European Media Partner
Christen Dalsgaards maleri En afsked fra 1860 er blandt billederne på udstillingen. SOMMER

Museumsoplevelser i Danmark

Fakta

I slutningen af 1800-tallet gik Danmark gennem store politiske, økonomiske og militære forandringer. Det gav overvejelser om, hvad det ville sige at være dansk – og om, hvordan Danmark skulle definere sig selv.
Udstillingen Drømmen om Danmark på Aarhus Kunstmuseum ARoS sætter fokus på periodens nationalliberale tanker, der var med til at definere vores opfattelse af Danmark og danskhed. Drømmen om Danmark præsenterer 70 værker fra anden halvdel af 1800-tallet fra ARoS’ samling af blandt andre Janus la Cour, Vilhelm Kyhn og Christen Dalsgaard. De var alle en del af den nationalromantiske strømning, og i deres malerier skildrede de forestillingen om det nye Danmark. Udstillingen kan opleves på det aarhusianske kunstmuseum frem til 18. august.Selv om et museum har et lokalt udgangspunkt, kan det sagtens være en del af den store fortælling om Danmark. Det mener direktør på Museum Mors Anders Have Espersen.
12. april åbner udstillingen 'Kloge koner, kvaksalvere og kredslæger' på Dueholm Kloster, der er en af museets fem lokationer. Den fortæller om sundhedsvæsenets udvikling fra et lokalt perspektiv, men med tråde ud til den nationale udvikling.
- Vi fortæller blandt andet historien om, hvordan sundhedsvæsenet har forandret sig fra en tid, hvor der var læger og sygehuse i alle større byer og til den centralisering, vi ser i dag. For folk, der bor i udkantsområder, vil der være meget at genkende, og for gæster fra Aarhus og København vil der være mulighed for at få et nyt perspektiv på betydningen af deres nærhed til læger og hospitaler, siger museumsdirektøren.
Museum Mors formidler dog også viden om tider, hvor der hverken var tænkt på sundhedsvæsen, centralisering eller læger. Over 30 procent af alt danekræ – dyrerigets svar på danefæ – er fundet i museets område. Gæsterne kan være med til at finde de 55 millioner år gamle rester af den daværende havbunds dyreliv i fossilform i museets egen molergrav.
- Det er hændt flere gange, at gæster har fundet fossiler, der er blevet klassificeret som danekræ, siger museumsdirektøren, der håber, at man internationalt vil anerkende de lokale naturværdier.

- Vi arbejder på at få molerklinterne optaget på Unescos liste over verdensnaturarv, siger han.   Vikingetiden er en evig kilde til fascination. Det mærker man på Moesgaard Museum uden for Aarhus. Det etnografiske og arkæologiske museum har ofte vikingetiden på programmet.
Stranden ved museet lægger den 27 og 28. juli sand og græs til verdens største vikingetræf med aktører fra mere end 15 lande. Næsten 600 krigere med familier, 65 heste med tilhørende ryttere og over 70 handelsboder danner i en uge en vikingeby med over 1500 indbyggere. På Moesgaard har man i hele uge 30 optakt til træffet, men allerede i påsken kan man komme tæt på vikingetiden.
- Sidste år blev der fundet skelettet af en vikingekriger ved Mølleåen inde midt i Aarhus. Han bliver udstillet for første gang i påsken. De besøgende kan gennem andre fund fra området forsøge at give deres bud på, hvem han var, siger publikumschef på Moesgaard Museum Henrik Hatt.
Han oplever, at der generelt er stor interesse for vikingetiden.
- Vi kan se, at hver gang ordet viking bliver nævnt, kommer det i samtlige medier. Der er opbygget en mytologi omkring vikingetiden, der står i kontrast til vores kedelige hverdag. De rejste ud på eventyr og fandt rigdom, og selv om virkeligheden var mere nuanceret, er det historien om vikingetogter og krigere, der for alvor har sat sig fast i vores fælles bevidsthed, siger Henrik Hatt.
Louisiana Museum og Modern Art går ikke i feriemode, selv om sommeren rammer. 
Hen over sommeren præsenterer museet i Humlebæk i Nordsjælland udstillinger med en række kunstnere - foruden highlights fra museets egen samling.
Den kinesiske kunstner Liu Xiaodongs malerier fra Grønland kan ses frem til  10. juni, og 23. juni er sidste chance for at opleve Pipilotti Rists totalinstallationer. I juni åbner en udstilling af østrigske Birgit Jürgenssens værker, der fortæller om kvindesyn og -identitet samt udstillingen Homeless Souls, der tager fat i emner som migration, statsborgerskab og flygtninge fra forskellige kunstneriske perspektiver. Sommeren rundes af med åbningen af udstillingen Lauren Greenfield: Generation Wealth den 22. august, hvor årets litteraturfestival også starter. 


 

Del

Journalist

Tim Panduro

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider