European Media Partner

Grønne løsninger og vækst hænger sammen

I september sidste år stod jeg sammen med Kinas daværende energiminister på det gamle Lindø skibsværft. Besøget var et fantastisk eksempel på den grønne omstilling, Danmark har været igennem – og på hvorfor Danmark stadig er det land, andre lande kigger på, når det gælder grøn omstilling.

Vi har i Danmark skabt os et værdifuldt grønt brand, som har gjort os rigere og givet os mere velfærd.

Det gamle stålskibsværftsområde er i dag et moderne centrum for offshore energi på tværs af energisektoren, der er med til at gøre det billigere og mere effektivt at få grøn energi.

Det begyndte med energikrisen i 1970’erne. Problemet dengang handlede ikke om klimaet, men om oliepriserne. Og krisen betød, at alle sektorer lige fra energisektoren til kommuner og virksomheder måtte overveje nye løsninger, finde nye energiformer, lære at spare på energien samt håndtere affald og spildevand anderledes.

Til at starte med var løsningerne afhængige af offentlig støtte. I dag er det anderledes. Grønne løsninger er blevet en eftertragtet dansk eksportvare. I 2017 eksporterede vi grøn energiteknologi for over 39 mia. kr. Og en virksomhed som Ørsted har valgt at sælge sin gasforretning fra. Ikke kun fordi det er rigtigt for klimaet, men fordi det er rigtigt for forretningen.

Forretningsaspektet er en hjørnesten i den grønne omstilling. Sidste år leverede danske vindmøller strøm svarende til 43,4 procent af det danske elforbrug. Det er en vind-verdensrekord, som gavner vores klima. Men det kunne kun ske, fordi det også har været godt for vores økonomi. Det er en torn i øjet for nogen at sige det højt, men økonomien er en forudsætning for, at vi kan gøre noget ved vores klimaudfordring.

Med Energiaftalen, som alle partier i Folketinget i juni i år skrev under på, får vi tre nye havvindmølleparker. Vi forventer, at havvind inden for få år kan producere grøn el uden offentlig støtte. Budprisen på havvind er faldet med 60 procent i perioden 2010-2017. Den grønne energi har altså på flere områder indhentet den sorte i prisdygtighed. Også prisen på solceller er faldet med en tredjedel fra 2011-2016.

Dansk økonomi er siden 1990 vokset med 55 procent, og beskæftigelsen i den grønne energisektor stiger i dag seks gange så hurtigt som i erhvervslivet generelt. Klima og økonomisk vækst hænger sammen – klodens frelse ligger i det økonomisk attraktive valg. Og vi har i Danmark skabt os et værdifuldt grønt brand, som har gjort os rigere og givet os mere velfærd.

”Danmark fører verden frem”, sagde den kinesiske energiminister under sit besøg. Det er store ord. Men kombinationen af topprofessionelle virksomheder, en vedholdende regional indsats, brede politiske energiforlig – og ikke mindst forståelsen for at grøn omstilling og økonomisk vækst hænger sammen – det kan faktisk føre verden frem.

Det er det, vi kan i Danmark. Og det både Kina og resten af verden gerne vil lære af.

Del

Journalist

Lars Chr. Lilleholt, energi-, forsynings- og klimaminister (V)

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider