European Media Partner

Livet er igen blevet skarpt

Radiovært Mai-Britt Vingsøe fortæller om, hvordan udfordringer med synet førte til en øjenoperation og et gensyn med friheden.

I dag undrer jeg mig egentligt over, hvorfor jeg ikke tog beslutningen lidt tidligere i mit liv.

Kæresten var efterhånden blevet ret træt af hele tiden at få spørgsmålet: ”Hvor er mine briller henne?” Det var nemlig blevet virkeligheden hjemme hos Mai-Britt Vingsøe, inden hun i begyndelsen af året tog den store beslutning om at få et indgreb på begge øjne, hvor de naturlige øjenlinser blev skiftet ud. De nye trifokale linser sikrer, at Mai-Britt kan se skarpt på alle afstande.

– Jeg var bestemt ikke glad for tanken om, at nogen skulle ind og pille ved mine øjne, for tænk nu, om jeg kunne ende med at blive blind. Omvendt var jeg så træt af at bruge læsebriller, at det motiverede til at tage hen og høre om operationen, forklarer Mai-Britt Vingsøe.

Øjenklinikkens personale kunne dog berolige med, at linseoperationen foregår et stykke fra selve synsnerven, så risikoen for at blive blind er nærmest ikke eksisterende.

– Personalet var gode til at forklare tingene. Vi kunne joke lidt med det hele, og det er den facon, jeg foretrækker. Det var ikke som at gå ind på et bibliotek, hvor stemningen er alvorlig, og man skal tie stille og hilse pænt på hinanden, siger Mai-Britt.

Der var dog en ting på øjenklinikken, der var tæt på at få Mai-Britt til at fortryde og vende tilbage til læsebrillerne; og det var prisen på operationen:

– Jeg synes, det var rigtig mange penge for en operation. Men da jeg så tænkte over, hvor mange penge jeg ville bruge på briller resten af livet, fik det mig til at skifte mening. Synet bliver jo bare værre med alderen – Det er sikkert som amen i kirken. Jeg var jo allerede der, hvor jeg forstørrede skærmbilledet på arbejdet for lettere at kunne læse, fortæller Mai-Britt.

Inden operationen havde læsebriller været en fast bestanddel af Mai-Britts liv gennem de seneste tre til fire år. Historien med brillerne ligner så mange andres. Det hele begynder omkring de 40, og man tager en billig læsebrille med hjem for at kompensere. Ifølge Optikerforeninger bruger 67,8 procent af danskerne briller eller kontaktlinser, og som årene løber på dåbs­attesten, forringes synet gradvist for langt de fleste.

– Jeg vil da gerne indrømme, at jeg alligevel var bange før indgrebet. Men da jeg lå der, blev øjet bedøvet med dråber, og et skarpt hvidt lys sørgede for, at jeg ikke kunne se, hvad der foregik, da den lille laser lagde et snit i øjet. Mit øje blev holdt åbent, og jeg kunne føle et tryk på øjet, men det gjorde ikke ondt. Det var faktisk nemmere end at få et kejsersnit, siger Mai-Britt med et smil og uddyber:

– Så selvom jeg faktisk var skidebange, endte det med at være en tryg oplevelse, fordi personalet var med til at skabe en god stemning.

Selve operationen tager ikke specielt lang tid – omkring otte minutter pr. øje. Allerede dagen efter var Mai-Britt tilbage på jobbet som radiovært på NOVA, hvor hun sender GO’NOVA hver morgen fra kl. 6.00-9.00.

– Jeg skulle dryppe mine øjne 14 dage efter operationen, og lige i begyndelsen føles det som om, man har grus i øjnene.

Efter operationen synes Mai-Britt, at livet er blevet meget nemmere:

– Det giver mig en enorm frihed at være fri for læsebrillerne. Jeg gik også altid med dem oppe i håret, så udover at ligne en 60-årig skolelærer, var brillerne altid fedtede. Og så er det jo også blevet meget lettere at købe solbriller uden at skulle tænke på at have styrke i dem.

Det skarpere syn kommer også Mai-Britt til gode rent professionelt, da hun udover arbejdet som morgenradiovært er påbegyndt en uddannelse som lægeeksamineret fodplejer, hvor det er vigtigt at kunne se de små detaljer.

Mai-Britt har dog stadig en lille smule mén efter operationen, hvor øjnene kan drille i mørket:

– Jeg kan godt være udfordret, hvis jeg står på en mørk vej, og der f.eks. kommer en bil med skarpt lys imod mig, så kan jeg se nogle lysringe i synsfeltet, som ikke skal være der. Det er bivirkninger fra operationen, men de har lovet mig, at de nok skal forsvinde.

På trods af bivirkningerne er Mai-Britt ikke i tvivl om, at en linseoperationen var den rigtige beslutning for hende.

– I dag undrer jeg mig egentligt over, hvorfor jeg ikke tog beslutningen lidt tidligere i mit liv. For det er klart, at jo før man kommer i gang, jo hurtigere får man sit skarpe syn igen. Nu håber jeg, at jeg resten af livet kan have et syn, der ikke ændrer sig. Og jeg har absolut planer om at blive rigtig gammel, siger Mai-Britt. 

Fakta

I takt med, at vi bliver ældre, ændres vores syn. Vi får brug for mere lys for at kunne se helt skarpt, og vi er typisk ikke i stand til at fokusere lige så godt, som da vi var yngre. For at beholde et godt syn og sunde øjne er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle forandringer i synet og gå til regelmæssig kontrol hos optikeren eller øjenlægen.

Kilde: Optikerforeningen.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider