt danskere er blevet opmærksomme på, at det kan være en god ide at opbevare værdier i sådanne aktiver. Generelt tror jeg, at guldprisen vil stige, men jeg kan selvfølgelig ikke afvise, der vil komme en mindre korrektion. Når det så er sagt, kan jeg ikke se hvilke forhold der skulle gøre sig gældende fra den ene dag til den anden, lyder det fra Wesley Valdez.

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Hos Tavex har de gjort det nemt for deres kunder. Her er der nemlig mulighed for at besøge den fysiske butik på Københavns Hovedbane- gård eller man kan sidde hjemme ved computeren. I begge tilfælde er det muligt at hente sin investering

i butikken eller få sendt den til dø- ren, hvor pakken selvfølgelig bliver sendt som forsikret værdipakke, der kan leveres fra dag til dag.

Del

Journalist

Redaktion

Andre artikler