European Media Partner

Lykketoft trapper ned: ”Jeg er klar til næste kapitel”

Efter knap 40 år i politik takker Mogens Lykketoft af ved næste valg. Og overgangen fra en magtfuld politisk position til et mere tilbagetrukket otium skræmmer ham ikke.

Jeg bliver jo nok nødt til at skrive mine erindringer på et eller andet tidspunkt.

Mogens Lykketoft er ved at trappe ned. Fra at have arbejdet 60-70 timer om ugen som partiformand, minister, og senest som formand for FN’s generalforsamling, er han nu menigt folketingsmedlem med en mindre hektisk kalender.

Og til næste valg er det slut. Her sætter manden, der begyndte sit liv som adoptivbarn og senere fik en imponerende og pt. 38 år lang karriere i dansk og international politik, punktum. Det er med hans egne ord på tide.

– Jeg synes, at det efter 38 år med så mange forskellige poster må række nu. Jeg vil lade andre komme til, og jeg vil gerne selv bestemme, hvordan min afgang fra dansk politik skal se ud. Efter så mange år ville det være ydmygende ikke at blive genvalgt, lyder den ærlige forklaring.

Men selvom 71-årige Mogens Lykketoft siger, at han er ved at trappe ned, så er der stadig fuld fart på hverdagen.

Efter han kom hjem fra New York, hvor han boede med hustruen Mette Holm under den 15 måneder lange periode i FN, har de sammen skrevet en bog om oplevelsen.

Dertil kommer, at han i løbet af de otte måneder, der er gået siden hjemkomsten, har holdt henved 90 foredrag om den internationale dagsorden for skoleklasser, virksomheder og universitetsstuderende.

Samlet set betyder det, at Lykketoft måske godt nok har gearet ned, men det er nu ikke fordi, han vælter sig i fritid og syvsoveri.

– Nej, griner han – jeg er trods alt stadig medlem af folketinget og har stadigvæk en ret stor mødeaktivitet og en hel del rejser. Så det er ikke fordi min fritid lige pludselig er eksploderet.

– Men jeg bor jo i Taarbæk, tilføjer han – lige på kanten af Dyrehaven. Så det bliver da til lidt flere spadsereture der og til flere ture i kajakken. Det sætter jeg stor pris på.

Når man har afholdt sin 70 års fødselsdag, og stadig er i stand til at bestride internationale topposter og være medlem af folketinget, kan det måske interessere en og anden, hvordan man holder sig i form.

Og svaret er enkelt – i hvert fald hvis man spørger Mogens Lykketoft selv.

– For mig er det helt afgørende at få sovet tilstrækkeligt. Hvis jeg flere nætter i træk får mindre end syv timers søvn, så bliver jeg træt og mindre fit for fight. Dertil kommer selvfølgelig motionen. Jeg har gennem de sidste 12 år cyklet frem og tilbage til Folketinget, så det er blevet til omkring 30 km om dagen. Det tror jeg også er afgørende for, at jeg i dag har så godt et helbred, som tilfældet er. Faktisk synes jeg ikke, at min alder spiller nævneværdigt ind på min form, og det er jeg selvfølgelig utroligt taknemmelig for.

Efter et liv i rampelyset og på centrale, magtfulde poster, ville mange sikkert også frygte, at overgangen til et mere tilbagetrukket otium ville skræmme. Men Mogens Lykketoft har ingen forventningsangst i kroppen. Han virker afklaret.

– Jeg tror egentlig ikke, at overgangen bliver så voldsom. Jeg har trods alt fået mere fritid, og det går faktisk meget godt med at kunne slappe af. Jeg føler, at jeg er helt parat til, at der kan blive udskrevet valg – også, hvis det bliver i morgen, siger han og iler selv med et bud på en forklaring.

– Det har måske at gøre med, at man som politiker altid er bevidst om, at de poster man har, kun er til låns. Som det er i dag, hvor jeg bare er menigt medlem af Folketinget, har jeg jo heller ingen problemer med, at andre bestrider de poster, som jeg engang har haft. Det er spillets regler, og det har man vænnet sig til, lyder forklaringen.

Når valget på et eller andet tidspunkt kommer, bliver det alligevel starten på et nyt kapitel med mere tid til børn og børnebørn, til kajakture og udflugter og til huset på Endelave.

Huset ude midt i Kattegat, som Mogens Lykketoft kalder et fritidskollektiv, har han ejet gennem 45 år sammen med en gruppe ungdomsvenner. Og om tre uger skal han derover igen med børn, børnebørn og flere af de gamle venner.

Den slags ture bliver der formentlig flere af i fremtiden. Også selvom den mangeårige politiker sikkert får et mere travlt otium, end de fleste. Mogens Lykketoft kan i hvert fald selv få øje på én opgave, der formentlig kommer til at tage en rum tid.

– Jeg bliver jo nok nødt til at skrive mine erindringer på et eller andet tidspunkt, når jeg har forladt Folketinget. Dem er der rigtig mange af, så det kan meget vel komme til at tage et års tid at få det nedfældet. Og hvem ved – måske kommer der endnu flere bøger efter det, lyder det fra Mogens Lykketoft. 

Fakta

Mogens Lykketoft er født i 1946 i København og har to døtre og fem børnebørn. Han er socialdemokratisk folketingsmedlem og har tidligere været partiformand, udenrigs-, finans- og skatteminister samt statsrevisor og formand for Folketinget. Fra september 2015 og et år frem var han formand for FN’s generalforsamling.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler