European Media Partner

Få det bedste generationsskifte med en advokat

Kom i gang i god tid med at planlægge dit generationsskifte. Det kan nemlig være både en svær mental og professionel udfordring, og husk at få en advokat med ombord – helt fra den spæde start. Det er i virkeligheden mine to mest centrale råd.

Et godt generationsskifte bør man allerede begynde at planlægge fem til ti år før selve eksekveringen. Øvelsen er kompliceret, og der er mange faldgruber. Vi ser desværre ofte, at ejeren kommer for sent i gang med planlægningen. Der er massevis af ting, man skal have styr på, og det går ikke, at man først begynder at overveje et generationsskifte et par år, før man går på pension. Der er mange eksempler på virksomheder, der må dreje nøglen om, fordi ejeren ikke har forberedt generationsskiftet i god tid. Det er synd og skam. Derfor er det er en god idé at alliere sig med en advokat, der har den helt rigtige profil. En advokat har selvfølgelig styr på alle juridiske detaljer, men nok så vigtigt har advokaten det store overblik, så vedkommende kan fungere som en slags projektleder i forbindelse med generationsskiftet.


Uanset om man afhænder til sine børn, en ledende medarbejder eller sælger eksternt, er det vigtigt med klare aftaler, hvis der opstår uenigheder undervejs. I mange virksomheder har man kun mundtlige aftaler, men de bør formaliseres i forbindelse med et generationsskifte.


Det er også vigtigt hurtigt at få overblik over: Hvordan er virksomheden struktureret? Hvordan skal generationsskiftet foretages? Hvordan er de skattetekniske regler? Disse ting og mange flere har stor indflydelse på, hvad ejeren står tilbage med, når transaktionen er gennemført. Advokaten kan hjælpe med at tilrettelægge generationsskiftet, så der ikke betales mere skat, end man skal.


Det hele er naturligvis ikke kun jura og skattemæssige aspekter. De kommercielle hensyn fylder også meget i forbindelse med et generationsskifte. Man skal finde ud, hvordan virksomheden skal drives i årene op til generationsskiftet, og hvornår det er mest opportunt at sælge. Man skal være godt rustet til forhandlingssituationen, og her er en advokat en værdifuld betroet rådgiver.


Som med så meget andet i tilværelsen er det også vigtigt, at der er god kemi og en stor tillid mellem sælger og advokat, for man skal køre et tæt parløb igennem hele processen for at opnå det bedst mulige generationsskifte. På det mere personlige plan, er det også en god idé at have gjort sig overvejelser om, hvad man skal lave, når ens virksomhed er overdraget.


Del

Journalist

Paul Mollerup

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider