European Media Partner

Køling i life science kræver præcision og innovation

Life science-branchen efterspørger innovative køleløsninger, og kølebranchen honorerer gerne kravet, fortæller brancheformand.

Der er i reglen ikke tale om metervareløsninger.

Når life science-branchen vokser, vokser behovet også for, at andre brancher sætter ind for at følge med i de behov, som den stærkt specialiserede industri kræver opfyldt.

Det mærker man bl.a. hos køle- og varmepumpevirksomheder landet over. Her skal man ofte finde på løsninger til helt specifikke kølebehov hos bl.a. medicinalvirksomheder og i laboratorier.

– Vi møder kunder i life science, der har behov for anlæg, der kører meget præcist og med stor driftssikkerhed. Derfor kræver det særlige løsninger, hvis vi kun må have temperaturudsving, der ligger på to tiendedele af en grad eller lignende, samtidig med at anlægget aldrig må slingre i driften, siger Christian Ildor, der er formand for Autoriserede Køle- og Varmepumpefirmaers Brancheforening og selv driver Kalundborg Køleservice.

– Driftssikkerheden klarer vi ved at installere ekstra sikkerhedssystemer med dubletter af kølepumper og andet, så der hele tiden er et velfungerende kølesystem.

Kølebranchen oplever også helt særlige ønsker fra laboratorier og andre forsøgsanlæg, hvor man vil have ultralave temperaturer, mulighed for bratte temperaturskift eller andre ting, der ikke forbindes med køleskabet derhjemme.

– De udfordringer kræver en tæt dialog med kunden, så vi kan klarlægge, præcis hvilke ønsker, man har. Ganske vist er det anvendt køleteknik, men der er i reglen ikke tale om metervareløsninger, siger Christian Ildor, der understreger, at man bør undersøge referencer og tage en snak med kølevirksomheden, hvis man skal indgå aftale om et køleanlæg.

– Det er naturligvis vigtigt, at man får fat i en virksomhed, der kan håndtere specialopgaver, og som har samarbejdspartnere, der kan skaffe de rigtige dele til en særbestilling. Men jeg kender heller ikke mange i kølebranchen, der ville sige ”ja, den prøver vi at byde ind på”, hvis ikke de vidste, hvad de havde med at gøre. Branchen har generelt opkvalificeret sig. Mange er ISO-certificerede og er klar til at levere en dokumenterbar indsats – også på specialområder. Førhen løb mange skrigende bort, hvis de blev tilbudt en life science-opgave, men i dag er der langt flere virksomheder, der kan håndtere dem, siger brancheformanden. 

Fakta

Autoriserede Køle- og Varmepumpefirmaers Brancheforening er samlende organ for mere end 200 medlemsvirksomheder. Brancheforeningen varetager kontakt til og forhandlinger med myndigheder, institutioner, leverandører og andre med relation til kølebranchen såvel nationalt som internationalt.

Del

Journalist

Tim Panduro

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider