European Media Partner

Industri 4.0 kommer

Måske skal vi snart være vidne til endnu en industriel revolution. Forstå hvad Industri 4.0 er, og hvordan din virksomhed kan gøre brug af den.

Tænder du lyset på fabrikken, eller slukker du det?

Industri 4.0 har i sin grundtanke en vision om at producere enkeltstyksvarer til samme pris som masseproducerede varer.

– Vi er der ikke helt endnu, men Industri 4.0 er ligeså meget en vision. Det er en rejse, vi er på. Det er et meget fluffy begreb, siger Kurt Nielsen, der er centerchef på afdeling for Robotteknologi på Teknologisk Institut.

I Industri 4.0 snakker teknologier sammen. De er forbundet. Et tænkt eksempel: Pæren, der hænger i entréen, synger på sidste vers. Den blinker ikke endnu, men det er oppe over. Og det ved lampen. Den sender en besked ud til en leverandør, hvis produktionsanlæg automatisk laver en pære, der sendes hjem i din postkasse. Det eneste, du skal gøre, er at skifte pæren. Resten klarer teknologierne.

– Det er én af visionerne for Industri 4.0; at der ikke behøver at have været mennesker involveret i tilegnelsen af varen, siger Kurt Nielsen og påpeger:

– Men dér hvor vi er nu, handler det mere om, at teknologierne kan tydeliggøre nogle ting omkring vores produktion. De forskellige maskiner, der står i virksomheden deler data, viden og knowhow.

Beslutninger bliver i Industri 4.0 ikke længere truffet på mavefornemmelser, men på baggrund af data og analyse, som er svært at gennemføre manuelt. Men bliver mennesket så overflødig, spørger du måske, og Kurt Nielsen svarer:

– Jeg plejer at bruge dette eksempel: Tænder du lyset på fabrikken, eller slukker du det? Forstået på den måde, at hvis det kun er maskiner, der står og snakker med hinanden, kan du ligeså godt slukke lyset, siger han.

– Men hvis maskinerne ses som et redskab, der frigiver en masse medarbejderes tid, som så kan lave de mere kreative ting, så tænder du lyset, siger Kurt Nielsen.

Når man snakker Industri 4.0, insinueres det samtidig, at der har været tre forudgående industrier.

– Den første industrialisering kommer endeligt med dampmaskinen, og du begynder at mekanisere nogle af dine håndværksmæssige processer, siger han.

– Det næste skridt kommer omkring Henry Ford-æraen, hvor man begynder at have samlebånds­produktion og optimere fabrikkerne. Det tredje skridt er så oppe i 70’erme, hvor man begynder at have EDB-maskiner, og man digitaliserer arbejdsgangene.

Nu står vi så over for Industri 4.0, vi er der ikke helt endnu, men ifølge Kurt Nielsen er det en god idé som virksomhed at begynde at forberede sig på den. 

Fakta

Den fjerde industrielle revolution eller Industri 4.0 dækker bl.a.:

Udvikling inden for digitalisering, robotteknologi, sensorer, Big Data, Internet of Things, autonome køretøjer, 3D-print, bioteknologi, kunstig intelligens, materialevidenskab og energilagring.

Kilde: Teknologisk Institut

Del

Journalist

Malthe Sommerand

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider