Weekly News

Fem nye måder at tjene penge på

Cirkulær økonomi handler om at tænke nyt inden for service, kvalitet, produktdesign og bæredygtighed. At vi skal tænke baglæns for at redde fremtiden.

“Det handler om at få vores ressourcer til at være værdifulde.”

For at forklare begrebet cirkulær økonomi, starter Christian Aage Lundsgaard med et eksempel på hvad det ikke er.

– Lige nu står jeg på et flot laminatgulv. Det er designet til at ligne et træ, men det er i virkeligheden en blanding af plastik, krydsfinér og lim, og når man er færdig med at bruge det, kan man kun smide det ud. Man har altså bundet de værdifulde materialer sammen på en måde, der forhindrer dem i nogensinde at blive brugt igen.

Christian Aage Lundsgaard er specialist i produktudvikling og cirkulær økonomi for virksomheder, der kommunikerer og rådgiver virksomheder og myndigheder om energi, eco-design, bæredygtighed og cirkulær økonomi.

– Hovedparten af vores samfund kan beskrives som en ”lineær økonomi”. Vi tager ikke-fornybare ressourcer fra jorden, f.eks. olie og mineraler, vi fremstiller produkter og forbruger dem, hvorefter vi smider materialerne væk. Dilemmaet i den lineære økonomi er at jo større succes og vækst vi skaber, desto hårdere belaster vi planeten. Den cirkulære økonomi tager denne linje, bøjer den rundt og forbinder enderne. Det handler om at få vores fælles knappe ressourcer til at være værdifulde og nyttige for os, i meget længere tid, siger Christian Aage Lundsgaard.

Med andre ord er Christian Aage Lundsgaard manden, der på samme whiteboard kan få hårde krav som f.eks. vækst og profit, til at danse med bløde begreber såsom klima og bæredygtighed.

– Der er mange, der forbinder bæredygtighed med højere priser og lavere indtjening, men her fokuserer jeg i stedet på kundernes grundlæggende behov. Ofte har de ikke behov for den vaskemaskine, vi sælger, men har derimod blot behov for at vaske deres tøj. Måske skulle vi sælge dem adgang til denne ydelse, istedet for at sælge dem en maskine, der både på pris og kvalitet er presset helt i bund af global konkurrence, siger han.

For flere af de virksomheder som Christian Aage Lundsgaard samarbejder med handler cirkulær økonomi ikke kun om miljøsnak, men derimod om at hjælpe virksomheder med at finde nye indtjeningsmuligheder inden for fem forskellige forretningsmodeller. At få materialer og produkter til at gøre nytte i længere tid, via istandsættelse og gensalg, serviceaftaler, god kvalitet og genbrug af materialer.

Christian Aage Lundsgaard nævner i flæng, hvordan Renault i stor skala genbruger sine gearkasser og motorblokke, hvordan Vestas har etableret en omfattende serviceforretning, og hvordan et lille århusiansk firma ved navn Abrella udlejer deleparaplyer i en række regnfyldte europæiske byer.

– Der findes heldigvis mange gode eksempler, men et par af de rigtigt interessante er computerfabrikanten Dell, der siden 2014 har bygget laptops af genbrugsplast fra deres egne brugte produkter i et såkaldt closed-loop. Eller Philips Healthcare der tilbagekøber, istandsætter og gensælger deres store MRI-scannere, afslutter Christian Aage Lundsgaard. 

Fakta

Cirkulær forsyning: Overskudsproduktion, f.eks. flis som kan bruges til at lave energi.

Genanvendelse af materialer og komponenter: Genbrug, f.eks. Renault, der genbruger motorblokke.

Levetidsforlængelse: Reparation, istandsættelse og gensalg.

Deleøkonomi: At dele i stedet for at eje.

Produkt som service: Garanti og vedligeholdelse.

Del

Journalist

René Fredensborg

Andre artikler