European Media Partner

Mærk MTB-suset i sporet

Fællesskab, fysiske udfordringer og kærlighed til naturen er de vigtigste ingredienser, når mountainbike-­ryttere spænder hjelmen og cykler ud i skoven. 

Bare det at komme ud i naturen, gør jo noget godt ved mennesker.

Det er egentlig meget enkelt, når man vælger at køre mountainbike. Det er faktisk bare at låne eller købe en mountainbike og en hjelm og så søge mod skoven, hvor de fleste ruter – eller spor som mountain­bike-folket kalder dem – er lagt.

– Egentlig er mountainbike jo bare at sætte sig op på en cykel og medbringe en vanddunk og en hjelm og så køre ud i skoven. Det er jo sådan, alle starter, forklarer Jill Wortziger, der er formand for land­ets største MTB-fællesskab, Dansk Mountainbike Klub (DMK).

Men når man har prøvet de første gange at køre på de ujævne terræner i skovene, og man er blevet bidt af sporten, så bliver specialiseringen relevant. For inden for mountainbike er der flere kategorier at vælge imellem. XC eller cross country er den almindelige kategori. Her handler det om at køre hurtigt. Downhill er fuld fart ned ad bakkerne – gerne store bakker i udlandet. Enduro er en nyere kategori, hvor man selv kører op ad bakkerne eller bjerget i stedet for at køre med lift som i Downhill, for så at køre stærkt ned ad. Det er en teknisk krævende disciplin, hvor der også stilles store krav til den fysiske form. Free-­rider er for de ryttere, der helst vil køre uden for de etablerede spor og udfordre sig selv ad den vej. Dirt foregår på små baner, hvor man hele tiden hopper over små forhindringer.

– Det tager noget tid at finde ud af, hvilken disciplin, der passer bedst til én selv. Det kan godt være man begynder med én disciplin, men fortsætter med noget andet, fordi det er sjovere. Det er meget almindeligt inden for mountain­bikesporten, siger Jill Wortziger.

– Tendensen er, at der bliver bygget flere ruter i skovene, hvor der er features på, som stiller større krav til den tekniske formåen. Det samme sker i liga- og licensløb.

Interessen for mountainbikesporten vokser i disse år. Både i forhold til antallet af udøvere i klubberne, men også i antallet af danskere, der klarer sig meget fint blandt verdenseliten på turene i udlandet.

Ifølge Naturstyrelsen er antallet af brugere på sporene i statens skove vokset med 15-20 procent siden 2013. På Danmarks længste på 25 km i Hareskoven ved København har man med automatiske tællere i 2017 talt omkring 100.000 brugere. Andre opgørelser for mountainbikespor i statsskovene peger i samme retning. I alt er der 540 km mountainbikespor lagt 54 forskellige steder over hele landet.

Populariteten ses bl.a. på Facebook, hvor der dukker nye grupper op, og hvor man samler ligesindede i forskellige byer og områder, og hvor man altså ikke behøver være medlem af en klub eller forening for at køre flere sammen og få et godt fællesskab om sporten.

– Jeg har for nylig været med på en tur til Østrig, hvor to gutter havde arrangeret turen via opslag på Facebook. Vi endte med at være 57 mennesker af sted sammen, som ikke kendte hinanden ud over måske en eller to. Det er det fede ved mountainbike, at man gerne vil være sammen med andre. Der findes ikke noget snobberi i forhold til dresscode eller krav til udstyret, siger DMK-formanden.

Men udover lysten til at dyrke fællesskabet og fysiske udfordringer på to hjul i en skov, så er der flere andre faktorer, der gør, at mountainbike fascinerer danskerne i disse år, mener Jill Wortziger.

– Folk føler sig frie, når de er derude, selvom der selvfølgelig er mange regler, man skal følge. Men frihedsfølelsen opstår, fordi man kan gøre det, når man vil, hvor man vil, med hvem man vil. Det gør det nemt at få det til at passe til en travl hverdag. Og bare det at komme ud i naturen, det gør jo noget godt ved mennesker, når man oplever fuglefløjt og springende bambier derude, forklarer hun.

Naturstyrelsen har udgivet et såkaldt MTB-kodeks om, hvordan man skal færdes på mountainbike i de danske skove:

Kør, hvor du må: I naturen må du kun cykle på veje og stier. Undgå at køre på afmærkede ridestier, vandreruter o.l. uden for skovvejene. Kør ikke på fortidsminder, gravhøje, diger og trapper. Kør ikke i private skove fra solnedgang til kl. 6 næste morgen.

Kør ansvarligt: Tilpas din fart, og hold afstand – færdselsloven gælder også i naturen. Cykel sammen – husk hjelm, telefon, 112-app og sundhedskort. Skån sporet i meget våde perioder, brug kun de robuste spor og skovvejene.

Vis hensyn: Kør i roligt tempo, når du møder andre skovgæster. Brug evt. ringeklokken i god tid – eller et verbalt ”ding-ding”. Smid ikke dit affald i naturen. Undgå steder, hvor der er mange skovgæster, og værn om dyr og planter. 

Fakta

DMK – Dansk Mountainbike Klub – har omkring 500 medlemmer og er Danmarks største af sin slags. Klubben rummer både licensryttere og motionister i alle aldre og talentudvikling. DMK er støttet af Team Danmark.

Del

Journalist

Jørn Sørensen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider