European Media Partner

LED vinder indpas

Kommuner, industrien og landbruget har for alvor fået øjnene op for, at der er penge at spare ved at udskifte traditionelle lyskilder med LED.

Afhængig af anvendelse og produkt er der ofte mellem 50 og 80 procent at spare på energiforbruget. Besparelsen opnås i form af et mindre energiforbrug og bedre udnyttelse af lyskilderne. Hertil kommer mindre vedligehold og mere robuste produkter.

I modsætning til tidligere lyskilder er LED-belysning i bund og grund et stykke elektronik, som kan reguleres på flere forskellige måder. Det er f.eks. muligt at programmere skift i belysningens farvetemperatur i løbet af dagen. På et lager, hvor der arbejder få mennesker, er der sjældent grund til at have lys på alle dele af lageret hele tiden. Her kan der sættes sensorer op, så lyset tænder i området, når der registreres bevægelse. Det kan også være et klasseværelse, hvor der om morgenen er behov for et varmt og imødekommende lys, som i løbet af formiddagen skifter til mere hvidt lys, inden det om eftermiddagen igen bliver varmere.

Hvad der er den rigtige farvetemperatur, afhænger af tidspunktet på dagen, og hvad man laver. I Danmark sigter vi traditionelt mod et varmt lys med en farvetemperatur på 2700 Kelvin, fordi det virker mere hyggeligt. Det er dog ikke altid det mest optimale. På et kontor bør man ligge på 4000 Kelvin, og på et autoværksted, hvor man lakerer biler, bør både kelvingraden og RA-værdien være så høj som muligt, da man skal kunne skelne de forskellige farvenuancer klart.

I forlængelse af den øgede interesse for LED-belysningens kvaliteter udvikles der løbende nye anvendelsesmåder. Udover de nævnte eksempler arbejdes der også med fjernbetjening via Bluetooth og WiFi. Brugsområder kan i fremtiden være alt fra trafiksignaler over scenebelysning til reklamesøjler.

Siden LED-lyskilder for alvor kom på markedet for små ti år siden, er salget af de effektive lyskilder steget og steget. I 2016 overgik LED-pæren alle andre lyskilder på markedet, og antallet af LED-pærer i en gennemsnitlig dansk husstand er mere end firfordoblet i forhold til 2012.

Modsat traditionelle sparepærer leverer LED-lyskilder et bedre arbejdslys og har en bedre farvegengivelse. Også i detailhandlen er LED-belysning i gang med at fortrænge tidligere tiders halogenlyskilder. LED-belysningens farvegengivelse er næsten lige så god og strømforbruget kun en brøkdel.

Et andet område, hvor LED-belysning vinder hastigt frem, er inden for belysning til sport og idræt. I sportshaller er der højt til loftet, men alligevel skal der leveres en effektiv belysning, som ikke blænder, og som kan reguleres efter den individuelle sportsgren. Især i sportsgrene, hvor tingene foregår hurtigt som i fodbold, håndbold og basketball, skal lyset være af høj kvalitet.

Der er ikke kun en økonomisk gevinst ved at udskifte virksomhedens, institutionens eller hjemmets belysning til LED-lyskilder. Også miljømæssigt giver LED-belysning store fordele. LED-lyskilder produceres mere miljøansvarligt og indeholder ikke kviksølv. Udledning af CO2 reduceres væsentligt på grund af LED-lyskildens lave strømforbrug og længere levetid. Selvom der i LED-belysning anvendes elektroniske printkort, er LED-belysning samlet set stadig en bedre løsning i forhold til traditionelle lyskilder. 

Fakta

- LED er en forkortelse for light emitting diode.

- LED-lyskilder er mellem tre og otte gange mere effektive end traditionelle lyskilder.

- Kelvin angiver farvetemperaturen. Jo højere kelvingrader, jo koldere lys.

- RA-værdien angiver evnen til at gengive farver. Jo højere værdi jo bedre farvegengivelse.

Del

Journalist

Lisbeth Frost

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider