European Media Partner

En kølig vinder

Energy Cool repræsenterede Scale-Up Denmarks center for Energi Effektive Teknologier i 2017-finalen med energibesparende teknologi til serverrum.

Vi siger, vi har lavet Teslaen inden for køleteknologi.

Da årets virksomhed på Scale-Up Denmarks center for Energi Effektive Teknologier blev kåret tidligere i år, var det Energy Cools direktør, Henrik Thorsen, der trådte op på scenen for at modtage prisen og den tilhørende check på 25.000 kr. Energy Cool vandt for deres løsninger til teknik- og serverrum, der reducerer energiforbruget til køling dramatisk.

– Når vi opdaterer et teknik- eller serverrum, svarer det til, at vi sparer to husstandes årsforbrug af energi. I Danmark alene er der 10.000 teknik- og serverrum, så potentialet for energibesparelser inden for dette område er stort, siger Henrik Thorsen.

– Et traditionelt system til et teknik- eller serverrum bruger 10-12.000 kilowatt-timer til køling om året. Hvis du sætter vores system ind, bruger du under 300 kilo­watt-timer om året, uddyber han.

Foruden energibesparelsen giver Energy Cools løsning et lavere støjniveau og færre nedbrud. Det skyldes, at løsningen har færre sliddele, som kan forårsage problemer, forklarer Henrik Thorsen, som for at gøre teknologien forståelig, sammenligner Energy Cools løsning med den ikoniske elbil, Teslaen.

– Vi siger, vi har lavet Teslaen inden for køleteknologi. Teslaen kan det samme som en dieselbil, men har langt færre sliddele. Det betyder, at den støjer mindre og har større driftssikkerhed. Præcis det samme kan du sige om vores køleteknologi, siger Energy Cool-direktøren.

Samtidig er løsningen lettere at administrere end traditionelle løsninger, da den ligesom Teslaen altid er online og derfor kan opdateres og justeres på afstand.

– Systemerne kører via software, så der skal ikke køre teknikere rundt på landevejene. Hvis noget er galt, kan vi meget ofte løse problemerne hjemmefra. Typisk er stationerne spredt geografisk, og det kan give rigtig meget køretid, når du skal ud til dem på lokationerne, siger Henrik Thorsen.

Endelig har Energy Cool udviklet en lagringsteknologi, som uden at bruge ekstra energi udnytter nattens kulde til at køle systemerne i de varme dagtimer.

– Sydpå anvender vi en unik lagringsteknologi, som gør, at vi kan flytte energi fra natten til dagen. Uden at bruge mere energi kan vi lagre nattens kulde og bruge den til at køle om dagen, når det er varmt, forklarer Henrik Thorsen.

Lars Bo Jensen, der er Vice President – Corporate Strategy & Business Development hos SE, var en af Energy Cools sparringspartnere i forbindelse med årets Next Step Challenge. Han ser positivt på Energy Cools fremtidsmuligheder.

– Teknologien er interessant, og der er et stort behov i markedet. Stort set alle virksomheder vil i dag være med, hvis du kan tilbyde en billigere løsning, som samtidig giver en grønnere profil, og det kan Energy Cool, siger Lars Bo Jensen.

– Nøglen er så at tænke ud mod markedet. Man skal forstå, hvad kunden tænker. Hvad det er for en ”pain”, kunden har, som man kan løse. Det er det, der er det svære, især for ingeniørvirksomheder, som godt kan have en tendens til at være indadkiggende. Det er vigtigt, at man kommunikerer på kundens præmisser, ikke på sine egne, uddyber han og tilføjer, at Energy Cool tog mange skridt i den rigtige retning i løbet af Next Step Challenge-programmet.

– De flyttede sig enormt meget i den tid, vi fulgte dem. De udviklede sig fra møde til møde, og til sidst havde de virkelig fat i, hvad kunderne gerne vil have, og hvordan man kommunikerer med dem. Jeg ønsker dem held og lykke fremover, for det fortjener de, siger Lars Bo Jensen. 

Fakta

Next Step Challenge er en del af tre Scale-Up Denmark-centre, Energi Effektive Teknologier, Offshore Industri og Oplevelseserhverv & Turisme. I alt 294 virksomheder blev screenet forud for programmets start. De deltagende virksomheder gennemførte et fem måneder langt vækstprogram, inden vinderen blev kåret.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider