European Media Partner

Grøn omstilling er også grøn vækst

Byerne spiller en afgørende rolle i den globale grønne omstilling. Globalt eksploderer efterspørgslen på grønne løsninger – og i Danmark har vi, på grund af vores grønne superbrand og vores stærke evne til at samarbejde på tværs, en fantastisk mulighed for at omsætte den grønne omstilling til grøn vækst og job. Mange grønne job.

Den grønne omstilling er en bunden opgave for verdens lande, regioner og byer. I de danske regioner og kommuner handler det om alt fra milliardinvesteringer i fremtidens fossilfrie varme- og el-systemer, at gøre vores bygninger energi­effektive, at erstatte benzinbiler med elbiler, klimatilpasning osv. Tiltag, som udover at drive den grønne omstilling i sig selv, også inspirerer virksomheder og borgere til grøn handling. I Danmark er vi tilmed særligt gode til både at gøre vores byer mere bæredygtige og samtidigt gode at leve og bo i.

Danmark er en grøn førernation. Der bliver både lyttet til og klappet ad os, når vi bevæger os ud i verden med vores grønne superbrand. Det er ikke bare godt for selvværdet og klimaet – det er også godt for væksten. For vores grønne brands skaber job. Og hvis vi holder de grønne ambitioner højt, kan det blive til ganske mange job regionalt og lokalt.

Danske virksomheder er blandt verdens førende inden for vindenergi, energieffektivitet, bygningsdesign, teknologiudvikling, fjernvarme, bioenergi og -brændsel samt vandteknologi. Og når 195 lande skal til at implementere grønne løsninger for at leve op til deres forpligtelser i Paris-aftalen, ser vi ind i et ganske enormt potentiale:

De globale investeringer forventes at ligge på op til 51.100 mia. kr. frem mod 2035. Hvis vi som land kan fastholde vores markedsandele, står vi med et samlet grønt vækstpotentiale i Danmark på op til 271 mia. kr. i meromsætning i 2035. Og op til 95.000 nye danske grønne fuldtidsjob. Det viser en analyse, som Gate 21 har lavet sammen med Damvad Analytics tidligere i år.

I Gate 21 oplever vi den afgørende trækkraft i den grønne omstilling i kommuner og regioner. Men vi oplever også en enorm appetit for den grønne omstilling i virksomhederne. Eksempelvis har vi samlet 100 små og mellemstore virksomheder om at få udviklet en grøn forretningsmodel, der kan forbedre energi- og ressourceeffektivitet, konkurrenceevne og derved bundlinje. Vi arbejder sammen med de største forsyningsselskaber i hovedstadsregionen om en fossilfri fremtid. Og vi samler næsten hele den danske lysbranche i et Living Lab (Danish Outdoor Living Lab, DOLL), der foruden at demonstrere fremtidens intelligente belysning til byer også fremviser en række Smart City-løsninger, der bidrager til renere, tryggere og mere bæredygtige byer.

Når vi tilmed kobler forskningen på, skaber vi inkubationsmiljøer og innovation, der tiltrækker sig international opmærksomhed og efterspørgsel.

Skal vi nå målene i Paris-aftalen og FN’s verdensmål for bæredygtighed, skal vi arbejde sammen på tværs. Vi skal skabe flere partnerskaber mellem private og offentlige aktører på tværs af regioner, kommuner, virksomheder og forskningen. Det vil sikre flere grønne løsninger til verdens byer og borgere. Og det vil sikre tusindvis af grønne danske job.

Af bestyrelsen for Gate 21Gate 21 består af:

Steen Christiansen, formand for Gate 21 og borgmester i Alberts­lund Kommune

Martin Manthorpe, næstformand i Gate 21 og direktør for strategi­­og forretningsudvikling i NCC Construction Danmark

Niels Axel Nielsen, anden næstformand i Gate 21 og forhenværende koncerndirektør for Erhverv og Myndigheder på Danmarks Tekniske Universitet

Anders Siig Andersen, institutleder på Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet

Ulf Christensen, administrerende direktør i Kuben Management

Willy R Eliasen, byrådsmedlem i Egedal Kommune

Lars Gullev, direktør i Vestegnens Kraftvarmeselskab

Christina Krzyrosiak Hansen, byrådsmedlem Holbæk Kommune

Peter Jacobsen, næstformand i Region Sjælland

Morten Kabell, teknik og miljøborgmester i Københavns Kommune

Özkan Kocak, regionrådsmedlem i Region Hovedstaden

Thomas Lykke Pedersen, borgmester i Fredensborg Kommune

Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk

Jeppe Trolle, byrådsmedlem i Roskilde

Thorkild Ærø, direktør for Statens Byggeforskningsinstitut ved Ålborg Universitet i København

Del

Journalist

Bestyrelsen for Gate 21

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider