European Media Partner

Gavmilde generationer og aktive seniorer

Ældre mennesker hjælper i udpræget grad både andre ældre og børnefamilierne, viser Ældre Sagens fremtidsstudie. Seks ud af ti mellem 50 og 70 år har hjulpet familien, venner eller bekendte med praktiske ting, inden for den seneste måned. Knap hver anden har hjulpet familie, venner eller bekendte økonomisk.

Vi skal altså indrette arbejdsmarkedet til, at seniorer kan blive ved med at arbejde.

Faktum er, at vi er gavmilde og hjælpsomme, generationerne imellem. Vi har en generationskontrakt.

De omfattende reformer af efterløn og folkepension, der er gennemført de sidste ti år, har alle ført til samme resultat: Der lægges ingen regning i børneværelset eller i ungdomsboligen. Danmarks velfærdsmodel er holdbar, og beskæftigelsen stiger, især fordi ældre bliver længere på arbejdsmarkedet. Vismændene har også gennemhullet den forslidte myte om 68-generationen ved at påvise, at generationerne født før 1960 er dem, der for alvor har bidraget til samfundet.

Der er hyppig kontakt med børn og børnebørn og hjælp med pasning, så forældrene kan passe deres arbejde. Man kan sige, at seniorer ”smører” arbejdsmarkedet.

Pengebeløb er den mest udbredte måde at hjælpe på. Det er især børn og børnebørn, der nyder godt af den økonomiske hjælp. Otte ud af ti har hjulpet deres børn og svigerbørn økonomisk. Det kan hænge sammen med, at de befinder sig i den fase af livet, hvor de enten er under uddannelse eller etablerer sig, og hvor der kan være behov for en hjælpende pengegave.

Hvad bruger ældre mennesker deres penge til? Ja, bl.a. til at dele oplevelser med vores børn og børnebørn. Vi inviterer dem på rejse, vi begaver dem, vi passer børnebørnene, når de er syge, og vi tager i sommerhus flere generationer. De af os, der kan.

Hvad bruger ældre mennesker deres tid til? Mange af os bruger en del timer på frivilligt arbejde i landets skoler som ”skolevenner”, på plejehjem og hjemme hos familieløse ældre som besøgsvenner, i lokalområdet som motionsfrivillige, og vi hjælper med at binde lokalsamfundet sammen og holde liv i den lokale biograf, der er blevet til en forening. Vi deltager i cykelture, vandreture og går til gymnastik, så vi holder os i gang og ikke er en byrde for sundhedsvæsenet.

Vi ved, at de fleste ældre går op i – og bekymrer sig om – hvilket samfund deres børn og børnebørn kommer til at leve i, så lad os fortsat hjælpe hinanden.

I de kommende ti år forventes den danske arbejdsstyrke at vokse med 230.000 mennesker. Alene de 170.000 skyldes større arbejdskraft fra ældrebefolkningen. Tre fjerdedele af stigningen i arbejdsstyrken kommer altså fra seniorkredsen. Seniorer bliver en slags hoved­leverandør af ny arbejdskraft til det danske arbejdsmarked. Ifølge Fremtidsstudiet forventer seks ud af ti af de 50-69-årige, som stadig er aktive på arbejdsmarkedet, i gennemsnit at holde op med at arbejde ved normal folkepensionsalder. Det betyder 65 år i dag, men 68 år i 2030, og 70 år i 2040. Vi skal altså indrette arbejdsmarkedet til, at seniorer kan blive ved med at arbejde.

Det kræver at seniorer bliver inviteret til jobsamtaler og til efteruddannelse i virksomhederne. Seniorer har strakt hånden frem til alle øvrige generationer – hvem griber den?  

Del

Journalist

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider