European Media Partner

Kan det spises?


Fødevarer fremstilles for at blive spist. Derfor skal vores madvarer være så sikre som overhovedet muligt. Kodeordet er fødevaresikkerhed – og et eller andet med Annette.

Fødevaresikkerhed betyder ganske enkelt, at vi ikke må blive syge af det vi spiser.

Hvad er fødevaresikkerhed egentlig? Ifølge Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen, er definitionen enkel:

– Fødevaresikkerhed betyder, at vi ikke må blive syge af det, vi spiser.

Men fødevaresikkerhed er ikke blot en forudsætning for, at vi ikke bliver syge af den mad, vi putter i munden. Det er også afgørende for, at producenterne kan afsætte deres produkter.

Skulle uheldet være ude, er det ikke alene uheldigt for de forbrugere, der bliver berørt af dårlige fødevarer – og i værste tilfælde med alvorlig sygdom til følge. Det kan også være fatalt for producenten. For det betyder ikke alene, at produkterne skal trækkes tilbage fra butikkernes hylder og forbrugernes køkkener. Det kan også give den implicerede producent et ordentligt hak i renom­méet. Hvem husker ikke de polske hindbær, rullepølsen/listeria-udbruddet fra Jørn A. Rullepølser, og hakket oksekød ompakket i det uendelige for længere holdbarhed?

Derfor er fødevaresikkerhed en konstant udfordring for alle virksom­heder, der fremstiller fødevarer, hvis vi fortsat skal være både leverings- og konkurrencedygtige i gode, sikre fødevarer.

– Forbrugerne har ret til sikre fødevarer og forventer at få det. Og det er ene og alene fødevareproducenternes ansvar at leve op til dette, og levere mad, der kan spises uden fare for helbredet, forklarer Annette Perge.

Løsningen hedder egenkontrol. Med den på menuen er det muligt for virksomhederne at dokumentere, at de har styr på både fødevaresikkerhed og hygiejne gennem hele processen. Det kan måske godt lyde lidt underligt for udenforstående, at det er virksomhederne selv, der står for kontrollen – af dem selv – men Annette beroliger:

– De ved jo bedst, hvor skoen eventuelt trykker. Det er deres hverdag og deres forretning, så de har et kendskab til produktionen, som ingen andre hverken har eller kan få. Og det er den bedste forudsætning for en god egenkontrol.

Og så er vi tilbage til fødevaresikkerhedens betydning for at kunne afsætte sine varer. Der er intet at vinde på at snyde med sin egenkontrol. Tværtimod. Og det er da heller ikke det billede Annette og hendes kolleger oplever på deres kontrolbesøg.

– Der er jo altid nogle brodne kar, men langt de fleste danske fødevareproducenter er fuldt ud deres ansvar bevidst, og har en meget høj standard, når det gælder sikkerhed og hygiejneadfærd. Det er ansvarlige virksomheder vi møder, når vi er ude.

Alligevel hænder det, at en producent må trække varer tilbage. Det kan skyldes påvisning af sygdomsfremkaldende organismer i produkterne, at de allerede har forårsaget sygdom, eller at der er fundet fremmed­legemer i et parti varer. Men det kan også skyldes produktionsfejl, som har resulteret i et produkt, der er anderledes end forventet.

– Hvis en spegepølse ikke ligner en spegepølse i konsistens eller far­ve, så er det jo ikke en rigtig spegepølse. I hvert fald ikke i forbrugernes øjne, og så trækkes den tilbage.

Her er det i første omgang producentens eget ansvar at trække de pågældende varer tilbage fra butikkerne og informere Fødevarestyrelsen om det. Sker det ikke, risikerer de et påbud. Udover at være kontrol­instans, fungerer Fødevarestyrelsen også som vejleder. Bl.a. ved udvikling af nye produkter:

– Tang er meget oppe i tiden som fødevare og her skal man være opmærksom på både at finde de rette arter, men også på at det skal plukkes eller dyrkes i rent vand, hvis det skal være egnet som fødevarer.

Det samme gælder inden for bl.a. insekter, der også begynder at røre på sig, ligesom fermentering er et område hvor Fødevarestyrelsen kan træde til med retningslinjer og vejledning.

Rent kulinarisk er Danmark et foregangsland. Vi kaster os ud i nye produkter og nye fremstillingsmetoder. Det giver ikke alene mulighed for nye forretningsområder, men også for at vækste som fødevareproducent, men det skaber også behov for retningslinjer og opmærksomhed hele vejen i produktionen.

– En spændende udvikling, hvor det er nødvendigt, at vi i Fødevarestyrelsen er på forkant, så vi kan give virksomhederne den rette vejledning, slutter Annette Perge.

Fakta

Skulle det være et stykke med salmonella?

Risikoen for at blive syg af salmonella er i dag meget lille. Således er antallet af salmonella-tilfælde det laveste i 20 år! Et håndgribeligt resultat af en målrettet indsats og et stærkt samarbejde mellem branchen og fødevaremyndighederne.

Del

Journalist

Rikke Kokholm

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider