European Media Partner

Hold øje med dine øjne

Øjensygdomme rammer oftest det ene øje først, men vi opdager det ikke, før den er gal på begge, så vi skal blive bedre til at holde øje med vores øjne.

For godt ti år siden, kunne man ingenting gøre.

De fleste kender til øjensygdommene grøn og grå stær, men der findes en tredje meget udbredt øjensygdom, som knap så mange kender til. Det er den såkaldte Aldersrelaterede Macula Degeneration (AMD), der kort fortalt er alderspletter på nethinden. AMD rammer 30 procent af alle over 70 år i forskellig grad og er den hyppigste årsag til læseblindhed i den vestlige verden. Sygdommen rammer det punkt i øjet, hvor man ser skarpt, og når det sker, mister man evnen til at læse og genkende ansigter.

– Forestil dig, at du skal kigge ud gennem noget, der ligner et gammelt badeværelsesglas. Du kan godt fornemme, at der står noget foran dig, men du kan ikke se det, beskriver Marijke Vittrup, der er direktør for Øjenforeningen.

Den invaliderende sygdom begynder altid med en version, der udvikler sig langsomt: tør AMD, som så kan udvikle sig til den mere aggressive version: våd AMD, som udvikler sig med enorm hastighed.

– Hvis den tørre AMD udvikler sig til den våde, så er det en aggressiv akut øjensygdom, som man skal søge at komme i behandling for i tide. Bare 14 dages forsinkelse gør, at du kan gå fra at beholde dit kørekortsyn til at skulle leve med svagsyn, fortæller Marijke Vittrup og understreger vigtigheden af at holde øje med denne sygdom.

– Man kan selv være med til at opdage AMD, og det kræver ikke mere end 15 sekunder, hvor du holder en hånd for det ene øje og kigger på et såkaldt Amsler-kort eller et stykke tekst for at registrere, om linjerne er lige, eller om teksten er mere læsbar på det ene øje end det andet, fortæller Marijke Vittrup, der anbefaler mennesker over 60 år at teste sit syn regelmæssigt. Og det skal man gøre på begge øjne, understreger hun.

– Ofte bliver man syg på det ene øje, men vores fantastiske hjerne undertrykker det dårlige signal og får det raske til at tage over. Derfor kommer mange først til øjenlæge, når øje nummer to har fået den samme sygdom.

Når øjet rammes af AMD, samler der sig affaldsstoffer under nethinden, som danner en såkaldt druse. Kroppens egen løsning på denne ophobning af affaldsstoffer er at danne nye blodårer, der skal føre affaldsstofferne væk. Det er i princippet en god idé, men fungerer ikke i praksis.

– Nye blodårer er utætte, så i stedet for at føre affaldsstofferne væk, siver der væske og blod ind i øjet. Men man har udviklet den såkaldte anti-VEGF-behandling, hvor man sprøjter medicin direkte ind i øjet, som får de nye, utætte blodårer til at trække sig sammen og væk, forklarer Marijke Vittrup om den epokegørende behandlingsmetode, som Danmark takket være det høje forskningsniveau på øjenområdet har været foregangsland til at implementere.

Men anti-VEGF-behandlingen kan kun behandle våd AMD, og virker ikke lige godt på alle patienter. Man har forsket sig frem til en kraftig vitamincocktail, som man kan indtage og derved reducere sandsynligheden for, at sygdommen udvikler sig fra tør til våd, men den kan ikke forhindre, at du får AMD. Derfor forskes der fortsat i at finde behandlingsmetoder af såvel tør som våd AMD således at læse­synet kan bevares hos endnu flere patienter, fortæller direktøren for Øjenforeningen, der understreger, at vi er nået langt.

– For godt ti år siden, kunne man ingenting gøre. Havde man fået konstateret AMD, fik man bare en indmeldelsesblanket til Dansk Blindesamfund, som man kunne udfylde og så sende, når man ikke længere kunne læse den, siger Marijke Vittrup og minder om, at synet er noget af det, som folk frygter at miste allermest. 

Fakta

AMD er en forkortelse for øjensygdommen Aldersrelateret Macula Degeneration, som medfører en forringelse af det såkaldte læsesyn, fordi sansecellerne i nethindens gule plet (macula) ikke fungerer som hidtil.

Kilde: Øjenforeningen

Del

Journalist

Karen Mørk

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider