European Media Partner

International uro udfordrer fødevarebranchen

Internationale usikkerheder sætter et stort præg på dagligdagen i mange fødevarevirksomheder. Et tweet fra Trump, en melding fra May eller noget helt tredje på den internationale scene, kan ændre de vilkår, som fødevarevirksomhederne opererer under med kort varsel. De internationale usikkerheder om de handelsmæssige rammer er steget markant med Trumps indtræden i Det Hvide Hus. Senest er handelskonflikten med Kina optrappet markant, og det har ingen gavnlig effekt for den internationale handel, som Danmark og danske fødevarevirksomheder er så afhængige af. Øget protektionisme bremser global handel og dermed vækstmulighederne for fødevarevirksomhederne.

Den anden store event, der presser den danske fødevarebranche er Storbritanniens udtræden af EU – Brexit. Storbritannien – den tredjestørste importør af danske føde- og drikkevarer – forlader EU den 29. marts 2019, og de seneste Brexit-forhandlinger har ikke gjort os klogere på, hvad der venter os på den anden side. Fem måneder forinden ved vi stadig ikke, hvad det kommer til at betyde for den 11 milliarder kroners eksport af fødevarer, vi årligt sender til Storbritannien.

Men eksporten er ikke det eneste, der rammes af Brexit – hårdt eller blødt. Det indre marked i EU har faktisk udviklet sig til at blive et – ja, indre marked. Produktionen er integreret i værdikæder i EU-landende, og de kæder, hvor britiske producenter og leverandører indgår i, bliver udfordret af Brexit. Et hårdt Brexit vil få store konsekvenser for disse værdikæder, som skal tage hånd om bøvl, papirarbejde og måske endog høje toldsatser. Det må tiden vise. Uden udsigt til en afklaring på Brexit på den korte bane, så efterlades fødevarevirksomhederne med usikkerheder om, hvilket administrativt kaos, man kigger frem mod. Det skaber tvivl, forsinke leverancer og i værste fald føre til tomme hylder i supermarkedet, hvis vi ikke forbereder os godt nok på det forestående Brexit.

Forhåbningerne i branchen er fortsat, at parterne finder en aftale, hvor Storbritannien kan importere varer fra EU uden told. Alligevel kan vi ultimo oktober stadig stille os selv spørgsmålet ”hvad nu hvis?” efter endnu et topmøde i Bruxelles uden en aftale.

Der er nok at bekymre sig om, når vi ser på udviklingen på den internationale scene lige nu. Med et stort engagement og store investeringer i udlandet, så udfordres fødevareindustrien naturligvis af de uroligheder, der lige nu præger international politik. Lad os dog ikke glemme, at fødevareproduktion og eksport heraf er en dansk styrkeposition. Det har det været historisk, og det vil det også være i fremtiden. Blandt andet gennem virksomhedernes evner til at åbne nye døre, eksempelvis i Kina og Japan, når andre lukkes. 

Del

Journalist

Leif Nielsen,branchedirektør i Dansk Industri

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider